Koldussá vált luxusmárka: hitelért kuncsorog a Jaguar is

Pénzcentrum
2008. november 24. 12:00

A Jaguar Land Rovert (JLR) is utolérte a válság, legalábbis erre utal az autógyártó folyamatos lobbija a brit kormánynál egy egymilliárd fontos mentőcsomagért.

Az egyre csökkenő eladások, és a kiszáradó hitelpiacok nyomán az indiai Tata által 9 hónapja felvásárolt Jaguar és Land Rover is a kormányhoz fordulna segítségért, hogy hitelgarancia, vagy egyéb megoldás formájában, de hitelhez jussanak.

A JLR szerint legalább két évig szükségük lenne állami támogatásra, egészen addig, amíg a piacok ismét magukhoz nem térnek. Mivel az Egyesült Államok kormánya már jóváhagyta a 25 milliárd dolláros mentőcsomagot az autógyártók számára, így véleményük szerint a brit kormány sem maradhat el ebben, máskülönben a helyi szereplők versenyhelyzete kilátástalanná válik a kilábalás után is.

A cég már most lecsökkentette a műszakszámot gyáregységeiben, de a termelés további csökkentése érdekében több száz alkalmazottól készül megválni a közeljövőben.

A Tata felvásárlási döntése mellett az egyik legfőbb érv pont az volt, hogy a fejlesztési munkálatok Nagy-Britanniában folynak, a brit kormány most azonban nem olyan eltökélt az iparág kisegítése mellett, márpedig pár milliárd fontnyi támogatási keret nélkül nagy bajban lesznek a cégek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?