13 °C Budapest

Másnapos spanyolok vs. európai munkarend

2009. május 25. 16:58

Amikor a kilencvenes évek elején a világ legnagyobb italforgalmazója, a Diageo megnyitotta spanyol irodáját, a cég legnagyobb problémája az volt: hogyan vegyék rá a spanyolokat a korai munkábajárásra. Ma már az is baj, hogy nem maradnak fenn éjszaka sokáig.

Az Európa déli államaiban uralkodó munkarend - irigységgel vegyes - mély megvetésben részesül minden olyan ország részéről, ahol a munka 8-9 órakor kezdődik és kis ebédszünettel megszakítás nélkül nyolc órán keresztül tart. A kilencvenes évek elején rendkívül nehéz volt olyan munkaerőt találni Spanyolországban, aki hajlandó lett volna felvállalni a korai munkakezdést, még inkább olyat, aki nem kialvatlanul kóválygó fejjel érkezett munkába reggel. A legtöbben ugyanis hajnalig jártak mulatni a sziesztában kipihent ismerősökkel - két végén égetve ezzel a gyertyát.

Az évek múltával aztán egyre elfogadottabb lett az észak-európai munkarend a mediterrán országban, ám a Diageo kénytelen volt szembesülni azzal, hogy a cég szempontjából ez sem jó megoldás. A korai munka, a gazdasági válság és a dohányzási tilalom miatt ugyanis meredeken esett a szórakozóhelyek forgalma, ezzel együtt pedig a Diageoé is.

A cég eladásai 18, volumen szempontjából 20 százalékkal estek vissza az elmúlt félév során, ahogy a kereslet hirtelen elhalt a rossz körülményeknek köszönhetően. Ráadásul a fogyasztók jó része egyszerűen rosszabb minőségű termékekre állt rá, így például a Diageo egyik vezető márkája, a spanyolok körében eddig élen álló J&B skót whisky sem volt képes megőrizni piaci részesedését.

A folyamat azonban nem új keletű, inkább csak felgyorsult a negatív hatásoknak köszönetően. A nyolcvanas-kilencvenes években a röviditalok fogyasztása 80 százalékban a bárokban és esti szórakozóhelyeken zajlott, és ennek 70 százaléka este 11 után. Akkoriban még 300 000 éjszakai hely volt nyitva Spanyolországban, mára ez a felére csökkent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az éjszakai töményfogyasztás aránya 60 százalékra csökkent, ráadásul a bárok is inkább a külvárosok felé mozdultak el, mivel a rendőrség két éve folyamatosan és nagy erővel igyekszik visszaszorítani az ittas vezetőket az utakról. Az éjszaka 11 utáni alkoholfogyasztás visszaszorulása azonban háromszor olyan gyorsan megy végbe, mint a korábbi években: egyre többen szerveznek inkább házibulit és isznak otthon, mint hogy szárakozóhelyeken találkozzanak a barátaikkal.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem