12 °C Budapest

Benzinárhoz kötött parkolási díjak jöhetnek nyártól

MTI
2010. március 11. 09:02

Döntött a kormány a közterületi parkolást érintő törvények módosításáról, de a végső szót az új országgyűlésnek kell kimondania. Az új szabályzás szerint a parkolási tarifákat a mindenkori benzinárhoz kötnék.

Az Alkotmánybíróság tavaly novemberben semmisítette meg az önkormányzatok parkolási rendeleteit, e szerint 2010. július 1-től nem kérhetnek az önkormányzatok pénzt a parkolásért. A következő parlamentnek hátrahagyott javaslatcsomag meghatározná, milyen feltételek esetén lehet egy várakozási területre díjfizetési kötelezettséget előírni, kategóriákba sorolja a várakozási területet, illetve meghatározza a várakozási díj megengedett legmagasabb mértékét. A kormány a közúti közlekedésről és a közúti közlekedés nyilvántartásáról szóló törvény módosítását javasolja az új Országgyűlésnek - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő.

A díjfizetési kötelezettség előírása kapcsán kiemelte: többek között csak azokra a területekre lehet díjkötelezettséget megállapítani, ahol a díjkötelesnek tervezett időszakban a várakozásra alkalmas helyek átlagos foglaltsága meghaladja a 70 százalékot. A várakozási területeket a telítettség alapján sorolnák kategóriákba. A négy kategória e szerint 70, 80, 90 százalék feletti telítettség, illetve 70 százalék feletti telítettség és közúti közlekedés okozta károktól fokozottan védendő terület.

A várakozási díj megengedett legmagasabb mértékét az APEH által az előző naptári évben havonta meghatározott 95-ös ólmozatlan benzinliterenkénti árához kötnék, például ma, 2010-ben az első, azaz a 70 százalékos telítettséget elérő kategóriában 159 forint lenne egy egységnyi parkolás díja, a harmadikban pedig 476 forint lenne - fejtette ki a szóvivő.

Elmondta még, hogy a törvénymódosítás rendelkezik a pótdíjról is: 15 napon belül kell a teljes napi plusz két órai várokozási díjat kifizetni; a pótdíjazásról SMS- ben kell értesíteni azokat, akik rendszámát mobiltelefonos fizetési rendszerben regisztrálták.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A javaslatcsomag felhatalmazza az önkormányzatokat, hogy rendeletben szabályozzák a ténylegesen fizetendő díj mértékét. azokat a konkrét területeket, ahol parkolási díjat kell fizetni, a díjköteles időszakot; valamint előírja azt, hogy a parkolási céget az önkormányzatnak közbeszerzési eljárás során kell kiválasztania.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm