14 °C Budapest

Kártyabiztosítás: jól nézd meg, mire elég!

Pénzcentrum
2009. június 15. 05:55

Ma már szinte mindenki zsebében lapul olyan dombornyomott bankkártya, amihez ingyen, vagy rendkivül kedvező feltételekkel nyújtanak a bankok betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás. Nagyot koppanhat azonban, aki egyedül erre hagyatkozik külföldi útja során.

A bankkártyákhoz kapcsolódó, legnépszerűbb hármas csoportosítás a külföldön érvényes biztosítások közül a betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás. Ezek alapdíja általában benne foglaltatik a bankkártya díjában, utóbbi dombornyomott kártya esetén évi néhány ezer forintos összeget jelent, arany-, vagy platinakártya esetén azonban a 10 ezret is meghaladhatja.

Ha belegondolunk, egy 5-6 napos külföldi út során, ha a legalapabb biztosítási csomagot választjuk, 3-4 ezer forint körüli egyszeri biztosítási díjat kell fizetnünk, de ha évente többször is utazunk, már megtérült a bankkártya éves díja, a megspórolt biztosítási díjakon keresztül.

A semminél azért több...

Sokan gondolják úgy, hogy egy dombornyomott bankkártyával a zsebükben, már nem is kell külön biztosítást kötniük. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az alapbiztosítás fedezetet nyújt az általunk valószínűsíthető kockázatokra.

Utazás, illetve biztositás megkötése előtt érdemes átgondolunk, hogy milyen vagyoni értéket viszünk magunkkal, hogy baleset, vagy megbetegedés esetén milyen színvonalú egészségügyi ellátást várunk el, az adott országban mekkorák a betegellátási, baleseti költségek, vagy hogy mennyire tűnik balesetveszélyesnek az utazás, üdülés, hiszen nem mindegy, hogy városlátogatásra, vagy vadvízi evezésre indulunk.

A bankkártyához tartozó biztosítások ugyanis nem tartalmazzák az emelt szintű kockázatot, vagyis vadvízi evezés, búvárkodás, síelés és más sporttevékenység közben bekövetkezett baleset esetén csak akkor fizetnek, ha kiegészítő sportbiztosítást is kötünk mellé - már ha ilyet a bankunk felajánl.

Érdemes tudni azt is, hogy a biztosítás milyen időtartamú utazás esetén érvényes, ugyanis a legtöbb esetben csak rövidebb utakhoz, az utazás kezdetétől számított 30-60. napig nyújtanak fedezetet.

A biztosítás területi hatálya szintén fontos kérdés, ugyanis a hagyományos dombornyomott kártyához járó biztosítás általában csak Magyarország határain kívül történő balesetekre érvényes, ami persze kiegészíthető különdíj ellenében belföldivel. Ergo egy balatoni kerékpártúra esetén nem érdemes a bankkártyánkra hagyatkozni.

Több társaság feltételei között szerepel, hogy amennyiben a biztosítottnak külföldi útja során egészségügyi ellátásra vagy jogsegélyszolgálatra van szüksége, köteles felvenni a kapcsolatot az asszisztenciaszolgálattal, ami legtöbb esetben magyar nyelvű, és éjjel-nappal elérhető. Ha előzetes jóváhagyás nélkül veszünk igénybe szolgáltatásokat - kivéve, ha a egészségügyi állapotunk igazoltan nem teszi lehetővé a kapcsolatfelvételt - a biztosító csak a feltételekben előre meghatározott összegig térit, ami általában 150 USD körüli összeg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Elképzelhető az is, hogy mi álljuk a helyszinen a kezelés költségeit, és az így keletkező számlákat utólag nyújtjuk be a biztosítónak, de ezekben az esetekben a társaságok többsége értékhatárt szab, amit ha túllépünk, mindenképpen fel kell hívnunk előtte az asszisztenciaszolgálatot.

Léteznek olyan bankkártyához tartozó biztosítások, amelyek csak akkor érvényesek, ha az utazás alatt, az adott országban használjuk a kártyánkat, erről is érdemes utazás előtt a banknál érdeklődni, mint ahogy arról is, hogy milyen iratokat (baleseti jegyzőkönyv, költségeket igazoló számlák, orvosi igazolás, stb.) kell benyújtani a biztosító társasághoz, mert ezek utólagos pótlása mindig nehézkes. Ezért feltétlenül olvassuk el a biztosítási feltételeket!

Ha a bankkártyához tartozó biztositási feltételeket, és kártéritési limiteket összehasonlitjuk (baleseti halál, sürgősségi ellátás, poggyászkár, stb. esetén visszatéritésre kerülő összegek) egy nem bankkártyához kapcsolódó, "hagyományos" biztositáséval, rájövük, hogy a semminél ugyan jobbak, de egyáltalán nem biztos, hogy az igényeinknek valóban megfelelnek.

Hasznos tipp: váltsd ki mellé a Európai Egészségbiztosítási Kártyát is!

Ha az EU valamely tagországába, vagy Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába esetleg Svájcba utazunk, érdemes lehet a bankkártyánkhoz járó biztositásunk mellé a Európai Egészségbiztositási Kártyát is kiváltani, hiszen ez az adott országban megtéritendő önrészen felül korlátlanul megtériti az orvosi ellátás feltételeit.

Természetesen ez a kártya sem fedez mindent, de a kettő együtt már nagyobb (anyagi) biztonságot jelent, mint azt egy korábbi cikkünkben már bemutattuk:

Ne kövesd el te is a hibát - készülj fel időben a nyaralásra!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem