8 °C Budapest

Tipp: így kerülhető el a kerékbilincs

2011. január 15. 16:02

Már több mint egy éve hatályos az a rendelet, miszerint a közterület-felügyelőnek egyszer meg kell kísérelnie felhívni a központi nyilvántartóban megadott elérhetőségen a tilosban parkoló gépjármű tulajdonosát és ha az autós negyed órán belül a helyszínre ér, megússza a kerékbilincset, illetve az elszállítást.

Ehhez mindössze annyit kell tennie az autótulajdonosoknak, hogy felkeresik az okmányirodát és indítványozzák a jármű központi nyilvántartásba vételét. Az illeték befizetése után, melynek összege 2300 forint, a gépjármű adatai és a tulajdonos telefonszáma vagy elektronikus levelezési címe bekerül a nyilvántartásba. Ezen adatbázishoz a közterület felügyelők munkájuk során bármikor hozzáférhetnek és ezt meg is kell tenniük amennyiben tilosban parkoló autóba botlanak az utcán.

Amennyiben a felügyelők megtalálják az adatbázisban a járműre és gazdájára vonatkozó adatokat, akkor a szabálysértésről minden esetben kötelesek értesíteni a tulajdonost. Az értesítést követően az autótulajdonosnak tizenöt perce van, hogy autójával odébb álljon. Amennyiben ez sikerül neki, mentesül a büntetéstől. Ha elkésik az autós, már foghatja a fejét, ugyanis a kerékbilincs eltávolítás díja alkalmanként 15 500 forint.

A munkatársaink csak akkor büntetik meg a szabálytalanul parkolót, ha nem ismeri el a hibát és nem hajlandó odébb állni - mondta a Blikknek Miklós István, a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgató-helyettese. Valamint hozzátette: bár egy éve hatályos a rendelet, azonban mindeddig csak kevesen éltek ezzel a kedvező lehetőséggel.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem