2 °C Budapest

Szigorodik a gépjárműtilalom a fővárosban: 300 ezres bírságot terveznek

Pénzcentrum
2009. május 28. 09:02

A gépjárműforgalomból eredő környezeti károk 70 %-áért a mindössze 18 %-nyi nehézgépjármű a felelős - állítja Gyarmati Zoltán, a főváros új teherfogalmi stratégiáját kidolgozó Parking Kft. ügyvezető igazgatója. Idén januárban lépett hatályba az új fővárosi teherforgalmi rendelet, amely Európában is egyedülálló módon védi a lakosokat és a környezetet.

Az új stratégia lehetőséget ad arra, hogy a 12 tonnánál nagyobb járművek tranzitforgalma - út hiányában az északi szektor kivételével - teljesen kiszoruljon, illetve szabályozottabbá váljon a városi áruellátás. A rendszernek gazdaságfehérítő hatása is van, hiszen a behajtási hozzájárulást kiváltó cégek biztosan működnek, ellentétben a fantomcégekkel.

Mostanáig azonban az ellenőrzött fuvarozók jelentős részének nem volt behajtási engedélye. A főváros szerint a táblák ledöntésétől a jogtalanul használt sárga villogón át az ellenőrök megvesztegetéséig igen széles a paletta, ahogy egyes fuvarozók megpróbálják elkerülni a díjfizetést. Ezen a helyzeten igyekeznek változtatni a közeljövőben: a társaság 32 közterület-felügyelőt bízott és fizet meg, akiknek egyetlen feladata a behajtási engedélyek ellenőrzése.

Az ellenőrzés a tervek szerint tovább szigorodik: közel egymilliárd forintból olyan kamerarendszert szeretnének kialakítani a város legfontosabb útjain, amelyek a rendszám leolvasásával ellenőrizhetik a tehergépjárműveket. Céljuk továbbá, hogy a jelenlegi szabálysértés helyett a hozzájárulás hiánya is kerüljön be az objektív felelősségi körbe. A különbség elég nagy: ma legfeljebb 30 ezer, akkor akár 300 ezer forintig is büntethetnék a bliccelőket.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16