Kisautók ütköztek: súlyos végtag- és nyaki sérülések - teszt

Pénzcentrum
2009. április 14. 13:00

A tengerentúli közlekedésbiztonsági intézet szervezésében kisautókkal és középkategóriás modellekkel szimuláltak baleseteket 65 kilométer per órás sebesség mellett. A kétszemélyes Smart egy Mercedes C-osztállyal, a Yaris egy Toyota Camryval nézett farkasszemet a törésteszten. A végeredmény elgondolkodtató!

A teszteket felügyelő szakember szerint az emberek leginkább a kedvezőbb fogyasztás és az alacsonyabb vételár miatt döntenek a költséghatékonyabb modellek mellett, ugyanakkor a kisautókkal vállalják az ütközésekből eredő súlyosabb sérülések kockázatát.

A tesztek során - ahol a kisautók biztonságát vizsgálták egy magasabb kategóriába tartozó járművel történő frontális ütközés esetén - méretüknél fogva jóval gyengébben teljesítettek a kisautók a középkategóriás társaiknál.

A végeredmény megmutatta, hogy a kisautók esetében milyen fontossággal bír a biztonsági öv használata és a légzsákok működése egy frontális ütközés során. Ezek a biztonsági felszerelések kiemelt szerepet kapnak, ugyanakkor az alacsonyabb önsúly és a kisebb méret következtében még így is súlyos sérülésekkel járhat egy nagyobb autóval történő szerencsétlen találkozás.

A kisautók jóval könnyebben sebezhetőek, amit jól mutat, hogy az ütközések során a középkategóriás modellek jóval kisebb sérüléseket szenvedtek. A Mercedes C-osztály jelentős sérüléseket okozott a Smart karosszériájában, a fülkében nem sok helye maradt a tesztbábunak. A vezetőt a valóságban súlyos végtag- és fejsérülések érték volna.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Yaris is összetört a Camryval történt frontális ütközés során, a szakértők a tesztbábut ért károk alapján valószínűsítették, hogy a kisautó vezetője láb-, kar- és nyaki sérüléseket is elszenvedett volna. Az intézet képviselői elmondták, az autóvásárlás során mérlegelni kell, hogy a kedvezőbb árfekvésű kisautókat, vagy a magasabb biztonságot nyújtó középkategóriás modelleket választjuk.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?