7 °C Budapest

Autópálya nélkül szinte lehetetlen a fejlődés

Pénzcentrum
2010. április 1. 09:17

Az ingatlanszakértők egybehangzó véleménye szerint egy-egy autópálya megépülése nemcsak a közlekedésre, hanem az ingatlanpiacra is nagy hatással van, hiszen több olyan ingatlanfejlesztési típus létezik, melynek alapeleme a sztráda, írja a Napi Gazdaság.

A két leginkább érintett szegmens az ingatlanszektorban a lakóingatlan- és a logisztikai piac, de ide lehet még sorolni a kereskedelmi piac egyes részeit, elsősorban a "big box" típusú áruházakat. A budapesti agglomerációba irányuló költözési hullám egyik meghatározó alapeleme a kiszemelt település közvetlen kapcsolata valamelyik autópályával. A kiemelkedő közúti kapcsolat egyes esetekben akár kétszeres telekárat is eredményezhet, ha összehasonlítjuk a piaci adatokat. Egyes esetekben azonban a forgalmas és zajos utak túlzott közelsége értékcsökkentő tényezővé válhat, bár ez ritkább jelenség, hiszen komoly építési szabályok vannak, és a legtöbb helyen zajvédő falak tompítják a kellemetlen hanghatásokat.

A már említett másik szegmensnek, az ipari és logisztikai piacnak pedig mondhatni alapeleme az autópálya kapcsolat. Az ilyen típusú modern fejlesztések szinte kivétel nélkül autópálya mellé, illetve azok csomópontjaihoz települnek. Ha pedig kiskereskedelmi funkció is társul a fejlesztéshez, akkor ez a közlekedési kapcsolat elengedhetetlen. A szakértők szerint az autópálya nem az árakat, hanem elsősorban magát a piacot befolyásolja, nem véletlen, hogy a zöldmezős beruházások is szinte mind a sztrádák mellett jönnek létre.

Az ipari és logisztikai piac fejlesztői mára teljesen visszavettek a tempójukból, mondta Salamon Adorján az Eston vezérigazgatója. Ha a bérlői igények mégis előkerülnének, akkor a már meglévő parkok bővítésével ki tudnák szolgálni az igényeket. Amennyiben mégsem lenne elég a terület, úgy a már erre a célra felvásárolt, az autópálya mentén lévő telkekre további épületek tudnak felhúzni a fejlesztők. A logisztikai piac csak Budapest környékén működőképes, és néhány vidéki bázistól eltekintve egyáltalán nincs élet ezen a piacon, mondja Salamon, kiemelve azt is, hogy még a jelenlegi területeket sem sikerült teljesen feltölteni bérlőkkel.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem