21 °C Budapest

Holnaptól jelentős forgalomkorlátozás a nulláson

2009. július 10. 17:02

Az M0 autóút 13,4 km-szelvényében található, a Nagytétényi út feletti híd dilatációs szerkezetének javítása miatt szombaton a délelőtti órákban jelentős forgalomkorlátozás lép életbe az érintett szakaszon.

Az M0 autóút 13,4 km-szelvényében lévő, a Nagytétényi út és a Budapest - Pusztaszabolcs vasútvonal felett átívelő híd dilatációs szerkezetei a nagy tehergépjármű forgalom hatására súlyosan károsodtak. A hibákat rövid idejű forgalomkorlátozás mellett már nem lehet hatékonyan javítani, ezért a szakemberek egy soron kívüli, hosszabb ideig tartó beavatkozás mellett döntöttek, amelynek kivitelezésénél igyekeznek figyelembe venni az érintett szakasz forgalmi terhelését.

A munkálatok az irányonkénti két szűkített sáv átvezetése mellett csak három ütemben valósíthatók meg: az első ütem július 11-22. közé esik, a második és harmadik ütemet a Forma-1 Magyar Nagydíjat követően, augusztus hónapra időzítik. A kivitelezés időszakában az érintett szakaszon 60 km/h lesz a megengedett maximális sebesség, míg az előző ("belső") sávban legfeljebb 2,00 m széles járművekkel lehet közlekedni. A közeli csomópontokban forgalomkorlátozás nem lesz érvényben.

A terelés kiépítése és bontása alatt az irányonkénti két sáv nem biztosítható, ugyanis a két pályát elválasztó terelőfalak áthelyezéséhez rövid ideig teljes pályazárat kell elrendelni, így ebben az időszakban torlódás kialakulására kell számítani. A forgalom minél kisebb mértékű zavarása érdekében a terelés kiépítése hétvégeken, bontásuk hétköznap éjszaka fog zajlani.

Mivel az érintett szakasz megfelelő áteresztőképességét a nagyobb torlódások elkerülése érdekében fenn kell tartani, nem lehet elégséges munkakörülményeket és munkaterületet biztosítani ahhoz, hogy végleges és hosszú távú megoldást valósítsanak meg a kivitelezők. Ehhez a teljes dilatációs szerkezet korszerű típusra való cseréjére lenne szükség, erre azonban csak az M0 autóút második pályájának átadása után kerülhet sor. Ennél fogva elképzelhető, hogy a forgalom biztonságos átvezetése és a közeli lakóövezet zajterhelésének csökkentése érdekében a későbbiekben további, kisebb volumenű javítások válhatnak szükségessé.

Ennek ellenére a most megvalósuló felújítás után a korábbi gyors beavatkozásokhoz képest mindenféleképpen tartósabb, az igénybevételnek jobban megfelelő dilatációs szerkezeten haladhatnak át majd a járművek. Fontos tudnivaló, hogy a terelések idején folyamatosan dolgoznak a kivitelezők, akik az egyes technológiai folyamatoknak megfelelően bizonyos fázisokban a híd alatt tevékenykednek. Ebből a felszínen közlekedők semmit sem érzékelnek, ugyanakkor a forgalomterelés, amelyet csak a szükséges ideig tartanak fenn, műszaki és közlekedésbiztonsági szempontból ekkor is indokolt.

Forrás: ÁAK

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05