26 °C Budapest

Újabb bőrt húznak le a biztosítókról

Pénzcentrum
2009. június 8. 08:47

Az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényben azt javasolják a biztosítóknak, hogy hozzanak létre egy garancialapot a bedőlt biztosítók kötelezettségeinek fedezetére, amihez előző évi díjbevételük arányában kellene hozzájárulniuk. A biztosítók ezt is az autósokra szerették volna inkább áthárítani.

Bár korábban a garancialap jogintézményét elvetették a törvényhozók, most úgy fest, mégis létrejön, méghozzá olyan formában, hogy a biztosítók előző évi kgfb-díjbevételük egy százalékát fizetnék be a Mabisz által kezelt kártalanítási számlára.

Ez az újabb díjtétel persze nem az egyetlen teher a társaságok számára: létezik az úgynevezett "tűzadó", amit a tűzoltók munkájának támogatására fizetnek a biztosítók, ezt nemrégiben emelték 0,5-ről 1,5 százalékra. Ehhez jön a felügyeleti díj, ami a tartalék 0,025 százalékának felel meg, amit megfejelnek a gépjármű üzletághoz kapcsolódó költségek.

Az említett kártalanítási számlán jelenleg 2,7-3 milliárd forint van, amiből a biztosítatlan autókon kívül a magyar rendszámú autókkal külföldön okozott károkat fizetik ki.

A díjbevétel 0,5 százalékáért vezeti a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal a szerződések nyilvántartását (BM-díj).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A MÁV ÁBE csődje miatt felmerült garanciaalap-ötlet persze nem annyira tetszik biztosítóknak, ők inkább azt tartották volna elfogadhatónak, ha minden járműosztályra fix költséggel járt volna a garanciabiztosítás, ez azonban egyértelműen azt hozta volna, hogy az autósokra hárították volna a díjtételt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 14. 13:53
A Sebestyén Balázs és Istenes Bence, illetve a Majka és Pápai Joci párosok lehetnek felváltva az RTL...
Holdblog  |  2024. április 13. 06:40
Az európai áramtermelés közel fele származott tavaly megújuló forrásból. Ez az arány az évtized végé...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 17:00
A napokban bejelentették az új lakásfelújítási támogatási programot, számos fontos részlet látott na...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 12. 16:01
Megnéztem azokat a cégeket az áprilisi Top10-ből, amiket még nem elemeztem, hála a roic.ai-s adatokn...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm