11 °C Budapest

Kiszórták a hidrogénnel hajtott autókat! Tesztelhet, aki akar az USA-ban!

Pénzcentrum
2008. augusztus 28. 14:00

Az elmúlt évek fejlesztései nem voltak hiába valóak, a hibrid és bioüzemanyaggal működő autók mellett hidrogénnel hajtott járművek is készültek, ami már nem is áll olyan messze az átlag amerikai vásárlótól. A GM, a Honda és a BMW is több száz ilyen autót helyezett forgalomba, hogy leteszteljék, hogyan is működnek, hogyan birkóznak meg a mindennapi vezetéssel.

A gyárak gyakorlatilag felajánlották, hogy aki szeretné kipróbálni, az vezetheti ezeket az autókat, majd gondos válogatás után néhány potenciális későbbi vásárló abban a szerencsében részesült, hogy megkapott használatra egy hidrogénnel hajtott modellt. A kiválasztottak olyan állampolgárok voltak leginkább, akik közel laktak a speciális töltőállomásokhoz.

Ezek a fejlesztések már évek óta folynak, azóta, hogy 2003-ban Bush bejelentette, a kormány 1,2 milliárd dollárt (192 milliárd forint) fektet be, hogy támogassa az ilyen irányú törekvéseket. Ennek az eredménye mostanra született meg.

A nulla károsanyag-kibocsátással rendelkező autók, amik egyébként vízcseppeket hagynak maguk után mindössze, még jelenleg is komoly akadályoknak néznek szembe, mivel szinte alig van megfelelő töltőállomás a számukra, ráadásul nagyon magas a fejlesztés költsége. Jelenleg 1 millió dollár (160 millió forint) körül mozog, ami annak köszönhető, hogy jelenleg még minden modell kézzel készített alkatrészekből áll.

Bár a hidrogén előállítása is káros anyag kibocsátással jár, ez fele annyira károsítja a környezetet, mint a normál gázolajjal vagy benzinnel hajtott autók. A becslések szerint ráadásul 3 dollárért (480 forint) tudnak előállítani egy gallon benzinnel egyenlő hidrogént, miközben annak ára 4 dollár (640 forint) körül mozog. A tervek szerint azonban 2010-re ezt le tudják csökkenteni 1,5 dollárra (240 forint) is akár.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?