23 °C Budapest

Orosz érdeklődő az elhunyt Aldi-alapító páncélautójára

2010. augusztus 4. 13:02

Napokkal az Aldi-alapító Theo Albrecht halálát követően eladásra kínálják a néhai milliárdos limuzinját Düsseldorfban. A luxusautó a félénk üzletember lelkiállapotába is betekintést enged, 1971-es elrablása után a biztonságot tartotta a legfontosabbnak.

A dúsgazdag üzletember fukarkodott a luxussal és a kényelemmel, inkább a biztonságra törekedett. Az üléshuzatokból és a kazettás rádióból a legegyszerűbb változatot választotta, minden más viszont inkább egy James Bond-márkához illene. A kék-fekete Mercedes S-osztály ránézésre nem különösebben feltűnő, bár a sötétített ablakokon át nem látni, hogy ül-e valaki a hátsó ülésen. A meglepetések ezután kezdődnek, a 6,5 centiméteres vastag ablaküvegek még a kézi páncéltörő gránátvetők lövedékeinek is ellenállnak. A legkeményebb acélból készült fenéklemez a B7 páncélozottsági kategóriának felel meg, ez az úgynevezett elnökosztály, ennél magasabb nincs.

Gyász és titkok: meghalt az Aldi alapítója

"Ugyanilyen szerkezetű autóban élt túl Eduard Sevardnadze grúz elnök egy merényletet, amelyet két páncéltörő gránáttal követtek el" - mondja Michael Fröhlich autókereskedő. A speciális kialakítás körülbelül 1,5 millió márkába került 14 évvel ezelőtt, a limuzin most 174 ezer kilométerrel a tachométerben 100 ezer euróért (mintegy 28 millió forintért) cserélhet gazdát. Egy moszkvai borkereskedő már jelezte is, hogy érdekli a luxusautó.

Forrás: Der Spiegel

"Ez egy guruló páncélterem" - jegyzi meg Fröhlich. Az oldalablakok annyira nehezek, hogy nincs olyan ablakmotor, amely megmozdítaná. "Saját hidraulikájuk van". A speciális gumiabroncsok golyótalálat után is továbbgurulnak.

A gépkocsi Theo Albrecht szorongását tükrözi, aki évtizedeken át még fényképeztetni sem hagyta magát azt követően, hogy 1971-ben 17 napot töltött emberrablók fogságában. A milliárdos arra is felkészült, ha esetleg mérges gázzal követnének el merényletet ellene: az autónak saját oxigén-ellátórendszere van. Duplex távbeszélőrendszer gondoskodik arról, hogy a "páncélzárkából" kifelé és befelé is lehessen kommunikálni, a mikrofonok 30 méteres sugarú körben minden szót hallanak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Titokzatos Aldi milliárdok: emberrablás és testvérharc az üzletlánc múltjában

"Nyilvánvalóan nagyon félt" - említi meg az autókereskedő. Az összes ajtót robbanótöltetekkel láttak el, amelyeket gombnyomásra lehet működésbe hozni. A csomagtartóban elrejtettek egy telefont, ha az esetleges emberrablók oda zárnák túszukat. Albrecht a fedelet is fel tudta volna robbantani. A 3,5 tonnás páncélozott limuzinnak 4,2 literes, 278 lóerős motorja van.

"Olyan nehézkesen megy, mint egy megrakott teherautó" - mondja megvetően Fröhlich. Theo Albrecht sofőrjével másfél évvel halála előtt még használta az E-ZF 8261 rendszámú Mercedest, de ezután kivonták a forgalomból.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44