8 °C Budapest

Nagyi fotója miatt is letartóztathatnak csempészetért

2010. február 11. 19:02

A vám- és pénzügyőrség munkatársai tegnap Hegyeshalom térségében ellenőriztek egy német rendszámú mikrobuszt, melyben majdnem hatszázezer forint értékben találtak műtárgyakat. A sofőr ellen csempészet alapos gyanúja miatt eljárás indult. De mit kellett volna tennie, hogy elkerülje az eljárást?

A VPOP sajtóközleménye szerint a gépjármű átvizsgálásakor a pénzügyőrök 1 db márvány íróasztali díszt találtak bronz kutyával díszítve rézverettel, melyen német felirat, horogkereszt és SS jel található, továbbá egy 1938-as asztali órát " Berlin-Lichterfelde SS Vettkampf" felirattal. A gépjárművezető ruházata alól pedig 1 db elöltöltős, kétcsövű pisztoly került elő.

Kép: VPOP


Az előzetes szakértői vélemény szerint a vámosok által talált tárgyak a kulturális javak körébe tartoznak, azok kiviteléhez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélye szükséges. Ennek hiányában a német sofőr ellen visszaélés kulturális javakkal, valamint csempészet bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárás indult.

De mik azok a kulturális javak?
A jogszabályok 15 fő kategóriába sorolják ezeket az emlékeket:

1. földből, vízből előkerülő régészeti leletek és gyűjtemények,
2. műemlékek elmozdítható tartozékai (szobrok, domborművek, szerkezeti elemek stb.),
3. "festmények" (kézzel készült képzőművészeti alkotások, bármilyen alapra, bármilyen hordozóval)
4. egyedi grafikai alkotások (pasztellképek, krétarajzok, vízfestmények stb.)
5. mozaikképek, kézirajzok
6. sokszorosított grafikák (metszetek, nyomatok)
7. szobrászati alkotások (szobrok, domborművek)
8. régi fényképek, filmek
9. kéziratok (levelezések, térképek, zenei partitúrák stb.)
10. régi könyvek
11. régi nyomtatott térképek
12. archívumok (bármilyen adathordozóval)
13. természettudományi, néprajzi, történelmi, numizmatikai gyűjtemények
14. régi közlekedési eszközök
15. egyéb régiségek (játékok, üveg- és kerámia tárgyak, bútorok, órák, műszaki berendezések, hangszerek, textíliák, nemesfémtárgyak, fegyverek stb.)
Forrás: KÖH

De mit tegyünk, ha mi magunk szeretnénk - mondjuk külföldre költözés miatt - kulturális javak körébe tartozó tárgyat kivinni? Jó tudni, hogy a jogszabályok két feltételt szabnak a kiviteli engedélyezés alapjául: az adott tárgy tartozzon a kulturális javak körébe és kora érje el az 50 évet. Az ide tartozó tárgyak végleges vagy ideiglenes kivitele kizárólag a KÖH engedélyével történhet. Ha kétségeink vannak azzal kapcsolatban, hogy a kivinni szándékozott tárgy kulturális javak körébe tartozik-e, érdemes elolvasni az erről szóló tájékoztatót, vagy felkeresni a Hivatal Műtárgyfelügyeleti Irodájának a munkatársait.

Az engedélyköteles tárgyak számára nincs kivételt képező célország, azaz akár egy EU-tagországba, akár a közösségen kívüli országba szeretnénk szállítani, mindenképpen engedélyre van szükségünk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kiviteli engedélyhez egy formanyomtatványt kell kitölteni, és tárgyanként egy darab fényképpel együtt a KÖH-nek benyújtani. A kérelmet postán, vagy okmányirodában történt előzetes regisztrációt követően, az ügyfélkapun keresztül elektronikus formában vagy személyesen is be lehet nyújtani a Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján. Az előzetesen benyújtott kérelem nyomán a kivinni szándékozott, és a kérelemben leírt műtárgyak bemutatására - lehetőség szerint előzetes bejelentkezést (tel.: +36-1-224-5506, +36-1-224-5201, e-mailen: kivitel@koh.hu) követően - minden kedden, 9.00-12.00 és 13.00-16.00 óra között, a KÖH ügyfélszolgálatán (1014 Budapest, Szentháromság tér 6., II. emelet 212. szoba) van lehetőség.

Bár az engedélyeket lehetőség szerint a bemutatás napján kiadják, előfordulhat, hogy néhány napba telik a papírmunka elintézése, így érdemes elegendő időt hagyni rá.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm