19 °C Budapest

Tavaszi törésteszt: a te autód hogy szerepelt?

Pénzcentrum
2008. április 14. 10:05

Az Insurance Institute for Highway Safety áprilisban is elkészítette töréstesztjét, ami során most 7 közepes méretű szedánt teszteltek. A legtöbb autó jó értékelést kapott, ha az utasok védelme tekintetében. Egyedül a Mitsubishi Galant kapott nem túl jó eredményt a hátsó rész törésének tesztelésekor. A legjobb összesített eredményt a Dodge Avenger, és a Kia Optima kapta, bár a Dodge a hátsó törésteszten csak elfogadható minősítést kapott, a Kia esetén pedig az oldalsó védelem lehetne jobb is.

Összességében elmondható, hogy a szedánok oldalsó védelme jelentős fejlődésen ment keresztül, viszont szinte minden tesztelt autó lehetne jobb is a hátsó törésteszteket tekintve. Az oldalsó biztonsági javulás annak köszönhető, hogy szinte minden gyártó egyre több biztonsági eszközt alkalmaz, mint például a kaszni biztonságosabb kialakítása vagy az oldalsó légzsák.

Az összes tesztelt autó a közepes méretből került ki, viszont ár szerint a közepes és a felső árkategóriákba tartoznak. Az intézet vizsgálta a Chevrolet Malibut, a Dodge Avengert, az Infiniti G35-öt, a Kia Optimát, a Mitsubishi Galantot, a Nissan Altimát, és a Saturn Aurát.

Mindegyik modell a legjobb értékelést kapta a frontális törésteszten az utasok védelme szempontjából, emellett a Kia kivételével minden kocsi maximális pontszámot kapott az oldalvédelemre is. A hátsó teszt már nem volt ennyire egyhangú, itt már szélesebb körben kapták az értékelést az autók. Az ülés és a fejtámla minősítése az ütközéseknél egyedül az Optimánál kapott maximális pontot.

Az oldalirányú ütközések kivédése minden modellnél javult, miközben a 2004-es tesztelések során az derült ki, hogy az oldallégzsák csak egy választható extra a kocsikban, addig a mostani 2008-as teszten ez már nem így van, ma már elmondható, hogy egyre több autóban állandó tartozék. A gyárak már az alacsonyabb árkategóriájú autókba is beszerelik, hogy még hatékonyabb védelmet biztosítsanak az utasoknak. Az Avenger például drámai fejlődésen ment keresztül az utóbbi években ezen a területen. A teszteken a bordatörést határozták meg a legvalószínűbb sérülésnek, viszont ezen kívül más sérülések esélye igen alacsony.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 2004-es tesztekhez képest az Optima is komoly fejlődést produkált, az új modell teljesítménye már lényegesen jobb, mint a korábbiaké. A legtöbb esély egy karambolnál a medencetörésre van, de itt is elmondható, hogy a többi sérülés veszélye kicsi. A Kia a fejlesztések során az oldalsó légzsákok kialakításán is változtatott, aminek köszönhetően jobban védve van az utasok feje mind a frontális, mind a hátsó ütközések esetén. A fejtámla is maximális értékelést kapott egyedülálló módon a 7 szedán közül.

Az intézet vezetője szerint az ilyen jellegű fejlesztések azért is fontosak, mert a hátsó és oldalsó ütközések gyakoriak, így a nyaksérülések a legtöbbször előforduló esetek az autóbalesetek során. Minden évben közel 2 millió tesznek ki és bár nem életveszélyesek, nagyon kellemetlenek és fájdalmasak tudnak lenni.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?