21 °C Budapest

Vége a bliccelésnek Budapesten?

MTI
2011. január 10. 18:02

A főváros új vezetése és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által kezdeményezett és az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás alapján a budapesti tömegközlekedési eszközökön 2011. január 11-től a közterület-felügyelők is részt vesznek a jegyellenőrzésben. Az eredményes munka érdekében a jövőben sokkal szorosabb együttműködés várható a Fővárosi Közterület-felügyelet, a BKK és a BKV között.

A közösségi közlekedéssel utazók közül, a BKV becslései szerint hozzávetőlegesen 13%-a bliccel, ami évente átlagosan mintegy 10 milliárd forinttal rövidíti meg a közlekedési társaság kasszáját. Ezen forrás hiánya is nagyban hozzájárul a BKV járműparkjának szomorú állapotához. A Budapesti Közlekedési Központ és a Fővárosi Közterület-felügyelet ezért a közterület-felügyelők bevonásával fokozzák a jegyellenőrzés hatékonyságát és veszik fel a kesztyűt a bliccelés ellen.

A közterület-felügyelő hivatalos személy és így igazoltathat is, melynek következtében a bliccelők elveszítik annak lehetőségét, hogy fiktív adatokat diktáljanak be az ellenőrnek, hiszen nem bújhatnak ki a személyazonosságukat igazoló okirat bemutatása elől. Természetesen továbbra sem a pótdíjazás a cél, hanem a viteldíj-fizetési hajlandóság ösztönzése, azonban ehhez az ellenőrzés szigorítására és a pótdíj-fizetés elkerülhetőségének korlátozására van szükség.

A megállapodás alapján január 11-étől 3 hónapos próbaidőre a közterület-felügyelők - természetesen előzetes képzést követően - a BKV-ellenőrökkel közösen látnak el szolgálatot. A közös fellépésre a Rákóczi úton közlekedő autóbuszjáratokon (pl. 7, 7E, 173, 173E jelzésű autóbuszokon), továbbá 4-es és 6-os villamosok teljes vonalán számíthatnak az utasok. Az ellenőri feladatokat továbbra is a BKV ellenőrei látják el, a közterület-felügyelők, mint igazoltatásra jogosult hivatalos személyek abban lesznek a segítségükre, hogy azon jegy vagy bérlet nélkül utazókat igazoltassák, akik az ellenőröknek nem hajlandók személyazonosságukat személyazonosításra alkalmas, hivatalos, fényképes igazolvánnyal igazolni.

Az igazoltatás megtagadása esetén pedig rendőri közreműködést von be az eljáró felügyelő. A Fővárosi Közterület-felügyelet jegyellenőri támogató feladatát a BRFK-val szoros együttműködésben végzi majd. A közterület-felügyelők nem csak a jegyellenőrzéseknél nyújtanak majd segítségét. A tömegközlekedési járműveken való jelenlétükkel az utasok biztonságérzetét is növelik, hiszen a felügyelők felléphetnek a zsebtolvajokkal, illetve a rongálókkal, randalírozókkal szemben is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A BKV-nak egyébként jelenleg 34,8 milliárd forint pótdíjból származó kintlévősége van, amit fejlesztésekre, új járművekre lehetne fordítani, ha a bliccelőktől valós személyi adatok alapján a BKV ezt be tudná hajtani. A közterület-felügyelők bevonásának elsődleges célja, hogy csökkenjen a fiktív adatokat megadók száma, illetve növekedjen a pótdíjfizetési hajlandóság. Az elmúlt év adatai alapján a pótdíjazási események során a bliccelők 43%-a nem igazolta magát hivatalos okmánnyal, hanem bediktálta az adatokat, vagy fénykép nélküli dokumentumot adott át adatfelvételre, például lakcímet azonosító hatósági igazolványt, továbbá hamisított magánokiratot vagy közokiratot mutatott be.

 

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?