16 °C Budapest

Mégsem verhetetlenek a hibridek: autópályán van jobb is!

Pénzcentrum
2008. szeptember 16. 10:30

A tengerentúlon tartott környezetvédelmi konferencia keretében az elemezték, hogy meddig lehet csökkenteni a fogyasztási adatokat, ezzel minimalizálva a környezeti ártalmakat és vajon milyen fejlesztések lehetnek a jövő meghatározó alternatívái. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a költségtakarékos fejlesztések semmit sem érnek, ha az autósok tövig nyomják a gázpedált, miközben még a klíma is megy.

A kutatók szerint az utcán csendesen sikló, minimális fogyasztású autók látványa továbbra is futurisztikus elképzelés. A fejlesztések gőzerővel folynak, de a jelenlegi fogyasztási adatokat tekintve autópályán haladva egyes dízel meghajtású modellek kedvezőbb eredményeket értek el a hibridektől. A megállapításokban ugyanakkor az is szerepel, hogy a városi közlekedésben továbbra is verhetetlenek a hibridek.

A jövőben a vezetési stílus és a megtett távolság is jelentősen befolyásolja az alkalmazott meghajtást. Kisebb távolságok esetén elegendő az új fejlesztésű technológia alkalmazása, hosszabb utak esetén, főleg agresszív vezetési stílus és klímahasználat mellett még a dízelmotorok hatásfoka a jobb.

A kutatók szerint, amennyiben mindenki elektromos autót szeretne vásárolni, az ezzel elérhető megtakarítások rövidesen eltűnnének. Az iparág nincs felkészülve ilyen volumenű elem-gyártásra és a jelenleg a legnépszerűbb hibrid-modellekben alkalmazott nikkel elemek ára is jelentősen emelkedett. Az új fejlesztésű lítium elemek ára is növekedhet, ha széles körben elterjed az alkalmazásuk.


A motorok hatékonysága és a fogyasztási adatok csökkentése nem lesz ugrásszerű a közeljövőben. A kutatók becslései szerint 10 %-os javuláshoz is többéves fejlesztésekre lehet szükség. Az autósoknak ugyanakkor elég egy agresszív gázadás és az üzemanyag megtakarításból máris többlet-fogyasztás lesz. Többen úgy vélik, hogy a fejlesztések önmagukban nem elegendőek, szemléletváltásra is szükség van a közlekedésben.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?