12 °C Budapest

Kisautók ütköztek: súlyos végtag- és nyaki sérülések - teszt

Pénzcentrum
2009. április 14. 13:00

A tengerentúli közlekedésbiztonsági intézet szervezésében kisautókkal és középkategóriás modellekkel szimuláltak baleseteket 65 kilométer per órás sebesség mellett. A kétszemélyes Smart egy Mercedes C-osztállyal, a Yaris egy Toyota Camryval nézett farkasszemet a törésteszten. A végeredmény elgondolkodtató!

A teszteket felügyelő szakember szerint az emberek leginkább a kedvezőbb fogyasztás és az alacsonyabb vételár miatt döntenek a költséghatékonyabb modellek mellett, ugyanakkor a kisautókkal vállalják az ütközésekből eredő súlyosabb sérülések kockázatát.

A tesztek során - ahol a kisautók biztonságát vizsgálták egy magasabb kategóriába tartozó járművel történő frontális ütközés esetén - méretüknél fogva jóval gyengébben teljesítettek a kisautók a középkategóriás társaiknál.

A végeredmény megmutatta, hogy a kisautók esetében milyen fontossággal bír a biztonsági öv használata és a légzsákok működése egy frontális ütközés során. Ezek a biztonsági felszerelések kiemelt szerepet kapnak, ugyanakkor az alacsonyabb önsúly és a kisebb méret következtében még így is súlyos sérülésekkel járhat egy nagyobb autóval történő szerencsétlen találkozás.

A kisautók jóval könnyebben sebezhetőek, amit jól mutat, hogy az ütközések során a középkategóriás modellek jóval kisebb sérüléseket szenvedtek. A Mercedes C-osztály jelentős sérüléseket okozott a Smart karosszériájában, a fülkében nem sok helye maradt a tesztbábunak. A vezetőt a valóságban súlyos végtag- és fejsérülések érték volna.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Yaris is összetört a Camryval történt frontális ütközés során, a szakértők a tesztbábut ért károk alapján valószínűsítették, hogy a kisautó vezetője láb-, kar- és nyaki sérüléseket is elszenvedett volna. Az intézet képviselői elmondták, az autóvásárlás során mérlegelni kell, hogy a kedvezőbb árfekvésű kisautókat, vagy a magasabb biztonságot nyújtó középkategóriás modelleket választjuk.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm