Megdöbbentő fordulat benzin-ügyben - jön még kutyára tél?

Pénzcentrum
2007. december 10. 05:40

Az elmúlt hetek többszöri üzemanyagár-emelkedése után kellemes meglepetésként érhette a hazai autósokat, hogy a magyar olajvállalat szerdától három forinttal mérsékelte a 95-ös benzin árát, a gázolaj ára, a dízelesek bánatára azonban nem változott. Lássuk, mi történt az elmúlt hónapban és mi jöhet még?

A MOL csökkentése az Európai Bizottság által december 3-án közzétett adatokban még nem tükröződik, így a most közölt adatok az elmúlt hónap eseményeiről adnak tájékoztatást. Vagyis azokról az emelésekről, mely ismételten nehéz helyzetbe hozták a magyar autósokat.

A három forintos csökkentés és az elmúlt hónapok többszöri, hat forintos gázolajár-emelkedése a dízelesek számára kedvezőtlen helyzetet teremtett, jelenleg ugyanis ők azok, akiknek többet kell fizetniük egy liter üzemanyagért. Bár mindenképpen kellemetlen a változás, még mindig nem olyan mértékű, hogy tudja kompenzálni a dízelmotorok üzemanyag-hatékonyságából fakadó költségmegtakarítást.

Az árak drasztikus növekedése azonban nem csak a gázolaj esetében növelte jelentősen az üzemanyagköltséget, súlyos terhet jelentett a benzines autóval rendelkezőknek is. Számukra a mostani csökkentés jelenthet némi könnyebbséget a karácsonyi bevásárlás közepette.

Hazánk az általános európai tendenciának "köszönhetően" az emelések ellenére, továbbra is a kontinens országait magában foglaló olcsósági ranglista középmezőnyében helyezkedik el. A kőolaj árának jelentős növekedése az eurózónán kívül sem hozott nagyobb mértékű átrendeződést az országok sorrendjében, a kontinensen belül szinte általánosnak mondható a növekedés.

A gázolaj- és a benzinárak kapcsolata azonban nem csak hazánkban, de több európai ország esetében is megfordult, így például Észtországban, Litvániában, Lettországban, Cipruson, Szlovéniában, Görögországban, Szlovákiában és Csehországban is többet kell fizetnünk jelenleg egy liter gázolajért, mint ugyanennyi 95-ös oktánszámú benzinért.


A két szélső értéket mutató ország közötti rés azonban, a közép-kelet európai régió országaiban történő tetemes emelés hatására, szűkül: a benzin esetében jelenleg 59,2 míg a gázolajnál 54,3 szálalék. Így manapság már egyre kevésbé éri meg utazás közben az országhatárokig várni arra, hogy tankoljunk. A legolcsóbbnak továbbra is Észtország, míg a legdrágábbnak Hollandia számít.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az árak a legnagyobb mértékben azonban nem ezekben az országokba növekedtek, az üzemanyagárak változását euró alapon tekintve megállapítható, hogy a legnagyobb növekedést mindkét típus esetében az ír autósoknak kellett elviselniük, míg a legjelentősebb csökkenésnek a németek örülhettek.

A gázolajár-emelkedés általánosságát jelzi, hogy hazánk a kisebb mértékű, 2,4 százalékos benzinár-növekedéssel "előkelőbb" helyet kap a legnagyobb drágulást produkáló országok között, mint az 5,24 százalékos gázolajdrágulással.

A kőolaj hordónkénti ára december hetedikére ismét 90 dollár alá került, ezzel egyre inkább elhomályosodik a százdolláros árfolyam rémképe, mely lélektani nyomást jelentett a világ valamennyi autósa számára. Bár az eddig lezajlott drágítások így is jelentős terhet jelentenek az autósok számára.

Minél magasabbra szökik a benzin ára, annál nagyobb hangsúlyt kaphat a kutak közötti tetemes különbség, mely literenkénti akár 10-15 forintra is rúghat. Így kerülhetnek előnyösebb helyzetbe azok a kutak, melyek kisebb marzzsal, de nagyobb forgalmat bonyolítanak.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?