24 °C Budapest

Tini-slusszkulcsot fejleszt a Ford: vége a vagánykodásnak!

Pénzcentrum
2008. október 7. 11:00

A Ford fejlesztő mérnökei olyan slusszkulcs kialakításán dolgoznak, mely lehetővé teszi a szülőknek, hogy nagyobb nyugalommal adják oda az autót a friss jogsival rendelkező gyermeküknek. A kulcs használatával az autó korlátozza a maximális sebességet, figyelmeztet a biztonsági öv használatára, különben letiltja még a rádiót is.

A MyKey (személyre szabott kulcs) fejlesztésén még dolgoznak, a prototípust várhatóan jövőre mutatják be és az első modelleket 2010-ben dobhatják piacra. A programozható kulcs segítségével a szülők korlátozhatják majd a sebességet és a hangerőt. A gyártó szerint ez a fejlesztés az alapfelszereltség közé tartozik majd, nem kell érte felárat fizetni.

A megengedett maximális sebességre történő korlátozást még finomítani kell, mert az autó nem érzékeli, hogy lakott területen, vagy autópályán halad. A kamionokban használt taxaméter mintájára a szülők ellenőrizhetik a gyerekeket, de az egyelőre csak az átlagsebességet méri.

A fiatalok vezetési szokásairól készített felmérést alapul véve a gyártó olyan korlátozások mellett döntött, amelyek bosszantják a vezetőt, de ugyanakkor ráébreszti őket a vezetéssel járó felelősség nagyságára. A felelőtlen sofőrök remélhetőleg visszafogják magukat, ezáltal csökkenhet a friss jogosítvánnyal rendelkezők körében a közúti balesetek száma.

A politikusok a biztonsági szakértőkkel és a szülőkkel egyetértésben támogatják a kutatásokat, mivel magas a tinédzserek okozta súlyos balesetek száma. A kiváltó okok között főleg a fáradtság, a mobiltelefon használata, a rossz időjárási körülmények szerepelnek, de csak a tengerentúlonévente több mint 3 ezer balesetet okoznak a társaik előtt vagánykodó fiatalok.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fiatalok jobban szeretik a nagy sebességet, ugyanakkor ritkábban kapcsolják be a biztonsági övet, mint idősebb társaik. A kulcs fejlesztése során pontosan ezeket a szokásokat veszi figyelembe a gyártó. Bár a megkérdezett fiatalok kétharmada nem igazán örül a személyre szabott slusszkulcsnak, fontos, hogy a fiatal vezetők hozzászokjanak a felelős vezetési magatartáshoz.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05