20 °C Budapest

Továbbra is komoly visszaesés az autóiparban

2009. április 16. 14:45

Továbbra is komoly visszaesést várnak az autóiparban a Calyon Bank elemzői: a szakértők szerint idén az Egyesült Államokban 18 százalékos, Nyugat-Európában pedig 13 százalékos visszaeséssel lehet számolni. Márciusban a legtöbb gyártó az előzőekhez hasonló csökkenésről számolt be, de vannak üdítő kivételek is, a Fiat például közel 15 százalékkal növelte termelését.

Az előző hónapokhoz hasonlóan rossz volt a március az autóipar számára: a legtöbb gyártó továbbra is meredeken csökkenő trendről számolt be. A BMW tavaly márciushoz képest 20,7 százalékos, a GM 18,4 százalékos, a Daimler 14,5 százalékos, a Renault 9,2 százalékos, a Toyota 9 százalékos, a Peugeot 8,3 százalékos, míg a Ford 8 százalékos csökkenésről számolt be év per év alapon, a Calyon Bank elemzése szerint.

Az előző év márciusához képest voltak üdítő adatok is a szektorban: a Fiat például 14,7 százalékkal növelte termelését, bár idén eddig összesen 9,1 százalékos csökkenést regisztráltak. A VW-nél márciusban a tavalyit 1,8 százalékkal meghaladó értékesítést regisztráltak, ám idén eddig összességében 7,4 százalékos volt a csökkenés.

Nyugat-Európában márciusban összesen 8 százalékos csökkenés volt az autóeladásokban év per év alapon, a bevezetett intézkedések - pl. roncsprémium, három extra munkanap - ellenére. A legnagyobb csökkenést Spanyolországban és az Egyesült Királyságban regisztrálták márciusban, itt 38,7 százalékkal, illetve 30,5 százalékkal estek az eladások év per év alapon. Emelkedést regisztráltak viszont Franciaországban és Olaszországban, márciusban itt 8 illetve 0,2 százalékkal több autót adtak el tavaly márciushoz képest.

Németországban nagyot ugrott az eladási mutató márciusban, a 2500 eurós kormányzati intézkedésnek, a roncsprémiumnak köszönhetően. Év per év alapon 40 százalékos emelkedést regisztráltak, ami az idei összesített eladásokat is 18 százalékkal emelte meg.

Christophe Boulanger, a Calyon Bank autópiaci elemzője szerint a 2009 végéig meghosszabbított, és összesen 2 millió roncsautóra kibővített német kezdeményezés a kereseti oldalon nagy nyomást eredményezett, amely csak késlelteti a kereslet csökkenését, hiszen előrehozott vásárlásokat generál. Az intézkedés azonban nem szünteti meg a kereslet csökkenését, ami a következő negyedévben okoz majd nagy esést az értékesítésben.

Komoly negatív hatással lehet még a szektorra az emelkedő munkanélküliség, a csökkenő fogyasztói bizalom és az új autóhitel-feltételek szigorodása. Christophe Boulanger szerint a gazdaságélénkítő csomagok az év második felében valószínűleg nem lesznek még pozitív hatással a fogyasztók magatartására.

Ennek tükrében a Calyon Bank elemzői úgy látják, hogy Európában a második negyedévben 20 százalékos és az Egyesült Államokban 40 százalékos csökkenés várható év per év alapon, míg az esztendő egészére Európára 13 százalékos, az USA-ra pedig 18 százalékos visszaesést prognosztizálnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07