14 °C Budapest

31 éves mélyponton a Toyota

Pénzcentrum
2009. április 21. 15:00

A kereslet csökkenésének hatására a Toyota a termelés visszafogásával válaszolt, aminek az lehet az eredménye, hogy a belföldi gépjármű előállítás szintje három évtizede nem látott mélypontra süllyed az április elején kezdődött pénzügyi évben.

Az előrejelzések szerint Japánban idén 2,8 millió új Toyota készül majd, amire évtizedek óta nem volt példa. Legutóbb 1978-ban esett a 3 milliós szint alá a termelés, akkor 2,89 millió új autó gördült le a szalagokról.

A gyáróriás szerint 69 ezer főállású dolgozó szükséges a termelési szint fenntartásához, ezért az elmúlt időszakban számos szerződéses munkavállalótól megváltak. Az intézkedéstől azonban nem múlt el a nyomás, az alkalmazottak egy részét továbbra is fenyegeti az elbocsátás veszélye.

A külföldi gyáregységekben a tervek szerint 3,4 millió új Toyota készül, így a globális termelés elérheti a 6,2 milliós darabszámot. Japánban naponta 8 ezer autó készül, ami körülbelül feleannyi, mint akár csak egy évvel ezelőtt.

A Toyota 2008-ban átvette a vezetést a General Motorstól, ami az eladott új járművek számát illeti, ezzel a világ elsőszámú gyártójává vált. A szóvivő szerint a siker hátterében azonban nagyrészt az áll, hogy a Toyota kisebbet zuhant, mint az amerikai versenytárs. Az első negyedévre veszélybe került a Toyota elsősége is, a statisztikák szerint feljövőben van a német Volkswagen.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?