13 °C Budapest

Diadalmenet Kínában: lepipálták az amerikaiakat

Pénzcentrum
2009. július 9. 18:02

A legfrissebb eladási statisztikák szerint Kínában 13 ezerrel több új talált gazdára, mint az Egyesült Államokban. Első alkalommal tavaly decemberben sikerült túlszárnyalni az amerikaiakat, de a tendencia folytatódott. A világ nagy autógyártói eközben próbálnak egyre nagyobb szeletet harapni a kínai autópiac tortájából.

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a globális visszaesés ellenére Kína fokozni tudta az újautó eladásokat. Idén júniusban 48 %-kal több autó talált gazdára, mint egy évvel ezelőtt, ekkora növekedésre több mint három éve nem volt példa.

Az újautó eladások száma júniusban elérte a 872 900-at, miközben az Egyesült Államokban "csak" 859 847 autó gurult ki a szalonokból. A kormányzat számára fontos a piac fenntartása, ezért különböző vásárlást ösztönző kedvezményeket vezetett be és támogatja az autócsere programot is.

Az első negyedéves adatok szerint a kínai gazdaság fittyet hány a globális válságra és még a kedvezőtlen nemzetközi környezetben is évi 6,1 %-os gazdasági növekedést produkált az idei első negyedévben (2008 utolsó negyedévében évi 6,8 %-ot nőttek).

A nagy nemzetközi autógyárak próbálnak betörni a kínai piacokra, aki már jelen van, az a pozíciója megerősítésén dolgozik. A világszerte eladási gondokkal küzdő autógyárak számára a kínai piac kulcsfontosságúvá vált. Az amerikai General Motors 38 %-kal, a Ford 14 %-kal tudata növelni a kínai eladásait az idei első félévben.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45