28 °C Budapest

Drágul az értékbecslés, nőhet a THM

Pénzcentrum
2009. július 9. 08:47

A bankok pénzügyi tevékenysége alapvetően mentes az áfa alól, vannak azonban kivételek. Ide tartozik például a széfbérleti díj, a letéti őrzés, a szoftver, modem, illetve a számítógép bérleti díja, de a készpénz-átutalási nyomtatvány költsége is.

Az áfaköteles értékesítések, szolgáltatások esetén az ügyfeleknek július elsejétől a megnövelt áfával számított ellenértéket kell megfizetniük. Az áfamentes pénzügyi szolgáltatások körébe a törvény alapján nem tartozó szolgáltatások (mint például az értékbecslés, a telepített ügyfélterminálok) az kondíciós listákban általában úgy szerepelnek, hogy az ügyfelek számára egyértelműen látható az áfafizetési kötelezettség (nettó díj+áfa).

Az áfatörvény módosításával a bruttó díjak természetesen automatikusan változnak. Egyes pénzügyi tanácsadások, a fizikai papírok letéti díja és bizonyos adminisztratív költségek (például cégdokumentumok fénymásolási költsége) is ide tartoznak. A bankok többsége érvényesítette a díjaiban az áfaemelést, mivel a gazdálkodás során ez egyértelműen többletterhet jelent.

A bank a beszerzéseit terhelő előzetesen felszámított adót attól függően vonhatja le, illetve számolja el az eredmény terhére, hogy a beszerzés milyen ((adómentes vagy áfaköteles) tevékenység érdekében merül fel. Mivel alapvetően adómentes szolgáltatásokat nyújtanak, az előzetesen felszámított áfa összegének csak tört részét vonhatják le.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?