12 °C Budapest

10 benzintakarékos tipp Gablini Gábortól: a régi motorosok is tanulhatnak

Pénzcentrum
2010. február 24. 05:40

A Pénzcentrum.hu napi rendszerességgel hasznos tanácsokat ad az olvasóknak, hogy hol lehet megfogni néhány forintot. Ezúttal az autósoknak gyűjtöttünk csokorba néhány pénztárcakímélő tippet, melyben Gablini Gábor, a Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke volt a segítségünkre.

Téli és négyévszakos tanácsok

A jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között fontosnak tartjuk, hogy praktikus tanácsokkal lássuk el az autósokat, akik ennek köszönhetően csökkenthetik az üzemanyag fogyasztásukat és az autózáshoz kapcsolódó egyéb költségeiket, ezáltal lejjebb szoríthatják a háztartási kiadásaikat.

A családi költségvetések többségében jelentős tételt tesznek ki az utazással és az autó fenntartásával kapcsolatos kiadások. Ennek csökkentése nem minden esetben jár súlyos áldozatokkal, mivel vannak olyan praktikák, jól bevált módszerek, melyek alkalmazásával megtakarításokat érhetünk el.

10 benzintakarékos tipp Gablini Gábortól


Gablini Gábor

"Az első tipp egyben az utolsó is, mert mindennek az alapja a rendszeres karbantartás, legyen az autó vadonatúj, vagy akár 20 éves, a rendszeresen karbantartott autók takarékosabban üzemelnek.

Itt külön kiemelném, hogy a karbantartás nem azonos az olajcserével, hiszen minden gyártó megadja a saját termékére jellemző karbantartási periódusokat, amelyek alapvetően megtalálhatók a szervizkönyvben.

Feltételezve, hogy a gépkocsi őszi karbantartása megtörtént:

Mindenkinek megvannak a saját praktikái, ezek olyan általános tanácsok, melyeket érdemes figyelembe venni"

Autóval vagy tömegközlekedéssel?

Aki autóval jár dolgozni annak érdemes utánaszámolni, hogy mennyit kocsikázik el egy hónapban az otthona és a munkahelye közötti ingázás során, valamint mennyit költ parkolásra egy hónapban. Az így kapott számot érdemes összevetni azzal, hogy mindez mennyibe kerülne a tömegközlekedéssel, de számolni kell az autózással megtakarított idő értékével, továbbá a nehezen forintosítható kényelemmel is, ami teljesen szubjektív tényező.

A számításhoz annyi segítséget nyújtunk, hogy 9800 forintból átlagosan 324 forintos benzinárral és 8 literes 100 kilométerenkénti fogyasztással összesen 380 kilométert lehet megtenni, ami 20 munkanappal számolva napi 19 kilométert jelent. Ebből következik, hogy aki 10 kilométernél messzebb lakik a munkahelyénél, az valószínűleg többet kocsikázik el, mint a havibérlet ára, de ekkor lépnek be a fent részletezett szubjektív tényezők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Biztosítás

Havi szinten a biztosítási díjakon is több ezer forintot lehetett spórolni. A 2008-as 40 ezer forintos kgfb átlagdíjakkal szemben a tavalyi kampány során átlagosan 25 ezer forintért szerződtek a biztosítót váltó ügyfelek. Bár casco biztosítással csak minden ötödik autós rendelkezik, egy balesetmentes év és egy új szerződés akár 10-35%-kal is csökkentheti a 2009-ben átlagosan már százezer forint alatti éves díjat.

Lecserélni a régi autót: hitel, adó

Idén januárban a két évvel korábbi szint negyedére esett vissza a hazai újautó értékesítés, a használt piacot is tovább szűkíthetik a jövő héten életbe lépő hitelezési szigorítások. Márciustól magasabb saját erő bevonása szükséges (forint alapon 25 %, euró alapon 40%, más devizában 55% önerőt kell felmutatni), a 84 hónapban maximált futamidő miatt magasabb havi részletekre számíthatnak az autóhitelesek.

Mennyi hitelt kaphatsz márciustól? Íme az új szabályok!

Aki a szigorú feltételrendszer ellenére is le tudja cserélni az autóját, annak érdemes 170 lóerőnél kisebb teljesítményű modellt választani, ellenkező esetben vagyonadó megfizetésére is számíthat.

TOP 10 eladhatatlan vagyonadós autó Magyarországon! Te adnál értük pénzt?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem