20 °C Budapest

Autópályadíjak Európában: a szlovénok még mindig nagyon lehúzósak!

2010. május 5. 05:21

A legtöbb országban, mint tudjuk, fizetősek az utak, van, ahol a megtett kilométer után, van ahol az utakon eltöltött idő alapján kell fizetni. Egy külföldi út megtervezése előtt érdemes lehet utánanézni a pályadíjaknak, hogy ne érjen minket meglepetés a fizető kapuknál.

Az egyes országokban érvényes útdíjakról legegyszerűbben az autópálya üzemeltetők honlapján tudunk tájékozódni, a legtöbb ugyanis feltünteti az oldalán az aktuális díjszabást, hogy hol és mint lehet ezt kifizetni, milyen bírságra számíthat, aki ezt mégsem tenné meg, illetve milyen formában (készpénz, bankkártya, egyéb), és milyen pénznemben történhet a fizetés.

Matricás rendszer működik a környező országok közül Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, valamint két éve Szlovéniában is.

Itthon a nyári turisztikai időszak kezdetével, vagyis május 1-jétől a négynapos autópálya-matricák ára 1170 forintról 1530 forintra emelkedett. A magasabb árak 2010. szeptember 30-ig maradnak érvényben, utána ismét a csökkentett díjat kell fizetnünk az úthasználatért.

A szomszédos Ausztriában az autópályákon és gyorsforgalmi utakon szintén matricás rendszer van érvényben, az üzemeltető mindenütt az ASFINAG (Autobahnen- und Schnellstraßen- Finanzierungs- Ag).

A díjakat minden évben minisztériumi rendeletben állapítják meg (bár ez 2007. vége óta nem változott), melyet 20 százalék áfa is terhel. A matricákat 10 napos, 2 hónapos, illetve egy éves időtartamra lehet megvásárolni.

Aki ezt elmulasztja, arra 120 eurós (32 ezer forint), míg hamis matrica esetén 240 eurós (65 ezer forint) helyszíni bírságot is kiszabhatnak, amit csak euróban lehet megfizetni, míg ha nem tud a helyszínen fizetni, még borsosabb büntetésre, akár 300-3000 ezer euróra is számíthat, a helyi hatóságok ítéletétől függően.

Ha nem venné meg valaki itthon az osztrák matricát, annak érdemes azt is tudnia, hogy betéti kártyák esetében legtöbb helyen csak MasterCard-ot fogadnak el, tehát érdemes a fizetési módról is tájékozódni.

Szlovéniában 2008 július 1-jén a kapus rendszert felváltotta a matricás rendszer, ami akkoriban nagy port kavart, mivel fél év volt a legrövidebb idő, amire matricát lehetett váltani.

Az ügy eljutott egészen Brüsszelig, melynek bevezették az egyhetes, valamint egy hónapra és egy érvényes matricákat, melyekért idén is ugyanannyit kér el a szlovén állami autópálya-kezelő társaság (DARS), mint tavaly , ami összehasonlítva a többi ország autópálya-tarifáival, meglehetősen sok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szlovákiában idén januárban vezették be a 3,5 tonnánál nehezebb járművekre a használat arányos útdíjat, amit a tervek szerint 2013-tól a személygépkocsikra is kiterjeszt az üzemeltető SkyToll, addig azonban marad a matricás rendszer. A heti, havi és éves matricák ára a tavalyival megegyező. 

Csehországban szintén nem drágultak a matricák, az úthasználati díjat nem fizetőknek azonban 2000-5000 cseh korona (21 ezer - 53 ezer forint) helyszíni bírságot kell fizetniük az őket megállító rendőröknek, koronában vagy euróban.

A cseh, szlovák és osztrák matricákat itthon is be lehet szerezni az Állami Autópálya Kezeklő Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban.

Ha tenger felé vennénk az irányt

Aki tengerpartra vágyik, és Horvátország, Olaszország, vagy Franciaország felé venné az irányt, mindenhol a megtett távolság, valamint a gépjárművünk méretétől függően kivetett díjakkal fog találkozni.

Horvátországban, az elmúlt években jelentősen meghosszabbodott autópályákon kapus rendszer működik. Az autópályákat négy társaság üzemelteti, ezek honlapján az egyes szakaszok díjairól - díj kalkulátorok segítségével - pontos tájékoztatást kapunk, valamint a fizetés megengedett módjairól is. Normál személygépkocsi esetén hozzávetőleg 35-50 kunával (1300-1800 forint) lehet számolni 100 kilométerenként.

Olaszországban szintén a megtett kilométer, illetve a kocsi mérete alapján kell díjat fizetni, szinte mindenhol, kivéve a nagyobb városok körül található körgyűrűket, illetve az A3-as autópálya Salerno és Reggio di Calabria közötti szakaszát, melyek ingyenesek. Az autópálya társaságok szövetségének (AISCAT) honlapjáról az összes autópálya üzemeltető oldalára átnavigálhatunk, ahol megtalálhatjuk, hogy a keresett útszakaszon pontosan mennyi kell fizetni. A díjak 5-7 euró (1500-2000 forint) között mozognak 100 kilométerenként.


Franciaországban kifejezetten borsosak a pályadíjak: 6-10 euró (1600-2500 forintba) kerül ugyanekkora távolság, míg az alagutakért, hidakért külön díjat kell fizetni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem