1 °C Budapest

Jól járnak az autósok a kötelező biztosítás új szabályozásával

Pénzcentrum
2009. június 9. 08:47

Az Országgyűlés hétfőn este elfogadta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló új törvényt. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az ügyfelek érdekében már közel négy éve szorgalmazta azokat a fő változásokat, amelyek a törvény végleges változatában is helyet kaptak: a szerződések évfordulójának liberalizációját, illetve a központi kártörténeti nyilvántartás létrehozását. A biztosítási ügyfelek érdekeit képviselő szövetség a törvény végrehajtásához szükséges rendeletek megalkotásának folyamatában szintén aktívan részt kíván venni.

A jelenlegi bonus-malus nyilvántartás a tapasztalatok szerint korántsem hatékony, ami rengeteg ügyfél számára teszi szükségessé, hogy - alkuszi segítséggel vagy anélkül - maga járjon utána kártörténeti igazolásának, akár hónapokon keresztül. Az új nyilvántartás mindezt kiküszöböli majd. A szerződéskötések évközi, fokozatosan egyre egyenletesebb eloszlása pedig többek között attól fogja megóvni az ügyfeleket, hogy a biztosítók megnövekedett adminisztrációs terhei miatt megfelelő igazolás nélkül kerüljön nehéz helyzetbe egy hatósági ellenőrzés során. Ugyanakkor fontos, hogy az új törvényi rendelkezések az idei kgfb-kampányban még nem érvényesülnek: fokozatos bevezetésükre a jövő év elejétől kerül sor.

A kötelezőbiztosítási kampány évről évre egyre több autóst érint: legutóbb már közel hétszázezren váltottak biztosítót a rendelkezésre álló egy hónap során. Aki azonban jövőre vásárol autót, évközben megkötött biztosítása már nem csak az év végéig, hanem teljes egyéves időtartamra lesz érvényes. Lényeges eleme a törvénynek, hogy a biztosítók tarifáikat továbbra is csak évente csak egyszer változtathatják, az évfordulós váltás lehetőségéről pedig a legalább 50 nappal korábban értesíteniük kell az ügyfelet. Ez biztosítja, hogy továbbra is fennmarad a kedvező díjakat eredményező valós verseny, illetve a rendszer átláthatósága is.

"Amikor 2005-ben zászlónkra tűztük az egységes év végi évforduló eltörlését, nem sokan fogadtak volna a sikerünkre. - emlékszik vissza Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. - Nyilvánvaló, hogy ehhez elengedhetetlen volt az is, hogy a kezdetben megosztott biztosítói szakma legnagyobb része fokozatosan a módosítás mögé álljon. Az ügyfeleket képviselő alkuszok legfontosabb szerepe a folyamatban a kérdés folyamatos napirenden tartása volt."

A szövetség a kgfb-szabályozás területén a jövőben is jelentős szerepet kíván betölteni. Egyrészt aktívan részt kíván venni azoknak a rendeleteknek a megalkotásában, amelyek többek között a törvény olyan sarkalatos elemeit szabályozzák, mint a kártörténeti igazolások kiadása, a fizetésképtelenné váló biztosítók helyetti térítések szabályozása, vagy a befizetés fedezetét igazoló eszközök meghatározása. Másrészt folyamatosan fel kívánja hívni az ügyfelek figyelmét a törvény életbelépése nyomán bekövetkező változásokra, lehetőségekre, tennivalókra, esetleges problémákra is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Papp Lajos értékelése szerint: "A FBAMSZ a törvény megalkotására jelentős előrelépésként tekint, ugyanakkor dolgozik a károsultak védelmének további megerősítése érdekében, amelynek egyik eszköze lehet például az aktív kárrendezés általánossá tétele, illetve a kgfb-t nyújtó biztosítók szolgáltatásminőségének szabályozása."

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. december 7. 12:09
Három hónapja írtam arról, hogy mennyire amatőr módon sebezhető az Államkincstár online felülete, sz...
MEDIA1  |  2023. december 7. 11:38
Decembertől Daradics Kinga tölti be az eMAG Magyarország ügyvezető igazgatói pozícióját.
Bankmonitor  |  2023. december 7. 08:18
A részletes jogszabály alapján számos, eddig homályos részletre derült fény a CSOK Pluszhoz kapcsoló...
Holdblog  |  2023. december 7. 06:13
Adott egy nyersanyagpiac, ahol két ország és lényegében két cég kontrollálja a globális kitermelés 5...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm