14 °C Budapest

Megdöbbentő fordulat benzin-ügyben - jön még kutyára tél?

Pénzcentrum
2007. december 10. 05:40

Az elmúlt hetek többszöri üzemanyagár-emelkedése után kellemes meglepetésként érhette a hazai autósokat, hogy a magyar olajvállalat szerdától három forinttal mérsékelte a 95-ös benzin árát, a gázolaj ára, a dízelesek bánatára azonban nem változott. Lássuk, mi történt az elmúlt hónapban és mi jöhet még?

A MOL csökkentése az Európai Bizottság által december 3-án közzétett adatokban még nem tükröződik, így a most közölt adatok az elmúlt hónap eseményeiről adnak tájékoztatást. Vagyis azokról az emelésekről, mely ismételten nehéz helyzetbe hozták a magyar autósokat.

A három forintos csökkentés és az elmúlt hónapok többszöri, hat forintos gázolajár-emelkedése a dízelesek számára kedvezőtlen helyzetet teremtett, jelenleg ugyanis ők azok, akiknek többet kell fizetniük egy liter üzemanyagért. Bár mindenképpen kellemetlen a változás, még mindig nem olyan mértékű, hogy tudja kompenzálni a dízelmotorok üzemanyag-hatékonyságából fakadó költségmegtakarítást.

Az árak drasztikus növekedése azonban nem csak a gázolaj esetében növelte jelentősen az üzemanyagköltséget, súlyos terhet jelentett a benzines autóval rendelkezőknek is. Számukra a mostani csökkentés jelenthet némi könnyebbséget a karácsonyi bevásárlás közepette.

Hazánk az általános európai tendenciának "köszönhetően" az emelések ellenére, továbbra is a kontinens országait magában foglaló olcsósági ranglista középmezőnyében helyezkedik el. A kőolaj árának jelentős növekedése az eurózónán kívül sem hozott nagyobb mértékű átrendeződést az országok sorrendjében, a kontinensen belül szinte általánosnak mondható a növekedés.

A gázolaj- és a benzinárak kapcsolata azonban nem csak hazánkban, de több európai ország esetében is megfordult, így például Észtországban, Litvániában, Lettországban, Cipruson, Szlovéniában, Görögországban, Szlovákiában és Csehországban is többet kell fizetnünk jelenleg egy liter gázolajért, mint ugyanennyi 95-ös oktánszámú benzinért.


A két szélső értéket mutató ország közötti rés azonban, a közép-kelet európai régió országaiban történő tetemes emelés hatására, szűkül: a benzin esetében jelenleg 59,2 míg a gázolajnál 54,3 szálalék. Így manapság már egyre kevésbé éri meg utazás közben az országhatárokig várni arra, hogy tankoljunk. A legolcsóbbnak továbbra is Észtország, míg a legdrágábbnak Hollandia számít.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az árak a legnagyobb mértékben azonban nem ezekben az országokba növekedtek, az üzemanyagárak változását euró alapon tekintve megállapítható, hogy a legnagyobb növekedést mindkét típus esetében az ír autósoknak kellett elviselniük, míg a legjelentősebb csökkenésnek a németek örülhettek.

A gázolajár-emelkedés általánosságát jelzi, hogy hazánk a kisebb mértékű, 2,4 százalékos benzinár-növekedéssel "előkelőbb" helyet kap a legnagyobb drágulást produkáló országok között, mint az 5,24 százalékos gázolajdrágulással.

A kőolaj hordónkénti ára december hetedikére ismét 90 dollár alá került, ezzel egyre inkább elhomályosodik a százdolláros árfolyam rémképe, mely lélektani nyomást jelentett a világ valamennyi autósa számára. Bár az eddig lezajlott drágítások így is jelentős terhet jelentenek az autósok számára.

Minél magasabbra szökik a benzin ára, annál nagyobb hangsúlyt kaphat a kutak közötti tetemes különbség, mely literenkénti akár 10-15 forintra is rúghat. Így kerülhetnek előnyösebb helyzetbe azok a kutak, melyek kisebb marzzsal, de nagyobb forgalmat bonyolítanak.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 20. hétfő
Klaudia
12. hét
Március 20.
A verebek világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?