-1 °C Budapest

Volán: 15 százalékkal nőhetnek a jegyárak

2009. december 2. 08:17

Regionális autóbusz-konzorciumok létrehozását indítványozza a Volán társaságok tulajdonosi jogkörét betöltő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Az erről szóló javaslatot a szervezet várhatóan december közepén nyújtja be a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácshoz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tervek szerint hét Volán társaság vezérigazgatóját kéri majd fel az MNV, hogy a jövő évtől koordinálják uniós statisztikai régiójuk autóbusz-közlekedését a konzorciumok élén - értesült a Világgazdaság. A regionális működés tapasztalatit felhasználva dőlhet el a további folytatás. Vagy a régiós vezető Volánok vagyonkezelésébe/tulajdonába kerülnek a kisebb cégek, vagy régiónként létrehoznak egy közlekedésszervező társaságot, esetleg egyesülés formájában alakulnak meg a régiós közös cégek.

A Volánok helyközi közúti személyszállítása a közszolgáltatási vonalak kétharmadán veszteséges, a cégek ráadásul alig tudják befolyásolni költségeiket és bevételeiket. Jövőre a társaságoknak együttesen mintegy négymilliárd forintot kell megtakarítaniuk.

Eközben holnapig kell arról dönteni, hogy meghosszabbítsa-e az állam a Volánok közszolgáltatási szerződését 2016-ig. A helyközi közösségi közlekedés tarifaemeléséről csak később döntenek, de átlagban 15 százalékos emelés várható. Ugyanakkor legalább 16,6 százalékos növelésre lenne szükség ahhoz, hogy a legutóbbi 2007. májusi állapothoz hasonlóan a bevételek fedezzék a kiadásokat. A 65 év felettiek kedvezménye megmarad, és rendezni kellene a külföldi utasok kedvezményeit is az EU-szabályainak megfelelően - mondta Antali Károlya kormánybiztos a Magyar Közlekedés 2009 konferencián.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?