16 °C Budapest

Nagyobbat bukott a Toyota, mint a General Motors

2009. május 9. 10:02

A Toyota vezérigazgatója által közzétett eredmények alapján az eddigi legrosszabb üzleti évét zárta az elsőszámú japán autógyár. Az elmúlt egy évben 1,34 millióval csökkent az eladott járművek száma, az értékesítés visszaesése az előrejelzések szerint idén tovább folytatódik.

A közel 440 milliárd japán jenre tehető veszteség az igazgató szerint majdnem akkora, mint amennyit a General Motors és a Ford együttesen szenvedett el. Az eladások várhatóan további 14 %-kal csökkennek a 2010 márciusáig tartó üzleti évben, így a vesztesége a költségcsökkentő intézkedések ellenére is tovább halmozódhatnak.

Az elnök szerint egy évvel ezelőtt legmerészebb álmukban sem gondolták volna, hogy ez bekövetkezhet, ma is hihetetlennek tűnnek ezek a durva veszteségekről szóló számok. Az értékesítés Amerikában és Európában is visszaesett, az elmúlt évben világszerte 7,75 millió új Toyotát adtak el. Az eredmények alakulásának a dollár/jen árfolyam japán export oldalról nézve kedvezőtlen alakulása is befolyásolta.

A költségcsökkentő intézkedéseket sorra vezeti be a gyár, többek között elhalasztották több új modell bevezetését a piacra, csökkentették a kutatásra és fejlesztésre szánt keretet, valamint több technikai sportágból is kiszálltak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?