12 °C Budapest

Nagyi fotója miatt is letartóztathatnak csempészetért

2010. február 11. 19:02

A vám- és pénzügyőrség munkatársai tegnap Hegyeshalom térségében ellenőriztek egy német rendszámú mikrobuszt, melyben majdnem hatszázezer forint értékben találtak műtárgyakat. A sofőr ellen csempészet alapos gyanúja miatt eljárás indult. De mit kellett volna tennie, hogy elkerülje az eljárást?

A VPOP sajtóközleménye szerint a gépjármű átvizsgálásakor a pénzügyőrök 1 db márvány íróasztali díszt találtak bronz kutyával díszítve rézverettel, melyen német felirat, horogkereszt és SS jel található, továbbá egy 1938-as asztali órát " Berlin-Lichterfelde SS Vettkampf" felirattal. A gépjárművezető ruházata alól pedig 1 db elöltöltős, kétcsövű pisztoly került elő.

Kép: VPOP


Az előzetes szakértői vélemény szerint a vámosok által talált tárgyak a kulturális javak körébe tartoznak, azok kiviteléhez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélye szükséges. Ennek hiányában a német sofőr ellen visszaélés kulturális javakkal, valamint csempészet bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárás indult.

De mik azok a kulturális javak?
A jogszabályok 15 fő kategóriába sorolják ezeket az emlékeket:

1. földből, vízből előkerülő régészeti leletek és gyűjtemények,
2. műemlékek elmozdítható tartozékai (szobrok, domborművek, szerkezeti elemek stb.),
3. "festmények" (kézzel készült képzőművészeti alkotások, bármilyen alapra, bármilyen hordozóval)
4. egyedi grafikai alkotások (pasztellképek, krétarajzok, vízfestmények stb.)
5. mozaikképek, kézirajzok
6. sokszorosított grafikák (metszetek, nyomatok)
7. szobrászati alkotások (szobrok, domborművek)
8. régi fényképek, filmek
9. kéziratok (levelezések, térképek, zenei partitúrák stb.)
10. régi könyvek
11. régi nyomtatott térképek
12. archívumok (bármilyen adathordozóval)
13. természettudományi, néprajzi, történelmi, numizmatikai gyűjtemények
14. régi közlekedési eszközök
15. egyéb régiségek (játékok, üveg- és kerámia tárgyak, bútorok, órák, műszaki berendezések, hangszerek, textíliák, nemesfémtárgyak, fegyverek stb.)
Forrás: KÖH

De mit tegyünk, ha mi magunk szeretnénk - mondjuk külföldre költözés miatt - kulturális javak körébe tartozó tárgyat kivinni? Jó tudni, hogy a jogszabályok két feltételt szabnak a kiviteli engedélyezés alapjául: az adott tárgy tartozzon a kulturális javak körébe és kora érje el az 50 évet. Az ide tartozó tárgyak végleges vagy ideiglenes kivitele kizárólag a KÖH engedélyével történhet. Ha kétségeink vannak azzal kapcsolatban, hogy a kivinni szándékozott tárgy kulturális javak körébe tartozik-e, érdemes elolvasni az erről szóló tájékoztatót, vagy felkeresni a Hivatal Műtárgyfelügyeleti Irodájának a munkatársait.

Az engedélyköteles tárgyak számára nincs kivételt képező célország, azaz akár egy EU-tagországba, akár a közösségen kívüli országba szeretnénk szállítani, mindenképpen engedélyre van szükségünk.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A kiviteli engedélyhez egy formanyomtatványt kell kitölteni, és tárgyanként egy darab fényképpel együtt a KÖH-nek benyújtani. A kérelmet postán, vagy okmányirodában történt előzetes regisztrációt követően, az ügyfélkapun keresztül elektronikus formában vagy személyesen is be lehet nyújtani a Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján. Az előzetesen benyújtott kérelem nyomán a kivinni szándékozott, és a kérelemben leírt műtárgyak bemutatására - lehetőség szerint előzetes bejelentkezést (tel.: +36-1-224-5506, +36-1-224-5201, e-mailen: kivitel@koh.hu) követően - minden kedden, 9.00-12.00 és 13.00-16.00 óra között, a KÖH ügyfélszolgálatán (1014 Budapest, Szentháromság tér 6., II. emelet 212. szoba) van lehetőség.

Bár az engedélyeket lehetőség szerint a bemutatás napján kiadják, előfordulhat, hogy néhány napba telik a papírmunka elintézése, így érdemes elegendő időt hagyni rá.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06