25 °C Budapest

Nagyi fotója miatt is letartóztathatnak csempészetért

2010. február 11. 19:02

A vám- és pénzügyőrség munkatársai tegnap Hegyeshalom térségében ellenőriztek egy német rendszámú mikrobuszt, melyben majdnem hatszázezer forint értékben találtak műtárgyakat. A sofőr ellen csempészet alapos gyanúja miatt eljárás indult. De mit kellett volna tennie, hogy elkerülje az eljárást?

A VPOP sajtóközleménye szerint a gépjármű átvizsgálásakor a pénzügyőrök 1 db márvány íróasztali díszt találtak bronz kutyával díszítve rézverettel, melyen német felirat, horogkereszt és SS jel található, továbbá egy 1938-as asztali órát " Berlin-Lichterfelde SS Vettkampf" felirattal. A gépjárművezető ruházata alól pedig 1 db elöltöltős, kétcsövű pisztoly került elő.

Kép: VPOP


Az előzetes szakértői vélemény szerint a vámosok által talált tárgyak a kulturális javak körébe tartoznak, azok kiviteléhez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélye szükséges. Ennek hiányában a német sofőr ellen visszaélés kulturális javakkal, valamint csempészet bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárás indult.

De mik azok a kulturális javak?
A jogszabályok 15 fő kategóriába sorolják ezeket az emlékeket:

1. földből, vízből előkerülő régészeti leletek és gyűjtemények,
2. műemlékek elmozdítható tartozékai (szobrok, domborművek, szerkezeti elemek stb.),
3. "festmények" (kézzel készült képzőművészeti alkotások, bármilyen alapra, bármilyen hordozóval)
4. egyedi grafikai alkotások (pasztellképek, krétarajzok, vízfestmények stb.)
5. mozaikképek, kézirajzok
6. sokszorosított grafikák (metszetek, nyomatok)
7. szobrászati alkotások (szobrok, domborművek)
8. régi fényképek, filmek
9. kéziratok (levelezések, térképek, zenei partitúrák stb.)
10. régi könyvek
11. régi nyomtatott térképek
12. archívumok (bármilyen adathordozóval)
13. természettudományi, néprajzi, történelmi, numizmatikai gyűjtemények
14. régi közlekedési eszközök
15. egyéb régiségek (játékok, üveg- és kerámia tárgyak, bútorok, órák, műszaki berendezések, hangszerek, textíliák, nemesfémtárgyak, fegyverek stb.)
Forrás: KÖH

De mit tegyünk, ha mi magunk szeretnénk - mondjuk külföldre költözés miatt - kulturális javak körébe tartozó tárgyat kivinni? Jó tudni, hogy a jogszabályok két feltételt szabnak a kiviteli engedélyezés alapjául: az adott tárgy tartozzon a kulturális javak körébe és kora érje el az 50 évet. Az ide tartozó tárgyak végleges vagy ideiglenes kivitele kizárólag a KÖH engedélyével történhet. Ha kétségeink vannak azzal kapcsolatban, hogy a kivinni szándékozott tárgy kulturális javak körébe tartozik-e, érdemes elolvasni az erről szóló tájékoztatót, vagy felkeresni a Hivatal Műtárgyfelügyeleti Irodájának a munkatársait.

Az engedélyköteles tárgyak számára nincs kivételt képező célország, azaz akár egy EU-tagországba, akár a közösségen kívüli országba szeretnénk szállítani, mindenképpen engedélyre van szükségünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kiviteli engedélyhez egy formanyomtatványt kell kitölteni, és tárgyanként egy darab fényképpel együtt a KÖH-nek benyújtani. A kérelmet postán, vagy okmányirodában történt előzetes regisztrációt követően, az ügyfélkapun keresztül elektronikus formában vagy személyesen is be lehet nyújtani a Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján. Az előzetesen benyújtott kérelem nyomán a kivinni szándékozott, és a kérelemben leírt műtárgyak bemutatására - lehetőség szerint előzetes bejelentkezést (tel.: +36-1-224-5506, +36-1-224-5201, e-mailen: kivitel@koh.hu) követően - minden kedden, 9.00-12.00 és 13.00-16.00 óra között, a KÖH ügyfélszolgálatán (1014 Budapest, Szentháromság tér 6., II. emelet 212. szoba) van lehetőség.

Bár az engedélyeket lehetőség szerint a bemutatás napján kiadják, előfordulhat, hogy néhány napba telik a papírmunka elintézése, így érdemes elegendő időt hagyni rá.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?