11 °C Budapest

Megdöbbentő fordulat benzin-ügyben - jön még kutyára tél?

Pénzcentrum
2007. december 10. 05:40

Az elmúlt hetek többszöri üzemanyagár-emelkedése után kellemes meglepetésként érhette a hazai autósokat, hogy a magyar olajvállalat szerdától három forinttal mérsékelte a 95-ös benzin árát, a gázolaj ára, a dízelesek bánatára azonban nem változott. Lássuk, mi történt az elmúlt hónapban és mi jöhet még?

A MOL csökkentése az Európai Bizottság által december 3-án közzétett adatokban még nem tükröződik, így a most közölt adatok az elmúlt hónap eseményeiről adnak tájékoztatást. Vagyis azokról az emelésekről, mely ismételten nehéz helyzetbe hozták a magyar autósokat.

A három forintos csökkentés és az elmúlt hónapok többszöri, hat forintos gázolajár-emelkedése a dízelesek számára kedvezőtlen helyzetet teremtett, jelenleg ugyanis ők azok, akiknek többet kell fizetniük egy liter üzemanyagért. Bár mindenképpen kellemetlen a változás, még mindig nem olyan mértékű, hogy tudja kompenzálni a dízelmotorok üzemanyag-hatékonyságából fakadó költségmegtakarítást.

Az árak drasztikus növekedése azonban nem csak a gázolaj esetében növelte jelentősen az üzemanyagköltséget, súlyos terhet jelentett a benzines autóval rendelkezőknek is. Számukra a mostani csökkentés jelenthet némi könnyebbséget a karácsonyi bevásárlás közepette.

Hazánk az általános európai tendenciának "köszönhetően" az emelések ellenére, továbbra is a kontinens országait magában foglaló olcsósági ranglista középmezőnyében helyezkedik el. A kőolaj árának jelentős növekedése az eurózónán kívül sem hozott nagyobb mértékű átrendeződést az országok sorrendjében, a kontinensen belül szinte általánosnak mondható a növekedés.

A gázolaj- és a benzinárak kapcsolata azonban nem csak hazánkban, de több európai ország esetében is megfordult, így például Észtországban, Litvániában, Lettországban, Cipruson, Szlovéniában, Görögországban, Szlovákiában és Csehországban is többet kell fizetnünk jelenleg egy liter gázolajért, mint ugyanennyi 95-ös oktánszámú benzinért.


A két szélső értéket mutató ország közötti rés azonban, a közép-kelet európai régió országaiban történő tetemes emelés hatására, szűkül: a benzin esetében jelenleg 59,2 míg a gázolajnál 54,3 szálalék. Így manapság már egyre kevésbé éri meg utazás közben az országhatárokig várni arra, hogy tankoljunk. A legolcsóbbnak továbbra is Észtország, míg a legdrágábbnak Hollandia számít.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az árak a legnagyobb mértékben azonban nem ezekben az országokba növekedtek, az üzemanyagárak változását euró alapon tekintve megállapítható, hogy a legnagyobb növekedést mindkét típus esetében az ír autósoknak kellett elviselniük, míg a legjelentősebb csökkenésnek a németek örülhettek.

A gázolajár-emelkedés általánosságát jelzi, hogy hazánk a kisebb mértékű, 2,4 százalékos benzinár-növekedéssel "előkelőbb" helyet kap a legnagyobb drágulást produkáló országok között, mint az 5,24 százalékos gázolajdrágulással.

A kőolaj hordónkénti ára december hetedikére ismét 90 dollár alá került, ezzel egyre inkább elhomályosodik a százdolláros árfolyam rémképe, mely lélektani nyomást jelentett a világ valamennyi autósa számára. Bár az eddig lezajlott drágítások így is jelentős terhet jelentenek az autósok számára.

Minél magasabbra szökik a benzin ára, annál nagyobb hangsúlyt kaphat a kutak közötti tetemes különbség, mely literenkénti akár 10-15 forintra is rúghat. Így kerülhetnek előnyösebb helyzetbe azok a kutak, melyek kisebb marzzsal, de nagyobb forgalmat bonyolítanak.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm