7 °C Budapest

Továbbra is komoly visszaesés az autóiparban

2009. április 16. 14:45

Továbbra is komoly visszaesést várnak az autóiparban a Calyon Bank elemzői: a szakértők szerint idén az Egyesült Államokban 18 százalékos, Nyugat-Európában pedig 13 százalékos visszaeséssel lehet számolni. Márciusban a legtöbb gyártó az előzőekhez hasonló csökkenésről számolt be, de vannak üdítő kivételek is, a Fiat például közel 15 százalékkal növelte termelését.

Az előző hónapokhoz hasonlóan rossz volt a március az autóipar számára: a legtöbb gyártó továbbra is meredeken csökkenő trendről számolt be. A BMW tavaly márciushoz képest 20,7 százalékos, a GM 18,4 százalékos, a Daimler 14,5 százalékos, a Renault 9,2 százalékos, a Toyota 9 százalékos, a Peugeot 8,3 százalékos, míg a Ford 8 százalékos csökkenésről számolt be év per év alapon, a Calyon Bank elemzése szerint.

Az előző év márciusához képest voltak üdítő adatok is a szektorban: a Fiat például 14,7 százalékkal növelte termelését, bár idén eddig összesen 9,1 százalékos csökkenést regisztráltak. A VW-nél márciusban a tavalyit 1,8 százalékkal meghaladó értékesítést regisztráltak, ám idén eddig összességében 7,4 százalékos volt a csökkenés.

Nyugat-Európában márciusban összesen 8 százalékos csökkenés volt az autóeladásokban év per év alapon, a bevezetett intézkedések - pl. roncsprémium, három extra munkanap - ellenére. A legnagyobb csökkenést Spanyolországban és az Egyesült Királyságban regisztrálták márciusban, itt 38,7 százalékkal, illetve 30,5 százalékkal estek az eladások év per év alapon. Emelkedést regisztráltak viszont Franciaországban és Olaszországban, márciusban itt 8 illetve 0,2 százalékkal több autót adtak el tavaly márciushoz képest.

Németországban nagyot ugrott az eladási mutató márciusban, a 2500 eurós kormányzati intézkedésnek, a roncsprémiumnak köszönhetően. Év per év alapon 40 százalékos emelkedést regisztráltak, ami az idei összesített eladásokat is 18 százalékkal emelte meg.

Christophe Boulanger, a Calyon Bank autópiaci elemzője szerint a 2009 végéig meghosszabbított, és összesen 2 millió roncsautóra kibővített német kezdeményezés a kereseti oldalon nagy nyomást eredményezett, amely csak késlelteti a kereslet csökkenését, hiszen előrehozott vásárlásokat generál. Az intézkedés azonban nem szünteti meg a kereslet csökkenését, ami a következő negyedévben okoz majd nagy esést az értékesítésben.

Komoly negatív hatással lehet még a szektorra az emelkedő munkanélküliség, a csökkenő fogyasztói bizalom és az új autóhitel-feltételek szigorodása. Christophe Boulanger szerint a gazdaságélénkítő csomagok az év második felében valószínűleg nem lesznek még pozitív hatással a fogyasztók magatartására.

Ennek tükrében a Calyon Bank elemzői úgy látják, hogy Európában a második negyedévben 20 százalékos és az Egyesült Államokban 40 százalékos csökkenés várható év per év alapon, míg az esztendő egészére Európára 13 százalékos, az USA-ra pedig 18 százalékos visszaesést prognosztizálnak.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?