21 °C Budapest

Sci-fi-be illő módszerrel forradalmasítanák a városi tömegközlekedést!

Pénzcentrum
2008. szeptember 16. 14:00

A klasszikus tudományos-fantasztikus filmekben a XXI. századi futurisztikus képsorokon előszeretettel alkalmazták a gigavárosok felhőkarcolói között a levegőben repülő autók és más a fantázia szülte egyéb közlekedési eszközök bemutatását. Az elmúlt évszázadban sokat fejlődött a nagyvárosok közlekedése, de az autók még mindig négy keréken járnak és a sofőrre is szükség van. Tudósok szerint rövidesen forradalmi változás következhet be a közlekedésben.


A londoni ULTra podcar-rendszer (Forrás: motorauthority.com)

A fejlesztők úgy vélik, hogy az regénybe illő, újfajta megoldás belátható időn belül megvalósíthatóvá válhat és alapjaiban változtathatja meg a nagyvárosi közlekedést.

A londoni Heathrow Repülőtéren már alkalmazott ULTra hálózat mintájára megálmodott rendszerrel egyszerre lenne csökkenthető a nagyvárosok zsúfoltsága és a környezetszennyező káros-anyagok kibocsátása.

A fülkével ellátott vezető nélküli tömegközlekedési eszköz egy a jelenlegi utak felett húzódó újonnan kiépített hálózaton közlekedne és az irányítást száz százalékban a számítógépek végeznék, csak az úticélt kell az utasnak megjelölni.


A repülő autókra még várni kell (Forrás: motorauthority.com)

Az elképzelés sokak szerint jelenleg egy vágyálommal ér fel, de a nagyvárosok fejlesztésével megbízott szakemberek mindenképpen komolyan számolnak ezzel a lehetőséggel. Becslések szerint a hálózat kiépítése olcsóbb lenne, mint a metróépítés és az üzemeltetéshez szükséges energia mennyisége is alacsonyabb.

Az első próbahálózat 15-25 millió dollárba (2,5-4,25 milliárd forintba) kerülne kilométerenként, ami első hallásra nem nevezhető olcsónak, de a metróépítés költségeivel összevetve mégis előnyös.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy koreai cég jelenleg Svédországban teszteli a rendszert azzal a nem titkolt szándékkal, hogy sikeres eredmények esetén talán sikerül a svéd kormánnyal üzletet kötni. A városokon át kígyózó hálózat megvalósítása rendkívüli technológiai és építészeti kihívás elé állíthatja majd a szakembereket. Az állomásokon igény szerint meghatározott számban elérhető fülkék használata az előzetes számítások szerint nagyságrendekkel takarékosabb, mint egy saját autó üzemeltetése.

Az automatizált közlekedési rendszer széles körben történő elterjedése még várat magára, de a korábban csak filmen látott eszközt egyre több repülőtér veszi át. Az új módszer alkalmazása nagyban eltér a jelenleg ismert közlekedési rendszerektől, de a fejlesztők szép jövőt jósolnak az elképzelésnek.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem