8 °C Budapest

Milyen kocsi kell, ha nem akarsz meghalni? - Ilyet még nem látott Amerika!

Pénzcentrum
2008. május 14. 10:09

A közelmúltban végzett teszteken maximális pontszámot kapott az amerikai piacon vásárolható legkisebb autó, a kétszemélyes Smart. A főutak biztonságáért felelős intézet által felügyelt teszteken jól vizsgázott mind a frontális, mind az oldalirányú ütközéseknél az alig 2,5 méteres autó, ezzel eloszlatta azokat az aggodalmakat, miszerint a két utas rendkívül védtelen lehet az apró autóban.

A múlt szerdai teszteken az intézet megállapította, hogy azonos súlyú és méretű autóval történő frontális ütközés esetén az elért pontszámok megfelelőek, de ez nem jelenti azt, hogy az autó biztonságosabb lenne, mint egy nem maximális pontszámot elérő nagyobb autó. Az intézet vezetője szerint a kis autó nagyon praktikus a zsúfolt belvárosi forgalomban, ahol nagyon ritkák a nagy sebességgel történő ütközések.

Az elvégzett törésteszt segít a vásárlónak a döntésben, hogy aki kis autót vásárol, az is megfelelő biztonsággal közlekedhet. A Smart tervezői biztonsági szempontból magas szintű munkát végeztek, ugyanakkor az is igaz, hogy a nagyobb és nehezebb autók jobbak lehetnek. A frontális ütközésnél 64 km/h-val találkozott két azonos autó, az oldalról történő találkozást egy sportautóval szimulálták 50 km/h-val. Az eredményekből megállapítható, hogy a Smart az elérhető legmagasabb pontszámot kapta.

A Smart egyébként már megérkezett az amerikai autószalonokba, ahol egyre nagyobb érdeklődéssel fogadják az emelkedő üzemanyagárak következtében. Eddig 30 ezer foglalást regisztráltak a 12 ezer dolláros (1,92 millió forintos) alapáron kínált kisautóra. A nyitható tetejű kivitel teljes felszereltséggel is csak 17 ezer dollárért (2,720 millió forintért) vásárolható meg, a foglaló mindössze 99 dollár (15840 forint). Az Államokban szokatlanul alacsony fogyasztási adatokkal rendelkező autót több ezer értékesítési ponton kínálják. Összehasonlításképpen a Smart 1 méterrel rövidebb és 300 kilogrammal könnyebb, mint az amerikaiak által ismert Mini Cooper.

Egy korábbi teszt során a Smart ugyan már megkapta az öt csillagot, de a vezetőoldali ajtó kinyílt az ütközések során. A kinyíló ajtó azt a veszélyt rejti magában, hogy a vezető, vagy az utas kirepülhet az autóból egy baleset során. A tesztek óta a hibát kijavították, de a gyártó szerint a bábuk nem sérültek jelentősen, mozgásukat nem befolyásolta a kinyíló ajtó. A 800 kilogrammos jármű karosszériája fémből készült, két első- és két oldallégzsákot tartalmaz. Minden járműbe szereltek menet-stabilizátort, melynek segítségével biztonságosabban közlekedhetnek az utakon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amerika még nem látott ilyen kisautót ezelőtt, az ő első kérdésük általában nem a fogyasztásra, hanem a biztonságra vonatkozik, ezért voltak fontosak a forgalmazónak a mostani kedvező eredmények.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm