10 benzintakarékos tipp Gablini Gábortól: a régi motorosok is tanulhatnak

Pénzcentrum
2010. február 24. 05:40

A Pénzcentrum.hu napi rendszerességgel hasznos tanácsokat ad az olvasóknak, hogy hol lehet megfogni néhány forintot. Ezúttal az autósoknak gyűjtöttünk csokorba néhány pénztárcakímélő tippet, melyben Gablini Gábor, a Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke volt a segítségünkre.

Téli és négyévszakos tanácsok

A jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között fontosnak tartjuk, hogy praktikus tanácsokkal lássuk el az autósokat, akik ennek köszönhetően csökkenthetik az üzemanyag fogyasztásukat és az autózáshoz kapcsolódó egyéb költségeiket, ezáltal lejjebb szoríthatják a háztartási kiadásaikat.

A családi költségvetések többségében jelentős tételt tesznek ki az utazással és az autó fenntartásával kapcsolatos kiadások. Ennek csökkentése nem minden esetben jár súlyos áldozatokkal, mivel vannak olyan praktikák, jól bevált módszerek, melyek alkalmazásával megtakarításokat érhetünk el.

10 benzintakarékos tipp Gablini Gábortól


Gablini Gábor

"Az első tipp egyben az utolsó is, mert mindennek az alapja a rendszeres karbantartás, legyen az autó vadonatúj, vagy akár 20 éves, a rendszeresen karbantartott autók takarékosabban üzemelnek.

Itt külön kiemelném, hogy a karbantartás nem azonos az olajcserével, hiszen minden gyártó megadja a saját termékére jellemző karbantartási periódusokat, amelyek alapvetően megtalálhatók a szervizkönyvben.

Feltételezve, hogy a gépkocsi őszi karbantartása megtörtént:

Mindenkinek megvannak a saját praktikái, ezek olyan általános tanácsok, melyeket érdemes figyelembe venni"

Autóval vagy tömegközlekedéssel?

Aki autóval jár dolgozni annak érdemes utánaszámolni, hogy mennyit kocsikázik el egy hónapban az otthona és a munkahelye közötti ingázás során, valamint mennyit költ parkolásra egy hónapban. Az így kapott számot érdemes összevetni azzal, hogy mindez mennyibe kerülne a tömegközlekedéssel, de számolni kell az autózással megtakarított idő értékével, továbbá a nehezen forintosítható kényelemmel is, ami teljesen szubjektív tényező.

A számításhoz annyi segítséget nyújtunk, hogy 9800 forintból átlagosan 324 forintos benzinárral és 8 literes 100 kilométerenkénti fogyasztással összesen 380 kilométert lehet megtenni, ami 20 munkanappal számolva napi 19 kilométert jelent. Ebből következik, hogy aki 10 kilométernél messzebb lakik a munkahelyénél, az valószínűleg többet kocsikázik el, mint a havibérlet ára, de ekkor lépnek be a fent részletezett szubjektív tényezők.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Biztosítás

Havi szinten a biztosítási díjakon is több ezer forintot lehetett spórolni. A 2008-as 40 ezer forintos kgfb átlagdíjakkal szemben a tavalyi kampány során átlagosan 25 ezer forintért szerződtek a biztosítót váltó ügyfelek. Bár casco biztosítással csak minden ötödik autós rendelkezik, egy balesetmentes év és egy új szerződés akár 10-35%-kal is csökkentheti a 2009-ben átlagosan már százezer forint alatti éves díjat.

Lecserélni a régi autót: hitel, adó

Idén januárban a két évvel korábbi szint negyedére esett vissza a hazai újautó értékesítés, a használt piacot is tovább szűkíthetik a jövő héten életbe lépő hitelezési szigorítások. Márciustól magasabb saját erő bevonása szükséges (forint alapon 25 %, euró alapon 40%, más devizában 55% önerőt kell felmutatni), a 84 hónapban maximált futamidő miatt magasabb havi részletekre számíthatnak az autóhitelesek.

Mennyi hitelt kaphatsz márciustól? Íme az új szabályok!

Aki a szigorú feltételrendszer ellenére is le tudja cserélni az autóját, annak érdemes 170 lóerőnél kisebb teljesítményű modellt választani, ellenkező esetben vagyonadó megfizetésére is számíthat.

TOP 10 eladhatatlan vagyonadós autó Magyarországon! Te adnál értük pénzt?

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?