9 °C Budapest

Tini-slusszkulcsot fejleszt a Ford: vége a vagánykodásnak!

Pénzcentrum
2008. október 7. 11:00

A Ford fejlesztő mérnökei olyan slusszkulcs kialakításán dolgoznak, mely lehetővé teszi a szülőknek, hogy nagyobb nyugalommal adják oda az autót a friss jogsival rendelkező gyermeküknek. A kulcs használatával az autó korlátozza a maximális sebességet, figyelmeztet a biztonsági öv használatára, különben letiltja még a rádiót is.

A MyKey (személyre szabott kulcs) fejlesztésén még dolgoznak, a prototípust várhatóan jövőre mutatják be és az első modelleket 2010-ben dobhatják piacra. A programozható kulcs segítségével a szülők korlátozhatják majd a sebességet és a hangerőt. A gyártó szerint ez a fejlesztés az alapfelszereltség közé tartozik majd, nem kell érte felárat fizetni.

A megengedett maximális sebességre történő korlátozást még finomítani kell, mert az autó nem érzékeli, hogy lakott területen, vagy autópályán halad. A kamionokban használt taxaméter mintájára a szülők ellenőrizhetik a gyerekeket, de az egyelőre csak az átlagsebességet méri.

A fiatalok vezetési szokásairól készített felmérést alapul véve a gyártó olyan korlátozások mellett döntött, amelyek bosszantják a vezetőt, de ugyanakkor ráébreszti őket a vezetéssel járó felelősség nagyságára. A felelőtlen sofőrök remélhetőleg visszafogják magukat, ezáltal csökkenhet a friss jogosítvánnyal rendelkezők körében a közúti balesetek száma.

A politikusok a biztonsági szakértőkkel és a szülőkkel egyetértésben támogatják a kutatásokat, mivel magas a tinédzserek okozta súlyos balesetek száma. A kiváltó okok között főleg a fáradtság, a mobiltelefon használata, a rossz időjárási körülmények szerepelnek, de csak a tengerentúlonévente több mint 3 ezer balesetet okoznak a társaik előtt vagánykodó fiatalok.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fiatalok jobban szeretik a nagy sebességet, ugyanakkor ritkábban kapcsolják be a biztonsági övet, mint idősebb társaik. A kulcs fejlesztése során pontosan ezeket a szokásokat veszi figyelembe a gyártó. Bár a megkérdezett fiatalok kétharmada nem igazán örül a személyre szabott slusszkulcsnak, fontos, hogy a fiatal vezetők hozzászokjanak a felelős vezetési magatartáshoz.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40