8 °C Budapest

Másnapos spanyolok vs. európai munkarend

2009. május 25. 16:58

Amikor a kilencvenes évek elején a világ legnagyobb italforgalmazója, a Diageo megnyitotta spanyol irodáját, a cég legnagyobb problémája az volt: hogyan vegyék rá a spanyolokat a korai munkábajárásra. Ma már az is baj, hogy nem maradnak fenn éjszaka sokáig.

Az Európa déli államaiban uralkodó munkarend - irigységgel vegyes - mély megvetésben részesül minden olyan ország részéről, ahol a munka 8-9 órakor kezdődik és kis ebédszünettel megszakítás nélkül nyolc órán keresztül tart. A kilencvenes évek elején rendkívül nehéz volt olyan munkaerőt találni Spanyolországban, aki hajlandó lett volna felvállalni a korai munkakezdést, még inkább olyat, aki nem kialvatlanul kóválygó fejjel érkezett munkába reggel. A legtöbben ugyanis hajnalig jártak mulatni a sziesztában kipihent ismerősökkel - két végén égetve ezzel a gyertyát.

Az évek múltával aztán egyre elfogadottabb lett az észak-európai munkarend a mediterrán országban, ám a Diageo kénytelen volt szembesülni azzal, hogy a cég szempontjából ez sem jó megoldás. A korai munka, a gazdasági válság és a dohányzási tilalom miatt ugyanis meredeken esett a szórakozóhelyek forgalma, ezzel együtt pedig a Diageoé is.

A cég eladásai 18, volumen szempontjából 20 százalékkal estek vissza az elmúlt félév során, ahogy a kereslet hirtelen elhalt a rossz körülményeknek köszönhetően. Ráadásul a fogyasztók jó része egyszerűen rosszabb minőségű termékekre állt rá, így például a Diageo egyik vezető márkája, a spanyolok körében eddig élen álló J&B skót whisky sem volt képes megőrizni piaci részesedését.

A folyamat azonban nem új keletű, inkább csak felgyorsult a negatív hatásoknak köszönetően. A nyolcvanas-kilencvenes években a röviditalok fogyasztása 80 százalékban a bárokban és esti szórakozóhelyeken zajlott, és ennek 70 százaléka este 11 után. Akkoriban még 300 000 éjszakai hely volt nyitva Spanyolországban, mára ez a felére csökkent.

Az éjszakai töményfogyasztás aránya 60 százalékra csökkent, ráadásul a bárok is inkább a külvárosok felé mozdultak el, mivel a rendőrség két éve folyamatosan és nagy erővel igyekszik visszaszorítani az ittas vezetőket az utakról. Az éjszaka 11 utáni alkoholfogyasztás visszaszorulása azonban háromszor olyan gyorsan megy végbe, mint a korábbi években: egyre többen szerveznek inkább házibulit és isznak otthon, mint hogy szárakozóhelyeken találkozzanak a barátaikkal.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?