15 °C Budapest

Egyre több az olcsó casco biztosítás

Pénzcentrum
2009. június 9. 10:17

Az egyik legtöbb casco-szerződést közvetítő alkuszcég, a CLB adatai szerint idén is folytatódik, bár lassul a casco-átlagdíjak csökkenése: a társaság által üzemeltetett biztositastipp.hu adatbázisa szerint tavalyi értékhez képest átlagosan további négy százalékkal kevesebbért kötnek biztosítást az autósok. Mivel a kötelező biztosítások évközi díjai évről évre lassú emelkedést mutatnak, a három évvel ezelőtti háromszoros átlagos díjkülönbség mára alig kétszeresére apadt. A biztosítók a casco-kötéseket egyre újabb termékekkel próbálják ösztönözni.

Folytatódik a casco-díjak csökkenése
Noha az előző években tapasztalható, rendre évi 10 százalék körüli csökkenés nem ismétlődött meg, a casco-átlagdíj 2009 tavaszán átlagosan közel négy százalékot esett a tavalyi év hasonló időszakához képest.

"Az átlagos casco-díjak csökkenése annak ellenére következett be, hogy a gyengülő forint miatt jelentősen emelkedtek az alkatrészárak. - ad elemzést Bravik Attila, a CLB helyettes ügyvezető igazgatója. - Az internetes alkuszok azonban kalkulátoraik révén már évek óta egyre erősebb árversenyt gerjesztenek, és további árcsökkentésre, különféle kedvezmények nyújtására ösztönzi a piaci szereplőket az újautó-eladások drasztikus visszaesése is. Jellemző adat, hogy míg a tavalyi év elején a casco-szerződések csaknem háromnegyedét (72 százalékát) finanszírozott autókra kötöttük, ez az arány az idén 46 százalékra esett vissza."

Testre szabott szolgáltatások - olcsóbban
A biztosítók az egyszerű árcsökkentés mellett ugyanakkor egyre többféle, különféle igényekre szabott cascoval is próbálják megnyerni az autósokat. Ha például valakinek nincs már szüksége a márkagaranciával rendelkező gépjárműre kitalált teljes körű casco valamennyi szolgáltatására, eredeti díját akár a töredékére is csökkentheti. A díjak közeledése és a casco termékek testre szabása akár oda is elvezethet a jövőben, hogy elmosódhatnak a határok, és egyetlen gépjármű-biztosítási terméket kínálhatnak a biztosítók. Ez tartalmazza majd a kötelező felelősségbiztosítást, valamint azokat a kiegészítő casco elemeket, amelyeket az ügyfél a maga számára fontosnak tart.

Tekintsük át, melyek a legelterjedtebb, ma elérhető konstrukciók. Azt is bemutatjuk, hogy a biztosítók ezek esetében átlagosan mekkora kedvezményt adnak a klasszikus, teljes körű casco biztosításaikhoz képest:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

• Töréscasco (16%-kal olcsóbb) - Ez a kizárólag törés- elemi- és üvegkár kockázatokra kidolgozott termék azoknak szól, akik autójuk biztonsági rendszere, használatának körülményei vagy márkája miatt nem félnek autójuk eltulajdonításától.
• Teljes körű casco használt autókra (25%-kal olcsóbb) - Ennek a speciális kártérítési rendszerű, töréskár esetén akár azonnali készpénztérítést nyújtó casconak a lényege, hogy - miközben lopás- és totálkár esetén szintén forgalmi értéken térít -, töréskárnál a kártérítés elegendő arra, hogy pl. utángyártott alkatrészek beépítésével jellemzően a márkafüggetlen szervizekben, de akár egyes márkaszervizekben is jó minőségben megjavítják a gépjárművet. Az ügyfél pedig általában maga dönthet, hol javíttatja meg autóját, hiszen általában a márkagarancia megtartása néhány éven túl már nem szempont.
• Totálkár biztosítás (40%-kal olcsóbb) - Teljes megsemmisülés, műszaki vagy gazdasági totálkár, illetve lopás esetén fizeti a teljeskörű casco esetén is járó összeget.
• Lopás casco (80%-kal olcsóbb) - Aki vezetési tudásában teljesen megbízik, a lopás- részlopás és rongálási károktól viszont tart, a teljes körű casco töredékéért fedezheti le az ilyen jellegű károkat. Mindezt az teszi lehetővé, hogy tíz év alatt harmadára, mintegy 7 ezerre csökkent az egy év alatt ellopott autók száma, és a felderítési mutatók is sokat javultak. De kizárni ezt a kárt továbbra sem lehet, ilyen áron pedig bárkinek megérheti védelmet szerezni gépkocsijára.

"Sokszor azonban nem érdemes spórolni, célszerű a magasabb díjat is kifizetni. - hívja fel a figyelmet Bravik Attila. - A klasszikus, teljes körű casco díja ugyan értelemszerűen a legmagasabb, de a legtöbb szolgáltatást is kínálja. Ez a legalkalmasabb biztosítás ahhoz, hogy a kárbejelentés és a kárrendezés valamint a javíttatás egy helyen, a márkaszervizben, eredeti alkatrészekkel és technológiával történjen. A legtöbb esetben további szolgáltatásokat is kapunk: ilyen a segélyvonal, a szállítási költségek és a bérautó térítése. Emellett több biztosító már aktív kárrendezés lehetőségét is kínálja. Ekkor a nekünk okozott károkat a biztosítónk a károkozó biztosítójával díjmentesen lerendezi, sok utánajárástól és bosszankodástól óvva meg bennünket."

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm