Tavaszi törésteszt: a te autód hogy szerepelt?

Pénzcentrum
2008. április 14. 10:05

Az Insurance Institute for Highway Safety áprilisban is elkészítette töréstesztjét, ami során most 7 közepes méretű szedánt teszteltek. A legtöbb autó jó értékelést kapott, ha az utasok védelme tekintetében. Egyedül a Mitsubishi Galant kapott nem túl jó eredményt a hátsó rész törésének tesztelésekor. A legjobb összesített eredményt a Dodge Avenger, és a Kia Optima kapta, bár a Dodge a hátsó törésteszten csak elfogadható minősítést kapott, a Kia esetén pedig az oldalsó védelem lehetne jobb is.

Összességében elmondható, hogy a szedánok oldalsó védelme jelentős fejlődésen ment keresztül, viszont szinte minden tesztelt autó lehetne jobb is a hátsó törésteszteket tekintve. Az oldalsó biztonsági javulás annak köszönhető, hogy szinte minden gyártó egyre több biztonsági eszközt alkalmaz, mint például a kaszni biztonságosabb kialakítása vagy az oldalsó légzsák.

Az összes tesztelt autó a közepes méretből került ki, viszont ár szerint a közepes és a felső árkategóriákba tartoznak. Az intézet vizsgálta a Chevrolet Malibut, a Dodge Avengert, az Infiniti G35-öt, a Kia Optimát, a Mitsubishi Galantot, a Nissan Altimát, és a Saturn Aurát.

Mindegyik modell a legjobb értékelést kapta a frontális törésteszten az utasok védelme szempontjából, emellett a Kia kivételével minden kocsi maximális pontszámot kapott az oldalvédelemre is. A hátsó teszt már nem volt ennyire egyhangú, itt már szélesebb körben kapták az értékelést az autók. Az ülés és a fejtámla minősítése az ütközéseknél egyedül az Optimánál kapott maximális pontot.

Az oldalirányú ütközések kivédése minden modellnél javult, miközben a 2004-es tesztelések során az derült ki, hogy az oldallégzsák csak egy választható extra a kocsikban, addig a mostani 2008-as teszten ez már nem így van, ma már elmondható, hogy egyre több autóban állandó tartozék. A gyárak már az alacsonyabb árkategóriájú autókba is beszerelik, hogy még hatékonyabb védelmet biztosítsanak az utasoknak. Az Avenger például drámai fejlődésen ment keresztül az utóbbi években ezen a területen. A teszteken a bordatörést határozták meg a legvalószínűbb sérülésnek, viszont ezen kívül más sérülések esélye igen alacsony.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 2004-es tesztekhez képest az Optima is komoly fejlődést produkált, az új modell teljesítménye már lényegesen jobb, mint a korábbiaké. A legtöbb esély egy karambolnál a medencetörésre van, de itt is elmondható, hogy a többi sérülés veszélye kicsi. A Kia a fejlesztések során az oldalsó légzsákok kialakításán is változtatott, aminek köszönhetően jobban védve van az utasok feje mind a frontális, mind a hátsó ütközések esetén. A fejtámla is maximális értékelést kapott egyedülálló módon a 7 szedán közül.

Az intézet vezetője szerint az ilyen jellegű fejlesztések azért is fontosak, mert a hátsó és oldalsó ütközések gyakoriak, így a nyaksérülések a legtöbbször előforduló esetek az autóbalesetek során. Minden évben közel 2 millió tesznek ki és bár nem életveszélyesek, nagyon kellemetlenek és fájdalmasak tudnak lenni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16