14 °C Budapest

Jön a 100%-os átlépés! Nem kap állami nyugdíjat, aki marad!

Pénzcentrum
2010. november 24. 16:44

Nyugdíjmentő törvénycsomagot fogadott el a kormány - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a kabinet ülése után. Matolcsy György a mai sajtótájékoztatón pedig azt közölte, hogy a tagoknak január 31-ig kell dönteniük az átlépésről - tudósít az MTI. Közben az Index arról számolt be, hogy Matolcsy György bejelentése végleg megpecsételi a nyugdíjpénztárak sorsát, ugyanis ha valaki pénztártag marad, akkor nem kap majd nyugdíjat az állami alapból. Így a költségvetés akár 2700 milliárd forinttal is gazdagodhat - mutat rá laptársunk.

A nemzetgazdasági miniszter bejelentette, aki valamelyik magánnyugdíjpénztár tagja marad, nem kap nyugdíjat az állami nyugdíjalapból. A pénztárak mellett kitartók ezzel járandóságuk közel háromnegyedét veszítenék el. Ha mindenki átlép az állami nyugdíjrendszerbe, a költségvetés 2700 milliárddal gazdagodik. Az ellentételezésről nem beszélt a miniszter - írja az Index.

Eddig kerültük az államosítás szót nyugdíjügyben, de a mai bejelentés tartalmát már nem lehet enélkül leírni - mondta az Indexnek egy neve mellőzését kérő nyugdíjszakértő. A bejelentés nem lehet másképpen érteni, mint úgy, hogy nem kap állami nyugdíjat, aki magánpénztártag marad. Ezek után nyilván 100%-os visszalépéssel kell kalkulálni.

Az első hírek alapján még számtalan kérdés van, legfőképpen az, hogy visszamenőleges hatállyal hogyan érvényesül az intézkedés: ha egy 60 éves ember negyven évig fizetett az állami alapba, néhány évvel a nyugdíjazása előtt elveszíti jogosultságát, ha magánpénztári tag marad? - veti fel a szakértő. Hangsúlyozta ugyanakkor: 10%-nyi felhalmozásból kortól függetlenül lényegében nem lehet tisztességes nyugdíjat kitermelni, így az átlépési kényszer nyilván a fiatalokat is érinti.

Pozitív költségvetési hatások

A költségvetési hatások persze pozitívak: 2700 milliárd forintnyi, a GDP 10%-ának megfelelő vagyon áramolhat be az államkasszába, így hiány helyett közel 7%-os többlete lehet a költségvetésnek. A januári határidő a szakértő szerint arra utal, hogy a kormány szeretné minél előbb a nyugdíjpénztári vagyon feletti rendelkezést megszerezni. Így sokkal könnyebben lehet a költségvetési törvény szerint jövőre elkölteni szándékozott 528 milliárd forintot előteremteni, a 2700 milliárdos összegre vetítve ugyanis feltehető, hogy ennyi likvid eszköz van a vagyonban.

A szakértő szerint a forintra még akár pozitív hatása is lehetne az intézkedésnek, ha annak csak a számszaki oldalát nézzük, és a tőzsdén sem tart komolyabb reakcióktól. Ugyanakkor az a tény, hogy államosítással felérő, annak minősülő intézkedést hajt végre a kormány, nagyon jelentős bizalomvesztéssel járhat. Ennek forintosítható hatásai megbecsülhetetlenek.

Matolcsy: a kormány mindenkit visszaléptet, hacsak...

A magánnyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező, mostantól csak önkéntes rendszerben a nyugdíjmentő törvénycsomag elfogadása után, amely várhatóan december közepétől érvényes - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, akinek a szavaiból az is kiderült, hogy a kormány minden pénztári tagot visszaléptetne az állami rendszerbe, amennyiben ettől eltérően nem dönt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Matolcsy György az MTI beszámolója szerint bejelentette: aki a (korábbi) kötelező magánnyugdíjpénztári rendszerben marad, s erről nyilatkozik, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24%-os nyugdíj-járulék utáni összegből, azaz a 70%-ot kitevő szolidaritási nyugdíjból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10%-os járulék lesz a számláján.

A Napi Gazdaság arról számolt be, hogy a pénztárakban maradók számára a 2010 novembere és a 2011 decembere között kieső 14 havi járulékot az állam kompenzálja - ám ekkor csak a tízszázalékos nyugdíjjárulékot kapja meg, az utána fizetett 24%-os járulékból később sem kapja meg, így nyugdíjat sem kap. Az eddig megszerzett állami nyugdíjjogosultságot az elvonás nem érinti, ám a jövőbeni nyugdíjjárulékot elveszíti - így elveszíti a nyugdíja hetven százalékát. A visszalépők külön vagyona külön állami alapba kerül, amiből a nyugdíjreform költségeit és az államadósság csökkentését finanszírozzák. A magánpénztárak állami garanciája megszűnik és a kormány arról is döntött, hogy a pénztárak a jelenlegi 4,5 százalékkal szemben a bevételeik 0,2 százalékát fordíthatják működési kiadásokra - tudósít a napilap.

A nemzetgazdasági miniszter a mai kormányülést követő sajtótájékoztatón megerősítette a korábban már ismertté vált kormányzati terveket, miszerint a jövőben kétpilléres lenne a nyugdíjrendszer: egy állami és egy önkéntes pillér. Matolcsy György ígéretet tett arra, hogy az állami rendszerbe visszalépők egyéni számlával fognak rendelkezni, amely örökölhető lesz. Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott korábban ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy egyéni számlákon tartják majd nyilván az állami nyugdíjrendszerbe át-, illetve belépők pénzét. 

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?