13 °C Budapest

Sci-fi-be illő módszerrel forradalmasítanák a városi tömegközlekedést!

Pénzcentrum
2008. szeptember 16. 14:00

A klasszikus tudományos-fantasztikus filmekben a XXI. századi futurisztikus képsorokon előszeretettel alkalmazták a gigavárosok felhőkarcolói között a levegőben repülő autók és más a fantázia szülte egyéb közlekedési eszközök bemutatását. Az elmúlt évszázadban sokat fejlődött a nagyvárosok közlekedése, de az autók még mindig négy keréken járnak és a sofőrre is szükség van. Tudósok szerint rövidesen forradalmi változás következhet be a közlekedésben.


A londoni ULTra podcar-rendszer (Forrás: motorauthority.com)

A fejlesztők úgy vélik, hogy az regénybe illő, újfajta megoldás belátható időn belül megvalósíthatóvá válhat és alapjaiban változtathatja meg a nagyvárosi közlekedést.

A londoni Heathrow Repülőtéren már alkalmazott ULTra hálózat mintájára megálmodott rendszerrel egyszerre lenne csökkenthető a nagyvárosok zsúfoltsága és a környezetszennyező káros-anyagok kibocsátása.

A fülkével ellátott vezető nélküli tömegközlekedési eszköz egy a jelenlegi utak felett húzódó újonnan kiépített hálózaton közlekedne és az irányítást száz százalékban a számítógépek végeznék, csak az úticélt kell az utasnak megjelölni.


A repülő autókra még várni kell (Forrás: motorauthority.com)

Az elképzelés sokak szerint jelenleg egy vágyálommal ér fel, de a nagyvárosok fejlesztésével megbízott szakemberek mindenképpen komolyan számolnak ezzel a lehetőséggel. Becslések szerint a hálózat kiépítése olcsóbb lenne, mint a metróépítés és az üzemeltetéshez szükséges energia mennyisége is alacsonyabb.

Az első próbahálózat 15-25 millió dollárba (2,5-4,25 milliárd forintba) kerülne kilométerenként, ami első hallásra nem nevezhető olcsónak, de a metróépítés költségeivel összevetve mégis előnyös.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy koreai cég jelenleg Svédországban teszteli a rendszert azzal a nem titkolt szándékkal, hogy sikeres eredmények esetén talán sikerül a svéd kormánnyal üzletet kötni. A városokon át kígyózó hálózat megvalósítása rendkívüli technológiai és építészeti kihívás elé állíthatja majd a szakembereket. Az állomásokon igény szerint meghatározott számban elérhető fülkék használata az előzetes számítások szerint nagyságrendekkel takarékosabb, mint egy saját autó üzemeltetése.

Az automatizált közlekedési rendszer széles körben történő elterjedése még várat magára, de a korábban csak filmen látott eszközt egyre több repülőtér veszi át. Az új módszer alkalmazása nagyban eltér a jelenleg ismert közlekedési rendszerektől, de a fejlesztők szép jövőt jósolnak az elképzelésnek.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04