14 °C Budapest

Újabb Lidl-ügy! Egy magyar kisváros a multi ellen

2010. július 26. 11:02

Mintegy kétszáz ember gyűlt össze péntek este a Pest megyei Abonyban azon a demonstráción, melyet a város központjában tervezett áruház felépítése ellen szerveztek.  A Lidl nem tudott a tüntetésről.

A rendezvény szónokai és a megjelent érdeklődők részben a 16 ezer lakosú település központjában állt patinás, városképi jelentőségű épület, a hajdani Petőfi Sándor Művelődési Otthon lebontása miatt emelték fel szavukat. Mondván, korábban a felszámolás helyett az ingatlan felújítását ígérték az illetékesek.

Van, ahonnan lelép az Aldi: tőlünk is menekülnek majd az üzletláncok? Kattints!

Ezzel szemben az évekkel ezelőtt az egyháznak visszaadott területen jelenleg egy Lidl áruház építését tervezik, amely a szónokok szerint tovább növelné Abony teherforgalmát és rontaná a városképet. Ráadásul a tisztán külföldi tulajdonú vállalkozás csökkentené a helyi kiskereskedők talpon maradásának esélyeit, növelve ezzel a település multikkal szembeni kiszolgáltatottságát és egyébként is magas munkanélküliségét. 



Nagyobb térképre váltás

A Lidl Magyarország Bt. azt állítja, nem tudott az építkezés ellen tervezett tüntetésről. A cég a Magyar Hírlapnak az alábbi tájékoztatást adta: "A tulajdonunkat képező abonyi ingatlan bontási munkálatai és a terület rendezése folyamatban van, a projekt előkészítése azonban hosszabb időt igényel, arról bővebb tájékoztatást egyelőre nem áll módunkban közölni."

 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pénzcentrum vélemény
A helyzet korántsem annyira drámai, mint amennyire azt a tüntetők beállítják. Egy Lidl nem generál különösebben nagy kamionforgalmat, és a helyi termelők tönkretételének teóriája is bajosan állja meg a helyét (aki járt már Lidlben, tudja, hogy nem jelentős a zöldség-gyümölcs forgalmazása).

A kisváros ráadásul Szolnokhoz meglehetősen közel található, így a nagyobb üzletláncok abonyi vásárlóközönsége eddig is kedvére válogathatott hiper-és szupermarketek között.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20