17 °C Budapest

Visszafelé sülhet el az új parkolási rendelet

Pénzcentrum
2009. augusztus 6. 08:30

A parkolási pótdíjakkal kapcsolatos jogszabály-módosítás érzékenyen érintheti az önkormányzatokat és az autótulajdonosokat is: a megnövekedett költségek várhatóan a pervesztest fogják terhelni, így egy néhány ezer forintos pótdíj akár kétszeresére is rúghat a jövőben.

A parkolási bírságokról rendelkező új jogszabály-módosítás nem segíti elő az indoklásban meghatározott célt, hanem éppen ellenkezőleg hat: előrevetíti a hosszabb ideig tartó, magasabb költségekkel járó, minden résztvevő számára komolyabb felkészülést igénylő perek tömegét - áll a Magyar Parkolási Szövetség állásfoglalásában.

Az augusztus elsejével életbe lépett jogszabály értelmében a parkolási pótdíjak behajtására indított eljárásokat ezentúl nem a parkolás helyszíne szerinti illetékes bíróságon kezdeményezik, hanem az autótulajdonos lakóhelye szerinti bírósághoz kell fordulni. Bár az indoklás szerint ez segítheti, hogy ésszerű időn belül befejeződjenek a perek - mivel az ügyek zömét vivő Pesti Központi Kerületi Bíróság aránytalanul leterhelt -, a szövetség szerint időrabló, hogy az ország összes érintett bíróságának meg kell ismernie a különböző önkormányzati rendeleteket az ítélkezés érdekében.

Azok a helyi bíróságok, amelyek számukra távol eső és ismeretlen település parkolási ügyeit tárgyalják, a parkolás helyének vitatása esetében minden bizonnyal megkeresett bíróság útján helyszíni tárgyalást foganatosítanak. Eddig ezt az érintett bíróság helyből elutasíthatta, most azonban kötelessége lesz lefolytatni a helyszíni szemlét, bármennyire egyértelmű, hogy erre nincs szükség.

A másik ellenérv, hogy indokolatlanul megnövekednek a költségek: egyrészt a parkolótársaságok vidékre kiküldött képviselőinek díjazása, másrészt a postaköltségek okoznak pluszterhet - tájékoztatott a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. (BÖP).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A megnövekedett terheket a BÖP fogja megelőlegezni és a pluszköltségeket a perekben érvényesíteni fogják, így abban az esetben, ha a társaság nyer, a gépkocsi-tulajdonosokra hárul ez a költség. Amennyiben fordított helyzet áll elő, ezt az önkormányzatot megillető díjból vonják le. A Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás (FKPT) is hasonló módon tervezi a költségek érvényesítését: bárkinek ad helyt a bíróság, a pervesztes fogja viselni ezeket a költségeket - tudta meg a Napi Gazdaság. Budapest 30-50 kilométeres vonzáskörzetében a személyes jogi képviselet megoldható lesz, távolabbi települések esetében azonban ez aránytalanul megnövelné a terheket, így levél útján tartják a kapcsolatot a bíróságokkal. Ez elméletben nem érinti az önkormányzatok részére átutalt összeg nagyságát, de a gyakorlatban jelenthet többletterhet: ha például levél helyett kézbesítő útján juttatják el igényüket, akkor ez nem számolható el perköltségként, így ezek az FKPT-re hárulnak.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?