Kártyabiztosítás: jól nézd meg, mire elég!

Pénzcentrum
2009. június 15. 05:55

Ma már szinte mindenki zsebében lapul olyan dombornyomott bankkártya, amihez ingyen, vagy rendkivül kedvező feltételekkel nyújtanak a bankok betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás. Nagyot koppanhat azonban, aki egyedül erre hagyatkozik külföldi útja során.

A bankkártyákhoz kapcsolódó, legnépszerűbb hármas csoportosítás a külföldön érvényes biztosítások közül a betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás. Ezek alapdíja általában benne foglaltatik a bankkártya díjában, utóbbi dombornyomott kártya esetén évi néhány ezer forintos összeget jelent, arany-, vagy platinakártya esetén azonban a 10 ezret is meghaladhatja.

Ha belegondolunk, egy 5-6 napos külföldi út során, ha a legalapabb biztosítási csomagot választjuk, 3-4 ezer forint körüli egyszeri biztosítási díjat kell fizetnünk, de ha évente többször is utazunk, már megtérült a bankkártya éves díja, a megspórolt biztosítási díjakon keresztül.

A semminél azért több...

Sokan gondolják úgy, hogy egy dombornyomott bankkártyával a zsebükben, már nem is kell külön biztosítást kötniük. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az alapbiztosítás fedezetet nyújt az általunk valószínűsíthető kockázatokra.

Utazás, illetve biztositás megkötése előtt érdemes átgondolunk, hogy milyen vagyoni értéket viszünk magunkkal, hogy baleset, vagy megbetegedés esetén milyen színvonalú egészségügyi ellátást várunk el, az adott országban mekkorák a betegellátási, baleseti költségek, vagy hogy mennyire tűnik balesetveszélyesnek az utazás, üdülés, hiszen nem mindegy, hogy városlátogatásra, vagy vadvízi evezésre indulunk.

A bankkártyához tartozó biztosítások ugyanis nem tartalmazzák az emelt szintű kockázatot, vagyis vadvízi evezés, búvárkodás, síelés és más sporttevékenység közben bekövetkezett baleset esetén csak akkor fizetnek, ha kiegészítő sportbiztosítást is kötünk mellé - már ha ilyet a bankunk felajánl.

Érdemes tudni azt is, hogy a biztosítás milyen időtartamú utazás esetén érvényes, ugyanis a legtöbb esetben csak rövidebb utakhoz, az utazás kezdetétől számított 30-60. napig nyújtanak fedezetet.

A biztosítás területi hatálya szintén fontos kérdés, ugyanis a hagyományos dombornyomott kártyához járó biztosítás általában csak Magyarország határain kívül történő balesetekre érvényes, ami persze kiegészíthető különdíj ellenében belföldivel. Ergo egy balatoni kerékpártúra esetén nem érdemes a bankkártyánkra hagyatkozni.

Több társaság feltételei között szerepel, hogy amennyiben a biztosítottnak külföldi útja során egészségügyi ellátásra vagy jogsegélyszolgálatra van szüksége, köteles felvenni a kapcsolatot az asszisztenciaszolgálattal, ami legtöbb esetben magyar nyelvű, és éjjel-nappal elérhető. Ha előzetes jóváhagyás nélkül veszünk igénybe szolgáltatásokat - kivéve, ha a egészségügyi állapotunk igazoltan nem teszi lehetővé a kapcsolatfelvételt - a biztosító csak a feltételekben előre meghatározott összegig térit, ami általában 150 USD körüli összeg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Elképzelhető az is, hogy mi álljuk a helyszinen a kezelés költségeit, és az így keletkező számlákat utólag nyújtjuk be a biztosítónak, de ezekben az esetekben a társaságok többsége értékhatárt szab, amit ha túllépünk, mindenképpen fel kell hívnunk előtte az asszisztenciaszolgálatot.

Léteznek olyan bankkártyához tartozó biztosítások, amelyek csak akkor érvényesek, ha az utazás alatt, az adott országban használjuk a kártyánkat, erről is érdemes utazás előtt a banknál érdeklődni, mint ahogy arról is, hogy milyen iratokat (baleseti jegyzőkönyv, költségeket igazoló számlák, orvosi igazolás, stb.) kell benyújtani a biztosító társasághoz, mert ezek utólagos pótlása mindig nehézkes. Ezért feltétlenül olvassuk el a biztosítási feltételeket!

Ha a bankkártyához tartozó biztositási feltételeket, és kártéritési limiteket összehasonlitjuk (baleseti halál, sürgősségi ellátás, poggyászkár, stb. esetén visszatéritésre kerülő összegek) egy nem bankkártyához kapcsolódó, "hagyományos" biztositáséval, rájövük, hogy a semminél ugyan jobbak, de egyáltalán nem biztos, hogy az igényeinknek valóban megfelelnek.

Hasznos tipp: váltsd ki mellé a Európai Egészségbiztosítási Kártyát is!

Ha az EU valamely tagországába, vagy Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába esetleg Svájcba utazunk, érdemes lehet a bankkártyánkhoz járó biztositásunk mellé a Európai Egészségbiztositási Kártyát is kiváltani, hiszen ez az adott országban megtéritendő önrészen felül korlátlanul megtériti az orvosi ellátás feltételeit.

Természetesen ez a kártya sem fedez mindent, de a kettő együtt már nagyobb (anyagi) biztonságot jelent, mint azt egy korábbi cikkünkben már bemutattuk:

Ne kövesd el te is a hibát - készülj fel időben a nyaralásra!

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 23. 21:06
Az Otthonfelújítási Program részletei, feltételei az elmút hetekben többször módosultak. De végre me...
MEDIA1  |  2024. június 23. 18:02
A Media1 podcastjának vendége volt M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet ügyvezető elnöke. A beszé...
Kiszámoló  |  2024. június 23. 13:56
A magas kamatok dacára az Egyesült Államokban 5,8%-kal 419 ezer dollárra nőtt a használt ingatlanok...
Holdblog  |  2024. június 23. 07:28
Még mindig a legtrendibb papír az Nvidia, de az adatok szerint a hedge fundok inkább csökkentik rész...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 23. vasárnap
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm