Másnapos spanyolok vs. európai munkarend

2009. május 25. 16:58

Amikor a kilencvenes évek elején a világ legnagyobb italforgalmazója, a Diageo megnyitotta spanyol irodáját, a cég legnagyobb problémája az volt: hogyan vegyék rá a spanyolokat a korai munkábajárásra. Ma már az is baj, hogy nem maradnak fenn éjszaka sokáig.

Az Európa déli államaiban uralkodó munkarend - irigységgel vegyes - mély megvetésben részesül minden olyan ország részéről, ahol a munka 8-9 órakor kezdődik és kis ebédszünettel megszakítás nélkül nyolc órán keresztül tart. A kilencvenes évek elején rendkívül nehéz volt olyan munkaerőt találni Spanyolországban, aki hajlandó lett volna felvállalni a korai munkakezdést, még inkább olyat, aki nem kialvatlanul kóválygó fejjel érkezett munkába reggel. A legtöbben ugyanis hajnalig jártak mulatni a sziesztában kipihent ismerősökkel - két végén égetve ezzel a gyertyát.

Az évek múltával aztán egyre elfogadottabb lett az észak-európai munkarend a mediterrán országban, ám a Diageo kénytelen volt szembesülni azzal, hogy a cég szempontjából ez sem jó megoldás. A korai munka, a gazdasági válság és a dohányzási tilalom miatt ugyanis meredeken esett a szórakozóhelyek forgalma, ezzel együtt pedig a Diageoé is.

A cég eladásai 18, volumen szempontjából 20 százalékkal estek vissza az elmúlt félév során, ahogy a kereslet hirtelen elhalt a rossz körülményeknek köszönhetően. Ráadásul a fogyasztók jó része egyszerűen rosszabb minőségű termékekre állt rá, így például a Diageo egyik vezető márkája, a spanyolok körében eddig élen álló J&B skót whisky sem volt képes megőrizni piaci részesedését.

A folyamat azonban nem új keletű, inkább csak felgyorsult a negatív hatásoknak köszönetően. A nyolcvanas-kilencvenes években a röviditalok fogyasztása 80 százalékban a bárokban és esti szórakozóhelyeken zajlott, és ennek 70 százaléka este 11 után. Akkoriban még 300 000 éjszakai hely volt nyitva Spanyolországban, mára ez a felére csökkent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az éjszakai töményfogyasztás aránya 60 százalékra csökkent, ráadásul a bárok is inkább a külvárosok felé mozdultak el, mivel a rendőrség két éve folyamatosan és nagy erővel igyekszik visszaszorítani az ittas vezetőket az utakról. Az éjszaka 11 utáni alkoholfogyasztás visszaszorulása azonban háromszor olyan gyorsan megy végbe, mint a korábbi években: egyre többen szerveznek inkább házibulit és isznak otthon, mint hogy szárakozóhelyeken találkozzanak a barátaikkal.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem