Egyre több az olcsó casco biztosítás

Pénzcentrum
2009. június 9. 10:17

Az egyik legtöbb casco-szerződést közvetítő alkuszcég, a CLB adatai szerint idén is folytatódik, bár lassul a casco-átlagdíjak csökkenése: a társaság által üzemeltetett biztositastipp.hu adatbázisa szerint tavalyi értékhez képest átlagosan további négy százalékkal kevesebbért kötnek biztosítást az autósok. Mivel a kötelező biztosítások évközi díjai évről évre lassú emelkedést mutatnak, a három évvel ezelőtti háromszoros átlagos díjkülönbség mára alig kétszeresére apadt. A biztosítók a casco-kötéseket egyre újabb termékekkel próbálják ösztönözni.

Folytatódik a casco-díjak csökkenése
Noha az előző években tapasztalható, rendre évi 10 százalék körüli csökkenés nem ismétlődött meg, a casco-átlagdíj 2009 tavaszán átlagosan közel négy százalékot esett a tavalyi év hasonló időszakához képest.

"Az átlagos casco-díjak csökkenése annak ellenére következett be, hogy a gyengülő forint miatt jelentősen emelkedtek az alkatrészárak. - ad elemzést Bravik Attila, a CLB helyettes ügyvezető igazgatója. - Az internetes alkuszok azonban kalkulátoraik révén már évek óta egyre erősebb árversenyt gerjesztenek, és további árcsökkentésre, különféle kedvezmények nyújtására ösztönzi a piaci szereplőket az újautó-eladások drasztikus visszaesése is. Jellemző adat, hogy míg a tavalyi év elején a casco-szerződések csaknem háromnegyedét (72 százalékát) finanszírozott autókra kötöttük, ez az arány az idén 46 százalékra esett vissza."

Testre szabott szolgáltatások - olcsóbban
A biztosítók az egyszerű árcsökkentés mellett ugyanakkor egyre többféle, különféle igényekre szabott cascoval is próbálják megnyerni az autósokat. Ha például valakinek nincs már szüksége a márkagaranciával rendelkező gépjárműre kitalált teljes körű casco valamennyi szolgáltatására, eredeti díját akár a töredékére is csökkentheti. A díjak közeledése és a casco termékek testre szabása akár oda is elvezethet a jövőben, hogy elmosódhatnak a határok, és egyetlen gépjármű-biztosítási terméket kínálhatnak a biztosítók. Ez tartalmazza majd a kötelező felelősségbiztosítást, valamint azokat a kiegészítő casco elemeket, amelyeket az ügyfél a maga számára fontosnak tart.

Tekintsük át, melyek a legelterjedtebb, ma elérhető konstrukciók. Azt is bemutatjuk, hogy a biztosítók ezek esetében átlagosan mekkora kedvezményt adnak a klasszikus, teljes körű casco biztosításaikhoz képest:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

• Töréscasco (16%-kal olcsóbb) - Ez a kizárólag törés- elemi- és üvegkár kockázatokra kidolgozott termék azoknak szól, akik autójuk biztonsági rendszere, használatának körülményei vagy márkája miatt nem félnek autójuk eltulajdonításától.
• Teljes körű casco használt autókra (25%-kal olcsóbb) - Ennek a speciális kártérítési rendszerű, töréskár esetén akár azonnali készpénztérítést nyújtó casconak a lényege, hogy - miközben lopás- és totálkár esetén szintén forgalmi értéken térít -, töréskárnál a kártérítés elegendő arra, hogy pl. utángyártott alkatrészek beépítésével jellemzően a márkafüggetlen szervizekben, de akár egyes márkaszervizekben is jó minőségben megjavítják a gépjárművet. Az ügyfél pedig általában maga dönthet, hol javíttatja meg autóját, hiszen általában a márkagarancia megtartása néhány éven túl már nem szempont.
• Totálkár biztosítás (40%-kal olcsóbb) - Teljes megsemmisülés, műszaki vagy gazdasági totálkár, illetve lopás esetén fizeti a teljeskörű casco esetén is járó összeget.
• Lopás casco (80%-kal olcsóbb) - Aki vezetési tudásában teljesen megbízik, a lopás- részlopás és rongálási károktól viszont tart, a teljes körű casco töredékéért fedezheti le az ilyen jellegű károkat. Mindezt az teszi lehetővé, hogy tíz év alatt harmadára, mintegy 7 ezerre csökkent az egy év alatt ellopott autók száma, és a felderítési mutatók is sokat javultak. De kizárni ezt a kárt továbbra sem lehet, ilyen áron pedig bárkinek megérheti védelmet szerezni gépkocsijára.

"Sokszor azonban nem érdemes spórolni, célszerű a magasabb díjat is kifizetni. - hívja fel a figyelmet Bravik Attila. - A klasszikus, teljes körű casco díja ugyan értelemszerűen a legmagasabb, de a legtöbb szolgáltatást is kínálja. Ez a legalkalmasabb biztosítás ahhoz, hogy a kárbejelentés és a kárrendezés valamint a javíttatás egy helyen, a márkaszervizben, eredeti alkatrészekkel és technológiával történjen. A legtöbb esetben további szolgáltatásokat is kapunk: ilyen a segélyvonal, a szállítási költségek és a bérautó térítése. Emellett több biztosító már aktív kárrendezés lehetőségét is kínálja. Ekkor a nekünk okozott károkat a biztosítónk a károkozó biztosítójával díjmentesen lerendezi, sok utánajárástól és bosszankodástól óvva meg bennünket."

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem