Tájékoztató a nyugdíjasok kedvezményes utazási utalványáról

2010. november 26. 15:02

A nyugdíjfolyósítás megkezdésekor, majd minden naptári év első negyedében, kiküldésre kerül a MÁV és a VOLÁN belföldi menetrend szerinti járatain használható kedvezményes utazási utalvány. A kedvezmény, évente tizenhat alkalommal 50%-os mérséklésű menetjegy váltását, vagy két-két 50%-os kedvezményű jegyvásárlási lehetőség összevonásával egy-egy 90%-kal csökkentett árú menetjegy vételét biztosítja.

A kedvezményes utazási utalvány a MÁV és a VOLÁN belföldi menetrend szerinti járatain használható.

Évente tizenhat alkalommal 50%-os mérséklésű menetjegy váltását, vagy két-két 50%-os kedvezményű jegyvásárlási lehetőség összevonásával egy-egy 90%-kal csökkentett árú menetjegy vételét biztosítja a kedvezmény. A tizenhat utazási lehetőség felhasználása után még két 90%-os mérséklésű jegy váltása lehetséges.

A "Nyugdíjasok utazási utalványa" alapján kedvezményes menetjegy igénybevételére jogosult a 65. életévét be nem töltött saját jogú nyugellátásban, illetve azzal azonos elbírálás alá eső ellátásban részesülő személy, ideértve a rehabilitációs járadékot is, valamint a hozzátartozói nyugellátásban (özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj), az egészségkárosodott személyek szociális járadékaiban (átmeneti járadék, rendszeres szociális járadék, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka), rokkantsági járadékban, nemzeti gondozási díjban, nemzeti helytállási pótlékban részesülő személy.

Jogosult továbbá az a külföldről hazatelepült magyar állampolgár, aki külföldről részesül nyugellátásban, továbbá a nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személy, a felsorolt ellátások bármelyikében részesülő gyámolt személy és gyámja, gondnokolt személy és gondnoka. (Nem jogosult utazási kedvezményre a baleseti járadékban részesülő személy).

Az utalványt a jogosult házastársa, élettársa is felhasználhatja - akár önálló utazás esetén is - feltéve, ha a reá irányadó öregségi korhatárt már betöltötte. Más rokoni kapcsolatban állók azonban az utalványt nem adhatják át egymásnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Amennyiben az ellátásra jogosult személy kiskorú vagy gondnokság alatt áll, az utalványt a gyám/gondnok és a gyámolt/gondnokolt megosztva használhatják. A külföldről hazatelepült magyar állampolgár utazási igazolványát hazatelepülés, valamint a nyugellátás tényének hitelt érdemlő igazolása mellett a nyugdíjfolyósító szerv adja ki.

Az elveszett vagy megsemmisült utalványok nem pótolhatók, azonban az eltulajdonított utalvány pótlása kérelmezhető a folyósító szervtől. Az utalvány a rajta feltüntetett érvényességi időpontig használható fel. Jogosulatlan használata pótdíjfizetést, hamisítása egyéb (rendőrségi) eljárás megindítását vonhatja maga után!

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?