Autópálya nélkül szinte lehetetlen a fejlődés

Pénzcentrum
2010. április 1. 09:17

Az ingatlanszakértők egybehangzó véleménye szerint egy-egy autópálya megépülése nemcsak a közlekedésre, hanem az ingatlanpiacra is nagy hatással van, hiszen több olyan ingatlanfejlesztési típus létezik, melynek alapeleme a sztráda, írja a Napi Gazdaság.

A két leginkább érintett szegmens az ingatlanszektorban a lakóingatlan- és a logisztikai piac, de ide lehet még sorolni a kereskedelmi piac egyes részeit, elsősorban a "big box" típusú áruházakat. A budapesti agglomerációba irányuló költözési hullám egyik meghatározó alapeleme a kiszemelt település közvetlen kapcsolata valamelyik autópályával. A kiemelkedő közúti kapcsolat egyes esetekben akár kétszeres telekárat is eredményezhet, ha összehasonlítjuk a piaci adatokat. Egyes esetekben azonban a forgalmas és zajos utak túlzott közelsége értékcsökkentő tényezővé válhat, bár ez ritkább jelenség, hiszen komoly építési szabályok vannak, és a legtöbb helyen zajvédő falak tompítják a kellemetlen hanghatásokat.

A már említett másik szegmensnek, az ipari és logisztikai piacnak pedig mondhatni alapeleme az autópálya kapcsolat. Az ilyen típusú modern fejlesztések szinte kivétel nélkül autópálya mellé, illetve azok csomópontjaihoz települnek. Ha pedig kiskereskedelmi funkció is társul a fejlesztéshez, akkor ez a közlekedési kapcsolat elengedhetetlen. A szakértők szerint az autópálya nem az árakat, hanem elsősorban magát a piacot befolyásolja, nem véletlen, hogy a zöldmezős beruházások is szinte mind a sztrádák mellett jönnek létre.

Az ipari és logisztikai piac fejlesztői mára teljesen visszavettek a tempójukból, mondta Salamon Adorján az Eston vezérigazgatója. Ha a bérlői igények mégis előkerülnének, akkor a már meglévő parkok bővítésével ki tudnák szolgálni az igényeket. Amennyiben mégsem lenne elég a terület, úgy a már erre a célra felvásárolt, az autópálya mentén lévő telkekre további épületek tudnak felhúzni a fejlesztők. A logisztikai piac csak Budapest környékén működőképes, és néhány vidéki bázistól eltekintve egyáltalán nincs élet ezen a piacon, mondja Salamon, kiemelve azt is, hogy még a jelenlegi területeket sem sikerült teljesen feltölteni bérlőkkel.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18