Törésteszt: nincs többé 5 csillag?

Pénzcentrum
2008. augusztus 28. 10:05

Az Euro NCap úgy döntött, hogy felülvizsgálja az autók biztonságára vonatkozó értékelését, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy még több életet tudjanak megmenteni. A technikai fejlődés mellett erre szükség is, 2009-től olyan szempontokat is belevesznek a teljes értékelésbe, mint az elektronikus stabilitás ellenőrzés. Ezzel viszont a jelenleg 5 csillagos autók januártól nincs kizárva, hogy csak kevesebb csillagot fognak kapni...

Elsőként a töréstesztek eddigi "történelemben" az autókat aszerint fogják megítélni, hogy mennyire tudják megvédeni az utasokat a nyakcsigolya sérüléstől. Eddig a fő szempont ugyanis az volt, hogy az autók mennyire tudják általánosságban megvédeni az utasokat az ütközések során, de sokszor ez nem bizonyult elégnek.

Az Euro NCap úgy döntött, hogy ideje egy kicsit ösztönözni a gyártókat arra, hogy magas pontszámokat érjenek el az utasok védelme tekintetében, de emellett más biztonsági feltételeknek is feleljenek meg.

A legutóbbi 5 autót vizsgáló törésteszteken bár 4 autó 5 csillagos értékelést kapott a felnőtt utasok védelmében, mindössze kettő, a Renault Koleos és a Hyundai i30 kapott szintén 5 csillagot a gyerekek védelmére is. A gyalogosok védelmére adott pontszám pedig ettől jóval alacsonyabb volt, egy kivételével minden autó 2 csillagot kapott a elérhető 4-ből, a Mercedes ML Class pedig mindössze egyet.

Emiatt döntöttek úgy, hogy szigorítják a biztonsági kritériumokat. Az Euro NCap egyik szakértője szerint annak ugyan örülnek, hogy nagyjából minden autó 5 csillagot tud elérni a törésteszteken, de abban egyetértenek, hogy tovább kell szigorítani a feltételeket, hogy a gyártók továbbra is foglalkozzanak a fejlesztésekkel és törekedjenek a minél nagyobb biztonságra. Az első ilyen tesztek 2009 februárjára várhatóak...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?