20 °C Budapest

Jól járnak az autósok a kötelező biztosítás új szabályozásával

Pénzcentrum
2009. június 9. 08:47

Az Országgyűlés hétfőn este elfogadta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló új törvényt. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az ügyfelek érdekében már közel négy éve szorgalmazta azokat a fő változásokat, amelyek a törvény végleges változatában is helyet kaptak: a szerződések évfordulójának liberalizációját, illetve a központi kártörténeti nyilvántartás létrehozását. A biztosítási ügyfelek érdekeit képviselő szövetség a törvény végrehajtásához szükséges rendeletek megalkotásának folyamatában szintén aktívan részt kíván venni.

A jelenlegi bonus-malus nyilvántartás a tapasztalatok szerint korántsem hatékony, ami rengeteg ügyfél számára teszi szükségessé, hogy - alkuszi segítséggel vagy anélkül - maga járjon utána kártörténeti igazolásának, akár hónapokon keresztül. Az új nyilvántartás mindezt kiküszöböli majd. A szerződéskötések évközi, fokozatosan egyre egyenletesebb eloszlása pedig többek között attól fogja megóvni az ügyfeleket, hogy a biztosítók megnövekedett adminisztrációs terhei miatt megfelelő igazolás nélkül kerüljön nehéz helyzetbe egy hatósági ellenőrzés során. Ugyanakkor fontos, hogy az új törvényi rendelkezések az idei kgfb-kampányban még nem érvényesülnek: fokozatos bevezetésükre a jövő év elejétől kerül sor.

A kötelezőbiztosítási kampány évről évre egyre több autóst érint: legutóbb már közel hétszázezren váltottak biztosítót a rendelkezésre álló egy hónap során. Aki azonban jövőre vásárol autót, évközben megkötött biztosítása már nem csak az év végéig, hanem teljes egyéves időtartamra lesz érvényes. Lényeges eleme a törvénynek, hogy a biztosítók tarifáikat továbbra is csak évente csak egyszer változtathatják, az évfordulós váltás lehetőségéről pedig a legalább 50 nappal korábban értesíteniük kell az ügyfelet. Ez biztosítja, hogy továbbra is fennmarad a kedvező díjakat eredményező valós verseny, illetve a rendszer átláthatósága is.

"Amikor 2005-ben zászlónkra tűztük az egységes év végi évforduló eltörlését, nem sokan fogadtak volna a sikerünkre. - emlékszik vissza Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. - Nyilvánvaló, hogy ehhez elengedhetetlen volt az is, hogy a kezdetben megosztott biztosítói szakma legnagyobb része fokozatosan a módosítás mögé álljon. Az ügyfeleket képviselő alkuszok legfontosabb szerepe a folyamatban a kérdés folyamatos napirenden tartása volt."

A szövetség a kgfb-szabályozás területén a jövőben is jelentős szerepet kíván betölteni. Egyrészt aktívan részt kíván venni azoknak a rendeleteknek a megalkotásában, amelyek többek között a törvény olyan sarkalatos elemeit szabályozzák, mint a kártörténeti igazolások kiadása, a fizetésképtelenné váló biztosítók helyetti térítések szabályozása, vagy a befizetés fedezetét igazoló eszközök meghatározása. Másrészt folyamatosan fel kívánja hívni az ügyfelek figyelmét a törvény életbelépése nyomán bekövetkező változásokra, lehetőségekre, tennivalókra, esetleges problémákra is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Papp Lajos értékelése szerint: "A FBAMSZ a törvény megalkotására jelentős előrelépésként tekint, ugyanakkor dolgozik a károsultak védelmének további megerősítése érdekében, amelynek egyik eszköze lehet például az aktív kárrendezés általánossá tétele, illetve a kgfb-t nyújtó biztosítók szolgáltatásminőségének szabályozása."

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?