Van, ahonnan lelép az Aldi: tőlünk is menekülnek majd az üzletláncok?

2010. július 20. 15:02

A hírek szerint az Aldi hamarosan kivonul a görög piacról. Az Aldi Süd csoporthoz tartozó üzletlánc 38 üzletet működtet az országban, és mintegy 700 dolgozót foglalkoztat. Az Auchan magyarországi vezetője szerint nem kizárt, hogy a válságot követően a magyar kiskereskedelmi láncok száma is csökken.

Komoly meglepetést okozott az Aldi, amikor a minap bejelentette, hogy megkezdte görögországi távozásának előkészítését. Az Aldi Süd csoporthoz tartozó üzletlánc 38 üzletet működtet az országban, és mintegy 700 dolgozót foglalkoztat. A lépés annak fényében különösen érdekes, hogy a 2010-es évre 20 új üzletet, valamint egy új logisztikai központot is terveztek.

Korábbi cikkünk az Aldi-csoportról: Kattints!

A hírek szerint az üzletlánc hozta az elvárt számokat, a kilépést a bizonytalan üzleti kilátásokkal magyarázzák. Jelenleg vevőt keresnek az üzletekre, valamint kezelni próbálják a tömeges elbocsátásokat.

Magyarországról is elmennek az üzletláncok?

Jean-Paul Filliat, az Auchan Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a Napi Gazdaságnak adott tegnapi interjújában nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a válságot követően csökken a magyar kiskereskedelmi láncok száma.

 

Az élelmiszer és háztartási vegyiáru, valamint kozmetikum kis- és nagykereskedelmi vállalatainak forgalom szerinti rangsora a 2008-ben.Forrás: A vállalatok saját közlése. A Nielsen piackutató vállalat becsülte az Aldi, Cora, Lidl, Penny Market és Profi forgalmi adatát.


"Magyarország kis ország, kicsiny piaccal, ami néhány nagyvállalatban felvetheti a kérdést, hogy a válság után is érdemes-e itt maradni. Nem tartom kizártnak tehát, hogy idővel csökken a piaci szereplők száma. Kivonulással vagy például az ágazatban nem ismeretlen cserével." - fogalmazott az ügyvezető, aki hozzátette, hogy jelenleg nem látnak eladó üzletláncot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mint arról korábban a Pénzcentrum beszámolt, Magyarországon a Tesco, CBA és Coop áll a legnagyobb forgalmú élelmiszer-kereskedelmi láncok 2009. évi ranglistájának élén.

A négy diszkont lánc - Lidl, Penny Market, Aldi és Profi - ugyanakkor a legutóbbi időszak nyertesei közé tartozik. A Nielsen piackutató vállalat által becsült együttes forgalmuk 14 százalékkal emelkedett, egyik évről a másikra, és múlt évben meghaladta a 430 milliárd forintot. Jelentős növekedésük egyik fő oka, hogy a fogyasztók egy része olcsóbb üzletek felé fordult a legutóbbi időszakban. Másik pedig, hogy a hazai diszkont hálózat 39 egységgel bővült egyik évről a másikra. A Lidl tizenhét, az Aldi tizenhárom, míg a Penny Market kilenc új diszkontot nyitott Magyarországon.

Figyelemre méltó piaci szereplő a Spar. Az Interspar bővítése mellett szupermarket hálózatába beleillesztette a Plus diszkontokat, de nyitott új egységeket is.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?