21 °C Budapest

Így emelkednek a nyugdíjak januártól

2010. november 25. 11:01

Január 1-jétől 3,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak - jelentette be a kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Nagy Anna közölte: az emelés vonatkozik a normál öregségi nyugdíjakra, az özvegyi nyugdíjakra, az árvaellátásra, valamint a baleseti járadékra. Mindez 2 millió 650 ezer nyugdíjast érint.

A 3,8 százalékon felül azok a nyugdíjasok, akik nem idén mentek nyugdíjba, hanem még előtte, 0,6 százalékos plusz emelésben is részesülnek majd, azaz esetükben 4,4 százalékos lesz a növekedés 2011. január 1-jétől - ismertette a kormányszóvivő.

Nagy Anna példaként kifejtette: a 84 ezer forintos átlagnyugdíj esetén a 4,4 százalékos növekedés havi plusz 3.700 forintot jelent. A legkisebb öregségi nyugdíjnál pedig, ami jelenleg 28.500 forint, az emelés havi 1.254 forint többletet jelent.

Arra a felvetésre, hogy az adóváltozások miatt azoknak a közszférában dolgozóknak, akiknek nincs gyermekük, alacsonyabb lehet a nettó bérük, a szóvivő közölte: az a konstrukció működhetne, hogy a gyermektelenek - akiknél előfordulhat az, hogy néhány ezer forinttal kevesebb a nettó bérük - extra kiegészítésben részesülnének azért, hogy senki ne keressen kevesebbet, mint amennyit például idén. A versenyszférában pedig meg kell emelni a minimálbért - tette hozzá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint a kormány azért kínál infláció feletti nyugdíjemelést, mert növekedési prognózisa eléri a 3 százalékot. Ebből a szempontból nem tekinthető konzervatívnak a költségvetési tervezés, hiszen ha csak 2,9 százalékos lenne a GDP-növekedés, akkor a törvény szerint inflációkövető emelés járna. A kormány tervezhetett volna így is, és ha mégis nagyobb a gazdasági bővülés, akkor úgyis az ősszel kompenzálta volna a nyugdíjasokat.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?