20 °C Budapest

Durva csökkenés az autópiacon, de van még lejjebb is

Pénzcentrum
2009. május 5. 08:20

Felére esett vissza az újonnan forgalomba helyezett új autók száma áprilisban Magyarországon. A készleten maradt olcsóbb járművek azonban mostanra így is elfogytak, a gyenge forint miatt ugyanis külföldi vevők ezerszám vitték az autókat.

A magyar piacon az áprilisban forgalomba helyezett 7617 gépkocsi 54 százalékos zuhanást jelent a tavalyi azonos időszakhoz képest -ez mindenképp negatív rekord. A tényleges értékesítés ennél legalább 10-15 százalékkal nagyobb volt, a különbözetet azonban nem itthon helyezték forgalomba, hanem külföldre vitték.

Más országok roncsprémium-programjai hatására a magyarországi raktárkészletek elfogytak: német, osztrák, valamint szlovák kereskedők flottákban, alku nélkül vették és vitték az új autókat. Némelyik hazai szalon márciusi és áprilisi eladásainak nyolcvan százalékát tették ki a külföldiek vásárlásai, ami jó volt a dílernek, de rossz volt a magyar költségvetésnek, az illetékek és egyéb közterhek ugyanis a célország államkasszáját gyarapították.

A magyar roncsprémium lehetőségéről szól a Gépjármű-kereskedők Országos Szövetségének elnökével készült interjúnk:
Gablini: "Roncsprémium helyett áremelés jöhet az autópiacon!"

Az első négy hónap átlaga csak alig valamivel jobb, mint a katasztrofális áprilisi mutató. A január-áprilisi időszakban összesen 34 ezer új autót helyeztek forgalomba itthon, ez 27 ezerrel kevesebb a tavalyi első négy hónap adatánál, és 44,8 százalékos visszaesést jelent.

A Datahouse adatai szerint az első négy hónap eladásai alapján a Ford vezet 5052 eladással, melyet a 3965 darabos Opel és a 3429 darabos Suzuki követ. A személyautók esetében a sorrend ugyanez, míg a kis-haszonjárműveknél a Ford, a Nissan és Fiat állhatott fel a dobogóra. A személyautóból egyébként csupán három márka tudott felmutatni forgalomnövekedést: a 8 darabos Jaguar (14,3 százalék), a 84 darabos Lancia (55,5 százalék) és az 1087 darabos Nissan (1,4 százalék).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kereskedők szerint nem is a vásárlást, hanem inkább a hitelezést kellene támogatni, hiszen ez mozgatta korábban a magyar piacot, melyen egy államilag is támogatott régi autót újra cserélő program sem sokat segítene, hiszen telített. A KSH adatai szerint a Magyarországon forgalomban lévő 3,1 millió személyautó átlagéletkora 10,4 év. A járműpark fiatalítására azonban most kicsi az esély, mert éppen az árérzékeny és a piac 80 százalékát adó minik, kisautók és alsó középkategóriások, vagyis a tömegmodellek eladásai zuhantak a legnagyobb arányban.

Ugyanakkor nemcsak a tavalyinál magasabb árfolyam és a várható áfaemelés miatt drágulnak az autók: a korábbi időszakkal ellentétben a gyártók már nem ajánlanak kedvezményes árakat a magyar kereskedőknek, mert - a roncsprémiumoknak is köszönhetően - a kisebb termelési mennyiséget magasabb nyereséggel értékesíthetik a német, osztrák és francia piacon.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem