Kártyabiztosítás: jól nézd meg, mire elég!

Pénzcentrum
2009. június 15. 05:55

Ma már szinte mindenki zsebében lapul olyan dombornyomott bankkártya, amihez ingyen, vagy rendkivül kedvező feltételekkel nyújtanak a bankok betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás. Nagyot koppanhat azonban, aki egyedül erre hagyatkozik külföldi útja során.

A bankkártyákhoz kapcsolódó, legnépszerűbb hármas csoportosítás a külföldön érvényes biztosítások közül a betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás. Ezek alapdíja általában benne foglaltatik a bankkártya díjában, utóbbi dombornyomott kártya esetén évi néhány ezer forintos összeget jelent, arany-, vagy platinakártya esetén azonban a 10 ezret is meghaladhatja.

Ha belegondolunk, egy 5-6 napos külföldi út során, ha a legalapabb biztosítási csomagot választjuk, 3-4 ezer forint körüli egyszeri biztosítási díjat kell fizetnünk, de ha évente többször is utazunk, már megtérült a bankkártya éves díja, a megspórolt biztosítási díjakon keresztül.

A semminél azért több...

Sokan gondolják úgy, hogy egy dombornyomott bankkártyával a zsebükben, már nem is kell külön biztosítást kötniük. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az alapbiztosítás fedezetet nyújt az általunk valószínűsíthető kockázatokra.

Utazás, illetve biztositás megkötése előtt érdemes átgondolunk, hogy milyen vagyoni értéket viszünk magunkkal, hogy baleset, vagy megbetegedés esetén milyen színvonalú egészségügyi ellátást várunk el, az adott országban mekkorák a betegellátási, baleseti költségek, vagy hogy mennyire tűnik balesetveszélyesnek az utazás, üdülés, hiszen nem mindegy, hogy városlátogatásra, vagy vadvízi evezésre indulunk.

A bankkártyához tartozó biztosítások ugyanis nem tartalmazzák az emelt szintű kockázatot, vagyis vadvízi evezés, búvárkodás, síelés és más sporttevékenység közben bekövetkezett baleset esetén csak akkor fizetnek, ha kiegészítő sportbiztosítást is kötünk mellé - már ha ilyet a bankunk felajánl.

Érdemes tudni azt is, hogy a biztosítás milyen időtartamú utazás esetén érvényes, ugyanis a legtöbb esetben csak rövidebb utakhoz, az utazás kezdetétől számított 30-60. napig nyújtanak fedezetet.

A biztosítás területi hatálya szintén fontos kérdés, ugyanis a hagyományos dombornyomott kártyához járó biztosítás általában csak Magyarország határain kívül történő balesetekre érvényes, ami persze kiegészíthető különdíj ellenében belföldivel. Ergo egy balatoni kerékpártúra esetén nem érdemes a bankkártyánkra hagyatkozni.

Több társaság feltételei között szerepel, hogy amennyiben a biztosítottnak külföldi útja során egészségügyi ellátásra vagy jogsegélyszolgálatra van szüksége, köteles felvenni a kapcsolatot az asszisztenciaszolgálattal, ami legtöbb esetben magyar nyelvű, és éjjel-nappal elérhető. Ha előzetes jóváhagyás nélkül veszünk igénybe szolgáltatásokat - kivéve, ha a egészségügyi állapotunk igazoltan nem teszi lehetővé a kapcsolatfelvételt - a biztosító csak a feltételekben előre meghatározott összegig térit, ami általában 150 USD körüli összeg.

Elképzelhető az is, hogy mi álljuk a helyszinen a kezelés költségeit, és az így keletkező számlákat utólag nyújtjuk be a biztosítónak, de ezekben az esetekben a társaságok többsége értékhatárt szab, amit ha túllépünk, mindenképpen fel kell hívnunk előtte az asszisztenciaszolgálatot.

Léteznek olyan bankkártyához tartozó biztosítások, amelyek csak akkor érvényesek, ha az utazás alatt, az adott országban használjuk a kártyánkat, erről is érdemes utazás előtt a banknál érdeklődni, mint ahogy arról is, hogy milyen iratokat (baleseti jegyzőkönyv, költségeket igazoló számlák, orvosi igazolás, stb.) kell benyújtani a biztosító társasághoz, mert ezek utólagos pótlása mindig nehézkes. Ezért feltétlenül olvassuk el a biztosítási feltételeket!

Ha a bankkártyához tartozó biztositási feltételeket, és kártéritési limiteket összehasonlitjuk (baleseti halál, sürgősségi ellátás, poggyászkár, stb. esetén visszatéritésre kerülő összegek) egy nem bankkártyához kapcsolódó, "hagyományos" biztositáséval, rájövük, hogy a semminél ugyan jobbak, de egyáltalán nem biztos, hogy az igényeinknek valóban megfelelnek.

Hasznos tipp: váltsd ki mellé a Európai Egészségbiztosítási Kártyát is!

Ha az EU valamely tagországába, vagy Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába esetleg Svájcba utazunk, érdemes lehet a bankkártyánkhoz járó biztositásunk mellé a Európai Egészségbiztositási Kártyát is kiváltani, hiszen ez az adott országban megtéritendő önrészen felül korlátlanul megtériti az orvosi ellátás feltételeit.

Természetesen ez a kártya sem fedez mindent, de a kettő együtt már nagyobb (anyagi) biztonságot jelent, mint azt egy korábbi cikkünkben már bemutattuk:

Ne kövesd el te is a hibát - készülj fel időben a nyaralásra!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16