14 °C Budapest

Mentőövre vár a süllyedő gyáróriás!

Pénzcentrum
2008. október 14. 10:30

Ami az Egyesült Államoknak jó, az a General Motorsnak is jó és ugyanez igaz fordítva is, mondta egykor a tengerentúli autógyár egy korábbi elnöke. Bár nem mindig idézik pontosan a szavait, az ő idejében teljesen igaz volt, amit mondott, de vajon mi a helyzet napjainkban?

Jó-e az Egyesült Államoknak, ha a legnagyobb autógyára tönkremegy, csődöt jelent és kivonul a piacról? Az előzetes számítások szerint, ha nem dobnak mentőövet a GM felé, akkor a jövő év közepére elfogyhat a cég minden tartaléka. A közeljövőben egyre több gyáregység bezárásról, elbocsátásról hallhatunk és a kereskedők is a csőd szélére sodródhatnak.

A tőzsde- és a pénzpiacok által megsebzett vásárlók a sebeiket nyalogatják, a finanszírozás rendkívül kockázatos, így szinte csak a legvakmerőbbek mernek belevágni egy új autó vásárlásába. Az értékesítés visszaesése, a vásárlói bizonytalanság aggodalmat gerjeszt a használt autó piacon és az alkatrész kereskedelemben is. A történelem ugyanakkor azt igazolja, hogy ha egy tengerentúli autógyár egyszer lehúzta a rolót, akkor soha többé nem volt képes visszatérni a piacra.

A gyár csődje esetén százezrek megélhetése válna bizonytalanná egyik napról a másikra, miközben a piac farkastörvényei szerint valamelyik más gyártó töltené be a GM által hagyott űrt a piacon. Jó lenne ez az országnak? Vajon a német állam hagyná a Volkswagent, vagy a japánok engednék a Toyotát becsődölni?

A második világháborúban az autógyár átállt a háborús termelésre és sikeresen látta el hadianyaggal és járművekkel a hadsereget. A szeptember 11-ei terrortámadást követően kamatmentes autóhitellel próbálták magasabb sebességi fokozatba kapcsolni az amerikai gazdaságot. A GM közvetve többször is segített az országon, akkor most miért ne várhatna el ő támogatást?

Ki érdekel ma már a valaha virágzó javadalmazási-, nyugdíj- és egészségügyi ellátó rendszer, amiben a gyár dolgozói és azok családjai részesültek? A kormány és a kincstár egyelőre csak a biztosító társaságok és a bankok megmentésével foglalkoznak. Ezen intézmények megmentését követően a GM csak reménykedhet, hogy támogatóra talál az "állam bácsi" személyében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyár jelenleg is működő egységekkel rendelkezik több európai országban, de Brazíliában és Kínában is. A külföldi termelés tartja most életben a gyárat, de a tartalékok már csak néhány hónapig elegendőek. Az amerikaiak szerint egy rémálommal érne fel, ha a japánok vásárolnák meg a gyáróriást, de egy belföldi fúzió is rossz eredményhez vezetne.

A cég részvényeinek árfolyama fél évszázada nem látott mélységekbe zuhant, egyesek szerint csak a kormány mentheti meg a céget, mint tette azt három évtizeddel ezelőtt a Chryslerrel is. Az akkori beavatkozás előtt a kockázatot vállaló részvényesek rövid időn belül megduplázták a vagyonukat. Vajon mi lesz a GM részvényeseivel, eltűnnek a süllyesztőben, vagy feltámadnak?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm