31 éves mélyponton a Toyota

Pénzcentrum
2009. április 21. 15:00

A kereslet csökkenésének hatására a Toyota a termelés visszafogásával válaszolt, aminek az lehet az eredménye, hogy a belföldi gépjármű előállítás szintje három évtizede nem látott mélypontra süllyed az április elején kezdődött pénzügyi évben.

Az előrejelzések szerint Japánban idén 2,8 millió új Toyota készül majd, amire évtizedek óta nem volt példa. Legutóbb 1978-ban esett a 3 milliós szint alá a termelés, akkor 2,89 millió új autó gördült le a szalagokról.

A gyáróriás szerint 69 ezer főállású dolgozó szükséges a termelési szint fenntartásához, ezért az elmúlt időszakban számos szerződéses munkavállalótól megváltak. Az intézkedéstől azonban nem múlt el a nyomás, az alkalmazottak egy részét továbbra is fenyegeti az elbocsátás veszélye.

A külföldi gyáregységekben a tervek szerint 3,4 millió új Toyota készül, így a globális termelés elérheti a 6,2 milliós darabszámot. Japánban naponta 8 ezer autó készül, ami körülbelül feleannyi, mint akár csak egy évvel ezelőtt.

A Toyota 2008-ban átvette a vezetést a General Motorstól, ami az eladott új járművek számát illeti, ezzel a világ elsőszámú gyártójává vált. A szóvivő szerint a siker hátterében azonban nagyrészt az áll, hogy a Toyota kisebbet zuhant, mint az amerikai versenytárs. Az első negyedévre veszélybe került a Toyota elsősége is, a statisztikák szerint feljövőben van a német Volkswagen.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?