22 °C Budapest

A régiségcsempészekre is vadásznak a vámosok

Pénzcentrum
2010. február 2. 10:02

Kulturális javakkal kapcsolatos bűncselekményekkel is rendszeresen találkozik a Vám- és Pénzügyőrség. Legutóbb a ferihegyi repülőtéren akadt horogra egy olasz állampolgár. Az eset arra hívja fel a figyelmet, hogy az antik műalkotások kivitele engedélyköteles.

2010. január 30-án a Ferihegyi repülőtéren a Milánóba induló járatra várakozott egy olasz állampolgár. Az utast a zöld folyosón a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai ellenőrizték. A poggyász átvizsgálása során kartonpapírba és műanyag fóliába csomagolva egy darab antik jellegű festmény került elő. A képről a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakértője megállapította, hogy az több mint 50 éves, így annak az országból történő kivitele engedélyköteles.

Mivel az olasz állampolgár ilyen engedéllyel nem rendelkezett, így a vámhatóság a - több százezer forint eszmei értéket képviselő - műalkotást lefoglalta, és az olasz férfi ellen visszaélés kulturális javakkal bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

A Vám- és Pénzügyőrség 2009 folyamán hét esetben derített fel kulturális javak körébe tartozó árukra (festményekre, érmékre, hangszerekre és dísztárgyakra) elkövetett bűntetteket - tájékoztatott a VPOP.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24