Új utakra merészkednek a síelők - már ebből is van öko

Pénzcentrum
2007. december 10. 16:00

A kiotói egyezményben rögzített feltételek teljesítése megköveteli, hogy a hibrid autók és a zéró emissziós házak fogalma széles körű ismertséget kapjon a lakosság körében, az egyéb alternatív, környezetkímélő megoldásokat azonban még gyakorta homály fedi.

Az érdeklődést a fent említett alternatív technológiák esetében a személyes érdekeltség teremti meg, hiszen mind a hibrid autók, mind pedig az alacsony energiaigényű házak ezer forintban mérhető megtakarítást eredményeznek havonta.

A környezetkímélő és egyben költséghatékony megoldások azonban nem csak a közlekedésben vagy az építőiparban jelennek meg, de az európai gazdaságok növekedésének alakulásában egyre nagyobb hangsúlyt kapó turizmus területén is. Jövő év elejére készül el Európa első öko sípályája Franciaországban, mely 100 százalékig természetes hóborította terepeken várja majd a síelni és snowboardozni vágyókat.

Az ötlet a kaliforniai North Starból származik, itt álmodta meg Jake Burton, a jövő síparadicsomainak első generációját. A franciaországi Avoriazba telepített, the Stash elnevezésű öko pálya tervezésekor rendkívül fontos szerepet töltött be a természet közelsége, ezért a pályát az eddig alkalmazott gyakorlattól eltérően, egy erdő közepén alakítják ki.

Avoriaz, Franciaország
Forrás: www.physics.ox.ac.uk

A sípálya három részből áll majd, így kielégíti a gyakorlott sízőket, a tanulókat és a snowboard szerelmeseit is. A természetes, több esetben porhó adta élményt a tervező a környezet védelmének fontosságát hangsúlyozó üzenetekkel kombinálta, melyek így módon nem a már megszokott, "szájbarágós" formában jutnak el a síelőkhöz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A három útvonal egy rejtett fa kabinnál találkozik össze a pálya közepén, majd válik ismét széjjel. Ez a kabin teszi lehetővé a leglényegesebb üzenetek átadását, melyet a the Stash-t választók sajátjaikkal egészíthetnek ki.

Az öko pálya lényege, hogy a természethez alkalmazkodva hozza létre a síutakat, nem a hegyoldalt alakítja olyanná, hogy az alkalmas legyen téli sportok űzésére. A the Stash esetében emellett megtakarítható válik az az energiamennyiség, amelyet az egyéb síterepek esetén a megfelelő hóvastagság elérése használnak fel.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?