26 °C Budapest

Nyugdíj-diszkrimináció miatt uniós biztost kér a Stabilitás

2010. november 25. 15:02

Petícióval fordul az Európai Parlamenthez a Stabilitás Pénztárszövetség, amelyben kérik, hogy 3 millió magyar pénztártag alkotmányos jogainak megsértése miatt jelöljenek ki uniós ombudsmant a magyar kormány nyugdíjintézkedéseinek kivizsgálására. Egyben jelezték: amennyiben a hazai jogorvoslati lehetőségek kimerülnek, a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak a hátrányos megkülönböztetés és a joggal való visszaélés tilalmának megsértése miatt.

Bába Julianna, a szervezet elnöke közölte: álláspontjuk szerint a kormány által elfogadott törvény, valamint az általa módosított rendelkezések egyaránt sértik az Alkotmánynak a jogbiztonságra, a hátrányos megkülönböztetés tilalmára, a szociális biztonságra, a tulajdon védelmére, továbbá az emberi méltóságra vonatkozó bekezdését.


Bába Julianna

Utóbbi esetben álláspontja szerint a vitatott törvényi szabályozás a pénztártagok visszalépési jogának teljes körű biztosítását a pénztárakban tagként maradni szándékozók terhére érvényesíti, olyan helyzet előidézésére törekedve, amelyben a pénztárak működése ellehetetlenül.

Így az egyébként maradni szándékozó pénztártagok akaratuk ellenére, cselekvési autonómiájukat feladva kénytelenek lesznek visszalépni a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe. E kényszerhelyzet létrehozásával a Stabilitás álláspontja szerint a kormány 3 millió pénztártag emberi méltóságát sérti meg.

A szövetség szerint a kormánynak lehetővé kell tennie, hogy aki a magánpénztári rendszerben maradni akar, a 24%-os munkavállalói járulékot is a magánpénztári egyéni számlájára kapja. Csak ebben az esetben lehet ugyanis a választás valódi szabadságáról beszélni, minden más esetben a kormány intézkedése kényszert jelent, ami ellentétes az alkotmányos alapjogokkal.

A szövetség elnöke rámutatott: amellett, hogy a kormány intézkedései nemcsak a jelenleg hatályban lévő Alkotmány szinte összes passzusát sértik, de alapvetően ellentétesek az Európai Unió alapelveivel is. Az EU szerződés 9. cikkelye ugyanis kimondja, hogy "politikái és tevékenységei meghatározása és végrehajtása során az Unió figyelembe veszi (...) a megfelelő szociális biztonság biztosítására, a társadalmi kirekesztés elleni küzdelemre vonatkozó követelményeket."

A szövetség az Európai Nyugdíjcélú Megtakarításokat-kezelő Szervezetek Szövetségének (EFRP) tagjaként - amely az Európai Unió egyik legjelentősebb tárgyalópartnere a privát szektor által kezelt nyugdíjcélú megtakarítások fejlesztése és szabályozása terén - ezen cikkely megsértése miatt a petícióval fordul az Európai Parlamenthez, amelyben uniós ombudsman kijelölését kérik a magyar kormány magánnyugdíjpénztárakat érintő intézkedéseinek kivizsgálására.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elnök bejelentette: amennyiben a hazai jogorvoslati lehetőségek kimerülnének, a szövetség a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak. Megítélésük szerint a kormány tervezett intézkedései sértik az Emberi Jogok Európai Egyezményének megkülönböztetésre vonatkozó tilalmát, mivel a pénztárakban maradni szándékozó tagokat intézményesített módon hátrányos helyzetbe hozza. Ugyanakkor az Alkotmány módosításának azon passzusa, amely szerint "rendelkezéseit a folyamatban lévő eljárásokra is alkalmazni kell", ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményének joggal való visszaélésre vonatkozó tilalmával.

Bába Julianna közölte azt is: tárgyalásokat kezdeményeztek a munkavállalói érdekképviseletekkel arról, hogy azok haladéktalanul kezdeményezzék az Országos Érdekegyeztető Tanács összehívását. Ezen a fórumon a kormány számoljon be arról, hogy milyen hatástanulmányok és háttérszámítások előzték meg a nyugdíjrendszer ilyen mélységű átalakítását, amely 3 millió aktív munkavállaló időskori biztonságát veszélyezteti rövid távú költségvetési célok érdekében.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 20. 16:08