22 °C Budapest

Másnapos spanyolok vs. európai munkarend

2009. május 25. 16:58

Amikor a kilencvenes évek elején a világ legnagyobb italforgalmazója, a Diageo megnyitotta spanyol irodáját, a cég legnagyobb problémája az volt: hogyan vegyék rá a spanyolokat a korai munkábajárásra. Ma már az is baj, hogy nem maradnak fenn éjszaka sokáig.

Az Európa déli államaiban uralkodó munkarend - irigységgel vegyes - mély megvetésben részesül minden olyan ország részéről, ahol a munka 8-9 órakor kezdődik és kis ebédszünettel megszakítás nélkül nyolc órán keresztül tart. A kilencvenes évek elején rendkívül nehéz volt olyan munkaerőt találni Spanyolországban, aki hajlandó lett volna felvállalni a korai munkakezdést, még inkább olyat, aki nem kialvatlanul kóválygó fejjel érkezett munkába reggel. A legtöbben ugyanis hajnalig jártak mulatni a sziesztában kipihent ismerősökkel - két végén égetve ezzel a gyertyát.

Az évek múltával aztán egyre elfogadottabb lett az észak-európai munkarend a mediterrán országban, ám a Diageo kénytelen volt szembesülni azzal, hogy a cég szempontjából ez sem jó megoldás. A korai munka, a gazdasági válság és a dohányzási tilalom miatt ugyanis meredeken esett a szórakozóhelyek forgalma, ezzel együtt pedig a Diageoé is.

A cég eladásai 18, volumen szempontjából 20 százalékkal estek vissza az elmúlt félév során, ahogy a kereslet hirtelen elhalt a rossz körülményeknek köszönhetően. Ráadásul a fogyasztók jó része egyszerűen rosszabb minőségű termékekre állt rá, így például a Diageo egyik vezető márkája, a spanyolok körében eddig élen álló J&B skót whisky sem volt képes megőrizni piaci részesedését.

A folyamat azonban nem új keletű, inkább csak felgyorsult a negatív hatásoknak köszönetően. A nyolcvanas-kilencvenes években a röviditalok fogyasztása 80 százalékban a bárokban és esti szórakozóhelyeken zajlott, és ennek 70 százaléka este 11 után. Akkoriban még 300 000 éjszakai hely volt nyitva Spanyolországban, mára ez a felére csökkent.

Az éjszakai töményfogyasztás aránya 60 százalékra csökkent, ráadásul a bárok is inkább a külvárosok felé mozdultak el, mivel a rendőrség két éve folyamatosan és nagy erővel igyekszik visszaszorítani az ittas vezetőket az utakról. Az éjszaka 11 utáni alkoholfogyasztás visszaszorulása azonban háromszor olyan gyorsan megy végbe, mint a korábbi években: egyre többen szerveznek inkább házibulit és isznak otthon, mint hogy szárakozóhelyeken találkozzanak a barátaikkal.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05