Újabb bőrt húznak le a biztosítókról

Pénzcentrum
2009. június 8. 08:47

Az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényben azt javasolják a biztosítóknak, hogy hozzanak létre egy garancialapot a bedőlt biztosítók kötelezettségeinek fedezetére, amihez előző évi díjbevételük arányában kellene hozzájárulniuk. A biztosítók ezt is az autósokra szerették volna inkább áthárítani.

Bár korábban a garancialap jogintézményét elvetették a törvényhozók, most úgy fest, mégis létrejön, méghozzá olyan formában, hogy a biztosítók előző évi kgfb-díjbevételük egy százalékát fizetnék be a Mabisz által kezelt kártalanítási számlára.

Ez az újabb díjtétel persze nem az egyetlen teher a társaságok számára: létezik az úgynevezett "tűzadó", amit a tűzoltók munkájának támogatására fizetnek a biztosítók, ezt nemrégiben emelték 0,5-ről 1,5 százalékra. Ehhez jön a felügyeleti díj, ami a tartalék 0,025 százalékának felel meg, amit megfejelnek a gépjármű üzletághoz kapcsolódó költségek.

Az említett kártalanítási számlán jelenleg 2,7-3 milliárd forint van, amiből a biztosítatlan autókon kívül a magyar rendszámú autókkal külföldön okozott károkat fizetik ki.

A díjbevétel 0,5 százalékáért vezeti a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal a szerződések nyilvántartását (BM-díj).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A MÁV ÁBE csődje miatt felmerült garanciaalap-ötlet persze nem annyira tetszik biztosítóknak, ők inkább azt tartották volna elfogadhatónak, ha minden járműosztályra fix költséggel járt volna a garanciabiztosítás, ez azonban egyértelműen azt hozta volna, hogy az autósokra hárították volna a díjtételt.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?