17 °C Budapest

A bankok után az autógyárakat kell menteni?

Pénzcentrum
2008. november 18. 08:15

A bankok mentésére szolgáló akciókhoz hasonlóan az egyre súlyosabb helyzetben lévő autógyárak állami megsegítésének kérdése is súlyos vitákat váltott ki Európában, s az Amerikai Egyesült Államokban is - írja a Világgazdaság.

A cégek és a politikusok mentőövet szeretnének az iparág súlyára, valamint a foglalkoztatottak nagy számára való tekintettel, azonban sokan vannak azok, akik szerint a kormányok, s az adófizetők nem vállalhatják át az iparvállalatok gondjait, s nem viselhetik a menedzsment felelőtlen döntéseinek következményeit.

Az amerikai állam 25 milliárd dollárral támogatná a bajba jutott Fordot, Chryslert és General Motorst a környezetbarát járművek fejlesztésében. Németországban a GM leányvállalata, az Opel kérte Berlin és a szövetségi tartományok segítségét, Brüsszelben pedig 40 milliárdos kedvezményes kölcsönkeret tervei készülnek.

Ebben alapvetően az Európai Befektetési Bank kölcsöneiről, s keresletélénkítő intézkedéseiről volna szó, azonban a megállapodás tető alá hozatala még a washingtoni és berlini esetnél is nehezebb lesz, hiszen több kisebb tagállam egyáltalán nem is érdekelt az autógyárak kisegítésében.

Hazánkban sem az esztergomi Suzuki, sem pedig a győri Audi nem tervezi termelésének jelentős mértékű leépítését, s bíznak a 2008-ra kitűzött célszámok teljesítésében.

EZT OLVASTAD MÁR?