25 °C Budapest

Másnapos spanyolok vs. európai munkarend

2009. május 25. 16:58

Amikor a kilencvenes évek elején a világ legnagyobb italforgalmazója, a Diageo megnyitotta spanyol irodáját, a cég legnagyobb problémája az volt: hogyan vegyék rá a spanyolokat a korai munkábajárásra. Ma már az is baj, hogy nem maradnak fenn éjszaka sokáig.

Az Európa déli államaiban uralkodó munkarend - irigységgel vegyes - mély megvetésben részesül minden olyan ország részéről, ahol a munka 8-9 órakor kezdődik és kis ebédszünettel megszakítás nélkül nyolc órán keresztül tart. A kilencvenes évek elején rendkívül nehéz volt olyan munkaerőt találni Spanyolországban, aki hajlandó lett volna felvállalni a korai munkakezdést, még inkább olyat, aki nem kialvatlanul kóválygó fejjel érkezett munkába reggel. A legtöbben ugyanis hajnalig jártak mulatni a sziesztában kipihent ismerősökkel - két végén égetve ezzel a gyertyát.

Az évek múltával aztán egyre elfogadottabb lett az észak-európai munkarend a mediterrán országban, ám a Diageo kénytelen volt szembesülni azzal, hogy a cég szempontjából ez sem jó megoldás. A korai munka, a gazdasági válság és a dohányzási tilalom miatt ugyanis meredeken esett a szórakozóhelyek forgalma, ezzel együtt pedig a Diageoé is.

A cég eladásai 18, volumen szempontjából 20 százalékkal estek vissza az elmúlt félév során, ahogy a kereslet hirtelen elhalt a rossz körülményeknek köszönhetően. Ráadásul a fogyasztók jó része egyszerűen rosszabb minőségű termékekre állt rá, így például a Diageo egyik vezető márkája, a spanyolok körében eddig élen álló J&B skót whisky sem volt képes megőrizni piaci részesedését.

A folyamat azonban nem új keletű, inkább csak felgyorsult a negatív hatásoknak köszönetően. A nyolcvanas-kilencvenes években a röviditalok fogyasztása 80 százalékban a bárokban és esti szórakozóhelyeken zajlott, és ennek 70 százaléka este 11 után. Akkoriban még 300 000 éjszakai hely volt nyitva Spanyolországban, mára ez a felére csökkent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az éjszakai töményfogyasztás aránya 60 százalékra csökkent, ráadásul a bárok is inkább a külvárosok felé mozdultak el, mivel a rendőrség két éve folyamatosan és nagy erővel igyekszik visszaszorítani az ittas vezetőket az utakról. Az éjszaka 11 utáni alkoholfogyasztás visszaszorulása azonban háromszor olyan gyorsan megy végbe, mint a korábbi években: egyre többen szerveznek inkább házibulit és isznak otthon, mint hogy szárakozóhelyeken találkozzanak a barátaikkal.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem