20 °C Budapest

Fontos változások jöhetnek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításban

Pénzcentrum
2009. május 28. 09:17

Ha június 8-án elfogadja az Országgyűlés a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási törvényt, akkor központi rendszerben tartanák nyilván a bonus-malus adatokat, s egyértelműbbé válna az is, hogy kinek a nevére kell megkötni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást -írja a Népszava.

Legalább ilyen fontos változás, hogy megszűnne az a kényszer, hogy a biztosítási évfordulót a naptári évhez kötnék: a szerződés évfordulóján lehetne biztosítót váltani, új szerződést kötni a régi társasággal. Egyes biztosítási alkuszcégek szerint emelkedhetnek emiatt a biztosítási díjak.

A korszerűtlennek tartott jelenlegi bonus-malus rendszert felváltaná az európai gyakorlatban is elfogadott központi kártörténeti nyilvántartás. Szakemberek szerint az új megoldás a korábbihoz képest előnyösebb az ügyfelek számára, hiszen adott esetben nem az autósoknak kell majd a kártörténeti igazolásokat beszerezni és módosíttatni a besorolásukat.

Egyértelműbben határozná meg a törvény azt is, kinek a nevére kellene kötni a kgfb-szerződést. Elsősorban az üzembentartóra hárulna ez a kötelezettség.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?