6 °C Budapest

Még mindig jó autógyártásban Kelet-Európa

2009. március 27. 09:45

A gazdasági válság ellenére - vagy annak köszönhetően - újabb autóipari beruházások jöhetnek Kelet-Európába. A térségben termelni továbbra is jóval olcsóbb, mint bárhol Nyugat-Európában - az iparág ismerői szerint a különbség autónként az ezer eurót is elérheti -, és ez a költségelőny a jelenlegi gazdasági helyzetben felértékelődik.

A friss beruházási tervek közül kiemelendő a Volkswagené: a német cég pozsonyi üzemébe kívánja hozni új modelljének, az Up nevű kisautónak a gyártását. A tervek szerint három év múlva évi 300 ezer jármű gurul le a pozsonyi futószalagról. Szerbiában a FIAT bővít 700 millió euróért, és nem szabad megfeledkezni a Mercedes kecskeméti beruházásáról.

Utóbbiban 2012-től a gyártó minijeit, az A és B kategóriás gépkocsikat gyártják majd. Korábban szóba került a beruházás esetleges felfüggesztése is. Német lapok azt írták, hogy a Daimler az Opel eisenachi gyáráról kezdett tárgyalást a német kormánnyal. Mindenesetre a Daimler közölte: nem érdekelt az Opel-gyárban, és Bajnai Gordon gazdasági miniszter is megerősítette, hogy a 800 millió eurós gyár felépül.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30