Új utakra merészkednek a síelők - már ebből is van öko

Pénzcentrum
2007. december 10. 16:00

A kiotói egyezményben rögzített feltételek teljesítése megköveteli, hogy a hibrid autók és a zéró emissziós házak fogalma széles körű ismertséget kapjon a lakosság körében, az egyéb alternatív, környezetkímélő megoldásokat azonban még gyakorta homály fedi.

Az érdeklődést a fent említett alternatív technológiák esetében a személyes érdekeltség teremti meg, hiszen mind a hibrid autók, mind pedig az alacsony energiaigényű házak ezer forintban mérhető megtakarítást eredményeznek havonta.

A környezetkímélő és egyben költséghatékony megoldások azonban nem csak a közlekedésben vagy az építőiparban jelennek meg, de az európai gazdaságok növekedésének alakulásában egyre nagyobb hangsúlyt kapó turizmus területén is. Jövő év elejére készül el Európa első öko sípályája Franciaországban, mely 100 százalékig természetes hóborította terepeken várja majd a síelni és snowboardozni vágyókat.

Az ötlet a kaliforniai North Starból származik, itt álmodta meg Jake Burton, a jövő síparadicsomainak első generációját. A franciaországi Avoriazba telepített, the Stash elnevezésű öko pálya tervezésekor rendkívül fontos szerepet töltött be a természet közelsége, ezért a pályát az eddig alkalmazott gyakorlattól eltérően, egy erdő közepén alakítják ki.

Avoriaz, Franciaország
Forrás: www.physics.ox.ac.uk

A sípálya három részből áll majd, így kielégíti a gyakorlott sízőket, a tanulókat és a snowboard szerelmeseit is. A természetes, több esetben porhó adta élményt a tervező a környezet védelmének fontosságát hangsúlyozó üzenetekkel kombinálta, melyek így módon nem a már megszokott, "szájbarágós" formában jutnak el a síelőkhöz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A három útvonal egy rejtett fa kabinnál találkozik össze a pálya közepén, majd válik ismét széjjel. Ez a kabin teszi lehetővé a leglényegesebb üzenetek átadását, melyet a the Stash-t választók sajátjaikkal egészíthetnek ki.

Az öko pálya lényege, hogy a természethez alkalmazkodva hozza létre a síutakat, nem a hegyoldalt alakítja olyanná, hogy az alkalmas legyen téli sportok űzésére. A the Stash esetében emellett megtakarítható válik az az energiamennyiség, amelyet az egyéb síterepek esetén a megfelelő hóvastagság elérése használnak fel.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?