15 °C Budapest

Háború a helyekért: botrány a fővárosban!

Pénzcentrum
2008. augusztus 11. 05:40

A Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás határozata értelmében augusztus elsejétől átlagosan 20 %-kal emelkedtek a parkolási tarifák a belvárosban. Ingatlanszakértőink segítségével arra kerestük a választ, hogy milyen megoldásokkal lehetne orvosolni a fővárosi parkolási gondokat. Követendő példa lehet a közelmúltban átadott - VII. kerületi - 341 férőhelyes robot-technológiával működő parkolóház.

Augusztus elsejétől egységesen háromszáz forintba kerül egy óra parkolás az V. kerületben. A fővárosi fizető övezetek között a kiemelt területeken a 430 forintot is elérheti az óránkénti parkolási díj, a kevésbé fontos területeken 115 forintot kell fizetni az autósoknak.

A REMAX szakértői szerint egy parkolóház rendszer kiépítésében a főváros közlekedési problémáinak megoldását követően lehet gondolkodni. A beruházás szerkezetétől, méretétől, helyétől és az alkalmazott parkolási technológiától függően körülbelül 15-20 év alatt térülhet meg egy ilyen jellegű beruházás. A helyszín megválasztásakor a megtérülési számítások pontosítása és a várható kihasználtság becslése érdekében a beruházóknak meg kell vizsgálni a környező területek forgalmát.


Amerikában évtizedek óta állnak a parkolóházak! (Forrás: webshots.com)
A kiemelt övezetekben a fejlesztők még mindig inkább szállodákat építenek, pedig a parkolóházak rövidebb idő alatt térülnének meg. A kevésbé frekventált területeken pedig még nem érné meg nagy parkolóházakat építeni, mert azokban az övezetekben még nem olyan súlyosak a problémák, emiatt alacsonyabb kihasználtságra lehetne számítani.

A helyi önkormányzati rendeletek építési szabályzata a lakóparkok, a szállodák és az irodaházak esetében is meghatározza a kötelezően létesítendő parkolóhelyek számát. Amennyiben helyhiány, műemlék jelleg, vagy a szomszédos épületek állaga miatt erre nincs mód, akkor érdemes lehet a fejlesztőknek társulni és egy parkolóház építésével kiváltani a fenti kötelezettséget.

Az önkormányzatok a fejlesztőkkel társulva például PPP-konstrukcióban (Public-Private Partnership), a parkoló kiváltásokból befolyt díjakból foghatnak ilyen beruházásokba. A magas kihasználtság ebben az esetben szinte garantált, mivel az önkormányzatok hatósági rendeletekkel képesek biztos forgalmat generálni az ilyen parkolókba.

A parkolóházak építése elsősorban az ingatlanfejlesztőket érintő befektetési lehetőség, nem kimondottan önkormányzati feladat. A helyi önkormányzatok leginkább csak hatóságként vesznek részt ezekben a fejlesztésekben. A Nyugat-Európában jól bevált P+R rendszer (parkolj és utazz) már hazánkban is ismert, de szakértők szerint a jelenlegi parkolóhelyeknek a sokszorosára lenne szükség.

A Duna House szakértője szerint is sokkal több parkolóházra lenne szükség Budapesten. A belvárosi parkolási gondokat az is enyhítené, ha az agglomerációból bevezető utak mentén a megfelelő tömegközlekedési kapcsolattal rendelkező területeken is építenének parkolóházakat, vagy növelnék a szabad parkolók területét.

A parkolóházak által alkalmazott magas díjak sokszor arra késztetik az autósokat, hogy inkább az utcán, vagy egy közeli nem fizetős övezetben parkoljanak. A parkolóházak elterjedésével valamelyest csökkenhetnének a jelenlegi négyszáz forint körüli óradíjak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Rendezett sorokban parkolnak a finnek! (Forrás: fcmgroup.fi)
A beruházók középtávú megtérüléssel számolhatnak, folyamatosan magas kihasználtság mellett az időtáv rövidülhet. A fejlesztőknek elsősorban a viszonylag magas számú bérletes ügyfélkör toborzása lehet ebben a megoldására. A piaci igények felmérésére nem feltétlenül szükséges tanulmányokat készíteni, elég szétnézni a belső kerületekben.

A közelmúltban az Akácfa utcában átadott robot-technológiával működő parkolóházban 341 férőhelyet sikerült kialakítani. A 721 négyzetméter alapterületű épületben a hagyományos módon mindössze 140 autó elhelyezését lehetett volna megoldani. A 2,5 milliárd forintos fejlesztés beruházói 15-20 éves megtérülésre számítanak.

A dél-koreai fejlesztésű kezelőszemélyzet nélkül működő robotrendszer egy-másfél perc alatt helyezi el a tárolókban a járműveket. A szintén telek- és helyhiánnyal küszködő ázsiai országban már bevált ez a parkolási módszer, hazánkban még a széles körben történő elterjedése még várat magára.

A belvárosban köröző parkolóhelyet kereső autósok látványához hasonlítható a fejlesztők parkolóház építésére alkalmas területek keresése is. A Duna House szerint sokszor jogi és adminisztratív akadályokban ütközik az ilyen beruházások megvalósítása. A beépítetlen üres telkek száma minimális, sok esetben a meglévő rossz állapotban lévő épületek elbontásával lehetne csak fejlesztési területekhez jutni.

A koreai technológia európai megjelenése éveket váratott magára, de az ázsiai mérnökök és a magyar beruházók éppen időben találkoztak és közösen sikerült megvalósítani a modern parkolóházat.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm