7 °C Budapest

Orosz érdeklődő az elhunyt Aldi-alapító páncélautójára

2010. augusztus 4. 13:02

Napokkal az Aldi-alapító Theo Albrecht halálát követően eladásra kínálják a néhai milliárdos limuzinját Düsseldorfban. A luxusautó a félénk üzletember lelkiállapotába is betekintést enged, 1971-es elrablása után a biztonságot tartotta a legfontosabbnak.

A dúsgazdag üzletember fukarkodott a luxussal és a kényelemmel, inkább a biztonságra törekedett. Az üléshuzatokból és a kazettás rádióból a legegyszerűbb változatot választotta, minden más viszont inkább egy James Bond-márkához illene. A kék-fekete Mercedes S-osztály ránézésre nem különösebben feltűnő, bár a sötétített ablakokon át nem látni, hogy ül-e valaki a hátsó ülésen. A meglepetések ezután kezdődnek, a 6,5 centiméteres vastag ablaküvegek még a kézi páncéltörő gránátvetők lövedékeinek is ellenállnak. A legkeményebb acélból készült fenéklemez a B7 páncélozottsági kategóriának felel meg, ez az úgynevezett elnökosztály, ennél magasabb nincs.

Gyász és titkok: meghalt az Aldi alapítója

"Ugyanilyen szerkezetű autóban élt túl Eduard Sevardnadze grúz elnök egy merényletet, amelyet két páncéltörő gránáttal követtek el" - mondja Michael Fröhlich autókereskedő. A speciális kialakítás körülbelül 1,5 millió márkába került 14 évvel ezelőtt, a limuzin most 174 ezer kilométerrel a tachométerben 100 ezer euróért (mintegy 28 millió forintért) cserélhet gazdát. Egy moszkvai borkereskedő már jelezte is, hogy érdekli a luxusautó.

Forrás: Der Spiegel

"Ez egy guruló páncélterem" - jegyzi meg Fröhlich. Az oldalablakok annyira nehezek, hogy nincs olyan ablakmotor, amely megmozdítaná. "Saját hidraulikájuk van". A speciális gumiabroncsok golyótalálat után is továbbgurulnak.

A gépkocsi Theo Albrecht szorongását tükrözi, aki évtizedeken át még fényképeztetni sem hagyta magát azt követően, hogy 1971-ben 17 napot töltött emberrablók fogságában. A milliárdos arra is felkészült, ha esetleg mérges gázzal követnének el merényletet ellene: az autónak saját oxigén-ellátórendszere van. Duplex távbeszélőrendszer gondoskodik arról, hogy a "páncélzárkából" kifelé és befelé is lehessen kommunikálni, a mikrofonok 30 méteres sugarú körben minden szót hallanak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Titokzatos Aldi milliárdok: emberrablás és testvérharc az üzletlánc múltjában

"Nyilvánvalóan nagyon félt" - említi meg az autókereskedő. Az összes ajtót robbanótöltetekkel láttak el, amelyeket gombnyomásra lehet működésbe hozni. A csomagtartóban elrejtettek egy telefont, ha az esetleges emberrablók oda zárnák túszukat. Albrecht a fedelet is fel tudta volna robbantani. A 3,5 tonnás páncélozott limuzinnak 4,2 literes, 278 lóerős motorja van.

"Olyan nehézkesen megy, mint egy megrakott teherautó" - mondja megvetően Fröhlich. Theo Albrecht sofőrjével másfél évvel halála előtt még használta az E-ZF 8261 rendszámú Mercedest, de ezután kivonták a forgalomból.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem