12 °C Budapest

Visszafelé sülhet el az új parkolási rendelet

Pénzcentrum
2009. augusztus 6. 08:30

A parkolási pótdíjakkal kapcsolatos jogszabály-módosítás érzékenyen érintheti az önkormányzatokat és az autótulajdonosokat is: a megnövekedett költségek várhatóan a pervesztest fogják terhelni, így egy néhány ezer forintos pótdíj akár kétszeresére is rúghat a jövőben.

A parkolási bírságokról rendelkező új jogszabály-módosítás nem segíti elő az indoklásban meghatározott célt, hanem éppen ellenkezőleg hat: előrevetíti a hosszabb ideig tartó, magasabb költségekkel járó, minden résztvevő számára komolyabb felkészülést igénylő perek tömegét - áll a Magyar Parkolási Szövetség állásfoglalásában.

Az augusztus elsejével életbe lépett jogszabály értelmében a parkolási pótdíjak behajtására indított eljárásokat ezentúl nem a parkolás helyszíne szerinti illetékes bíróságon kezdeményezik, hanem az autótulajdonos lakóhelye szerinti bírósághoz kell fordulni. Bár az indoklás szerint ez segítheti, hogy ésszerű időn belül befejeződjenek a perek - mivel az ügyek zömét vivő Pesti Központi Kerületi Bíróság aránytalanul leterhelt -, a szövetség szerint időrabló, hogy az ország összes érintett bíróságának meg kell ismernie a különböző önkormányzati rendeleteket az ítélkezés érdekében.

Azok a helyi bíróságok, amelyek számukra távol eső és ismeretlen település parkolási ügyeit tárgyalják, a parkolás helyének vitatása esetében minden bizonnyal megkeresett bíróság útján helyszíni tárgyalást foganatosítanak. Eddig ezt az érintett bíróság helyből elutasíthatta, most azonban kötelessége lesz lefolytatni a helyszíni szemlét, bármennyire egyértelmű, hogy erre nincs szükség.

A másik ellenérv, hogy indokolatlanul megnövekednek a költségek: egyrészt a parkolótársaságok vidékre kiküldött képviselőinek díjazása, másrészt a postaköltségek okoznak pluszterhet - tájékoztatott a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. (BÖP).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A megnövekedett terheket a BÖP fogja megelőlegezni és a pluszköltségeket a perekben érvényesíteni fogják, így abban az esetben, ha a társaság nyer, a gépkocsi-tulajdonosokra hárul ez a költség. Amennyiben fordított helyzet áll elő, ezt az önkormányzatot megillető díjból vonják le. A Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás (FKPT) is hasonló módon tervezi a költségek érvényesítését: bárkinek ad helyt a bíróság, a pervesztes fogja viselni ezeket a költségeket - tudta meg a Napi Gazdaság. Budapest 30-50 kilométeres vonzáskörzetében a személyes jogi képviselet megoldható lesz, távolabbi települések esetében azonban ez aránytalanul megnövelné a terheket, így levél útján tartják a kapcsolatot a bíróságokkal. Ez elméletben nem érinti az önkormányzatok részére átutalt összeg nagyságát, de a gyakorlatban jelenthet többletterhet: ha például levél helyett kézbesítő útján juttatják el igényüket, akkor ez nem számolható el perköltségként, így ezek az FKPT-re hárulnak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem