Volán: 15 százalékkal nőhetnek a jegyárak

2009. december 2. 08:17

Regionális autóbusz-konzorciumok létrehozását indítványozza a Volán társaságok tulajdonosi jogkörét betöltő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Az erről szóló javaslatot a szervezet várhatóan december közepén nyújtja be a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácshoz.

A tervek szerint hét Volán társaság vezérigazgatóját kéri majd fel az MNV, hogy a jövő évtől koordinálják uniós statisztikai régiójuk autóbusz-közlekedését a konzorciumok élén - értesült a Világgazdaság. A regionális működés tapasztalatit felhasználva dőlhet el a további folytatás. Vagy a régiós vezető Volánok vagyonkezelésébe/tulajdonába kerülnek a kisebb cégek, vagy régiónként létrehoznak egy közlekedésszervező társaságot, esetleg egyesülés formájában alakulnak meg a régiós közös cégek.

A Volánok helyközi közúti személyszállítása a közszolgáltatási vonalak kétharmadán veszteséges, a cégek ráadásul alig tudják befolyásolni költségeiket és bevételeiket. Jövőre a társaságoknak együttesen mintegy négymilliárd forintot kell megtakarítaniuk.

Eközben holnapig kell arról dönteni, hogy meghosszabbítsa-e az állam a Volánok közszolgáltatási szerződését 2016-ig. A helyközi közösségi közlekedés tarifaemeléséről csak később döntenek, de átlagban 15 százalékos emelés várható. Ugyanakkor legalább 16,6 százalékos növelésre lenne szükség ahhoz, hogy a legutóbbi 2007. májusi állapothoz hasonlóan a bevételek fedezzék a kiadásokat. A 65 év felettiek kedvezménye megmarad, és rendezni kellene a külföldi utasok kedvezményeit is az EU-szabályainak megfelelően - mondta Antali Károlya kormánybiztos a Magyar Közlekedés 2009 konferencián.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM