26 °C Budapest

Harminc százalékkal drágul a parkolás

2009. június 2. 09:17

Átlagosan majdnem 30 százalékkal drágulnak kedden a 2001 óta változatlan parkolási díjak, kibővülnek a fizetőövezetek, és családonként csak két kerületi parkolási engedélyt adnak ki, ebből az egyikért a teljes ár felét kell fizetni - írta az Index az MTI-re hivatkozva.

A nyolc éve változatlan parkolási díjak drasztikus mértékkel, átlagosan 30 százalékkal nőnek Budapesten. A BKV jegyárak növekedésével párhuzamosan drágított parkolási díjak közül továbbra is a Budai vár a legdrágább: itt óránként 580 forint lesz a parkolás a korábbi 430 forint helyett. Mától 435 forint/óra lesz a jelenlegi 345 forintos zóna, 365 forint/óra a 300-as, 290 forint/óra a 265-as, a 220 forint/óra nem változik, de a legkülső területeken 145 forint/órára változik a díj a jelenlegi 115-130 forint helyett.

Egerfai József (MSZP) javaslatára a 13. kerület rakparti részeire is kiterjesztették a fizetőövezetet, ahol jelenleg P+R parkolórendszer van. Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes ennek kapcsán megjegyezte, hogy a következő két évben közel kétezer új P+R parkolóhelyet létesítenek Budapesten.

A főpolgármester-helyettes befogadta előterjesztésébe Pokorni Zoltán 12. kerületi polgármesternek azt a javaslatát is, hogy az a városrész is a magasabb díjfizetési zónába kerüljön. A fideszes Szatmáryné Jahl Angéla javaslatára pedig a bécsi modellhez hasonlóan 20 perces ingyenes várakozást biztosítanak napközben az áruszállítást végző járműveknek.

A parkolási bevételek, amik eddig a fővárosi "nagy kalapba" folytak, nyártól külön erre elkülönített keretbe folynak majd, amelynek felhasználását egy tíz civil szervezetet tömörítő tanács felügyelné. A rendelet szerint [2] az évi 3-5 milliárd forintos bevételt P+R parkolók, kerékpárutak építésére és hasonló célokra fordítják.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem