Az ittas vezetés lejárt lemez: új, végzetes módi hódít az utakon

Pénzcentrum
2009. július 16. 14:02

A brit Királyi Automobil Klub felmérése szerint a középkorú autósoknál nagyobb az ittas vezetés valószínűsége, mint a fiatalabb korosztály körében, de mielőtt az egekig magasztalnánk a zöldfülű autóvezetőket, meg kell említeni, hogy az ő esetükben új halálos divat terjed, a drogos vezetés.

A 45 és 64 év közötti korosztályba tartozó válaszadók 32 %-a elismerte, hogy ült már ittas állapotban a volán mögé, ugyanakkor a 17-24 évesek körében ez az arány alacsonyabb, de a 24 % is magasnak mondható.


Majdnem minden harmadik középkorú autós bevallotta, hogy vezetett már ittasan

A megkérdezett fiatalok közül minden tizedik vallotta be, hogy vezetett már autót valamilyen drog hatása alatt, ami azonban - ezt a statisztikák is alátámasztják- sokkal nagyobb valószínűséggel vezet súlyos sérülésekkel járó, vagy halálos autóbalesetekhez.

Az autóklub képviselője szerint az idei jelentés alapján jól elkülöníthetőek az egyes generációkra jellemző közlekedési vétségek, a fiataloknál nagyobb a valószínűsége a drog hatása alatt történő vezetésnek, míg a középkorúakra inkább az ittas vezetés jellemző.

A fiatal sofőrök számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, ami bíztató a jövőre nézve ugyanakkor - különösen a baleseti statisztikák láttán - aggodalomra adhat okot a drogos vezetés terjedése.

A felmérés során más kérdéseket is intéztek a megkérdezettekhez, ezek közé tartozott a környezettudatosság és az autóvásárlási szokások vizsgálata is. A válaszok alapján fiatal autósok 42 %-a veszi figyelembe az alternatív technológiákat egy új autó vásárlása során, míg a többi korosztály tekintetében csak 26 % ez az arány.

Vissza a főoldalra!

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29