16 °C Budapest

Jól járnak az autósok a kötelező biztosítás új szabályozásával

Pénzcentrum
2009. június 9. 08:47

Az Országgyűlés hétfőn este elfogadta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló új törvényt. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az ügyfelek érdekében már közel négy éve szorgalmazta azokat a fő változásokat, amelyek a törvény végleges változatában is helyet kaptak: a szerződések évfordulójának liberalizációját, illetve a központi kártörténeti nyilvántartás létrehozását. A biztosítási ügyfelek érdekeit képviselő szövetség a törvény végrehajtásához szükséges rendeletek megalkotásának folyamatában szintén aktívan részt kíván venni.

A jelenlegi bonus-malus nyilvántartás a tapasztalatok szerint korántsem hatékony, ami rengeteg ügyfél számára teszi szükségessé, hogy - alkuszi segítséggel vagy anélkül - maga járjon utána kártörténeti igazolásának, akár hónapokon keresztül. Az új nyilvántartás mindezt kiküszöböli majd. A szerződéskötések évközi, fokozatosan egyre egyenletesebb eloszlása pedig többek között attól fogja megóvni az ügyfeleket, hogy a biztosítók megnövekedett adminisztrációs terhei miatt megfelelő igazolás nélkül kerüljön nehéz helyzetbe egy hatósági ellenőrzés során. Ugyanakkor fontos, hogy az új törvényi rendelkezések az idei kgfb-kampányban még nem érvényesülnek: fokozatos bevezetésükre a jövő év elejétől kerül sor.

A kötelezőbiztosítási kampány évről évre egyre több autóst érint: legutóbb már közel hétszázezren váltottak biztosítót a rendelkezésre álló egy hónap során. Aki azonban jövőre vásárol autót, évközben megkötött biztosítása már nem csak az év végéig, hanem teljes egyéves időtartamra lesz érvényes. Lényeges eleme a törvénynek, hogy a biztosítók tarifáikat továbbra is csak évente csak egyszer változtathatják, az évfordulós váltás lehetőségéről pedig a legalább 50 nappal korábban értesíteniük kell az ügyfelet. Ez biztosítja, hogy továbbra is fennmarad a kedvező díjakat eredményező valós verseny, illetve a rendszer átláthatósága is.

"Amikor 2005-ben zászlónkra tűztük az egységes év végi évforduló eltörlését, nem sokan fogadtak volna a sikerünkre. - emlékszik vissza Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. - Nyilvánvaló, hogy ehhez elengedhetetlen volt az is, hogy a kezdetben megosztott biztosítói szakma legnagyobb része fokozatosan a módosítás mögé álljon. Az ügyfeleket képviselő alkuszok legfontosabb szerepe a folyamatban a kérdés folyamatos napirenden tartása volt."

A szövetség a kgfb-szabályozás területén a jövőben is jelentős szerepet kíván betölteni. Egyrészt aktívan részt kíván venni azoknak a rendeleteknek a megalkotásában, amelyek többek között a törvény olyan sarkalatos elemeit szabályozzák, mint a kártörténeti igazolások kiadása, a fizetésképtelenné váló biztosítók helyetti térítések szabályozása, vagy a befizetés fedezetét igazoló eszközök meghatározása. Másrészt folyamatosan fel kívánja hívni az ügyfelek figyelmét a törvény életbelépése nyomán bekövetkező változásokra, lehetőségekre, tennivalókra, esetleges problémákra is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Papp Lajos értékelése szerint: "A FBAMSZ a törvény megalkotására jelentős előrelépésként tekint, ugyanakkor dolgozik a károsultak védelmének további megerősítése érdekében, amelynek egyik eszköze lehet például az aktív kárrendezés általánossá tétele, illetve a kgfb-t nyújtó biztosítók szolgáltatásminőségének szabályozása."

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. október 3. 06:45
Megjelent az energiaintenzív tevékenységet folytató feldolgozóipari termel vállalkozások pályázati k...
Holdblog  |  2022. október 3. 06:35
Másnak nem furcsa ez a közismert szlogen? Idnként elbukkan és sose tudom, mit jelent. Ha azt mondom,...
MEDIA1  |  2022. október 2. 22:36
A 444 információi szerint hozzávetlegesen 3 milliárd forintba kerül az államnak, hogy átveszi a korm...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?