18 °C Budapest

Életveszélyes utak - itthon se vagy biztonságban, de máshol?!

Pénzcentrum
2007. december 11. 10:15

A gazdasági növekedés felgyorsulása és a rendelkezésre álló jövedelem emelkedése egyre többek számára teszi lehetővé a balti államokban, hogy autóvásárlással oldják meg közlekedési problémáikat. Az infrastruktúra és a közlekedési kultúra fejlődése azonban nem tart lépést a gazdasági növekedés ütemével, így nem csoda, hogy a legtöbb halálos baleset a balti államokban, és közülük is Litvániában, történik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az amerikai Forbes történetében először rangsorolta az autósokra való veszélyességük, tehát az egy millió lakosra jutó fatális balesetek száma, szerint az európai országokat. A lista elkészítésében a Forbes szakértői az Európai Bizottságtól és a Nemzetközi Közlekedési és Baleseti Adatbázisból származó információra támaszkodtak.

A 2006-ra vonatkozó adatok azonban egyes országok esetében, így Litvánia Lettország, Észtország, Görögország, Ciprus, Izland, Szlovákia, Olaszország, Írország, Luxemburg, Finnország és Málta esetében is becsültek.

A ranglista egyértelműen rámutat, hogy az újonnan csatlakozott közép-kelet európai államok esetében az infrastrukturális fejlődés nem tudott lépést tartani a gazdaság növekedési ütemével. Így sem az autók, sem pedig az utak biztonságossága nem teszi lehetővé, hogy az uniós céloknak megfelelően, drasztikus mértékben csökkenjen a halálos balesetek száma.

A legrosszabb helyzetben a balti államok vannak, ahol az egy millió lakosra jutó fatális balesetek száma jelentősen meghaladja a százat, Litvánia esetében például ez az érték 230. A balti államokat a közép-kelet európai régió országai követik a sorban, bár már jóval alacsonyabb, 100 körüli értékkel.

Hazánk a vizsgált 28 ország között a hetedik helyen végzett, nálunk minden egy millió lakosra 129,3 halálos baleset jut egy évben. A KSH adatai is megerősítik a Forbes elemzőinek megállapítását, hogy a frissen csatlakozott tagállamokban az ittas vezetés az egyik legfőbb indoka a balesetek magas számának.


Az unió célkitűzése szerint 2010-ig 25 ezerre kellene csökkennie a halálos balesetek számának, ez a jelenlegi adatok fényében még mindig elég távolinak tűnik: 2006-ban összesen 38 600-an haltak meg az utakon.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A legjobb eredményekkel a skandináv államok, illetve Németország és Franciaország rendelkezik, itt egyrészről a szigorúbb szabályozás, másrészről az utak és a gépjárművek minősége tette lehetővé a fatális balesetek számának csökkenését.

A balti államok esetében megoldást jelenthet a 2014-re elkészülő Rail Baltica, mely Lengyelországot, Litvániát, Lettországot, Észtország és Finnországot köti majd össze, biztonságos és gyors vasúti közlekedést biztosítva az ott lakók számára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00