Drágul az értékbecslés, nőhet a THM

Pénzcentrum
2009. július 9. 08:47

A bankok pénzügyi tevékenysége alapvetően mentes az áfa alól, vannak azonban kivételek. Ide tartozik például a széfbérleti díj, a letéti őrzés, a szoftver, modem, illetve a számítógép bérleti díja, de a készpénz-átutalási nyomtatvány költsége is.

Az áfaköteles értékesítések, szolgáltatások esetén az ügyfeleknek július elsejétől a megnövelt áfával számított ellenértéket kell megfizetniük. Az áfamentes pénzügyi szolgáltatások körébe a törvény alapján nem tartozó szolgáltatások (mint például az értékbecslés, a telepített ügyfélterminálok) az kondíciós listákban általában úgy szerepelnek, hogy az ügyfelek számára egyértelműen látható az áfafizetési kötelezettség (nettó díj+áfa).

Az áfatörvény módosításával a bruttó díjak természetesen automatikusan változnak. Egyes pénzügyi tanácsadások, a fizikai papírok letéti díja és bizonyos adminisztratív költségek (például cégdokumentumok fénymásolási költsége) is ide tartoznak. A bankok többsége érvényesítette a díjaiban az áfaemelést, mivel a gazdálkodás során ez egyértelműen többletterhet jelent.

A bank a beszerzéseit terhelő előzetesen felszámított adót attól függően vonhatja le, illetve számolja el az eredmény terhére, hogy a beszerzés milyen ((adómentes vagy áfaköteles) tevékenység érdekében merül fel. Mivel alapvetően adómentes szolgáltatásokat nyújtanak, az előzetesen felszámított áfa összegének csak tört részét vonhatják le.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm