0 °C Budapest

Öreg a kocsi, mégis milliárdos áron kelt el

Pénzcentrum
2007. december 4. 13:00

A világ legöregebb, meglévő Rolls-Royce-a egyben a legdrágább veterán kocsi címet is bitorolhatja, tegnap óta. Ekkor kelt ugyanis el a Bonhams aukcióján, nem kevesebb, mint 3,5 millió fontért (1,2 milliárd forint). A fenti példa kitűnő illusztrációja annak, hogy nem csupán részvényekkel lehet megalapozni gazdaságságunkat, hanem ott az alternatív befektetések világa is.


Cathal McNaughton/PA Wire
Az 1904-es Rolls-Royce 10hp kétüléses a negyedik legyártott autója volt a híres párosnak, Charles Stewart Rollsnak és Frederick Henry Roycenak.

Az autót kezdetben 1 millió fontra értékelték, azonban a heves licitálás egészen 3 521 500 fontra nyomta a "meseautó" árát. A vásárló egy brit gyűjtő, aki megígérte, hogy az Egyesült Királyságban marad az autó.

Stewart Skilbeck, a Bonham specialistája szerint azért szökött az egekbe az ár, mert külföldi vásárlók is ringbe szálltak a különlegességért. A kocsi - a szakértő szerint - egyébként kiválóan vezethető, végsebessége óránként 60 kilométer körüli.

Az aukción egyébként nem ez volt az egyetlen kalapács alá kerülő kocsi, ugyanis 100 egyéb járművet hirdettek még meg, összesen mintegy 10 millió fontot generálva a Bonhamsnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az aukció azonban nem csupán a sikerekről szólt, lehullt a lepel az alternatív befektetések sötétebb oldaláról is, nevezetesen, hogy egyáltalán nem biztos, hogy haszonnal leszünk képesek túladni értékes portékánkon.

Így járt Sir Alan Sugar is, aki Bentley S1 Continental Sports Saloonját bocsátotta árverésre. A kocsit még Sir Elton Johntól vásárolta meg egy 2001-es aukción 200 000 fontért, most azonban csupán 144 500 fontot kapott érte, így vesztesége több mint 50 000 font (17,7 millió forint).

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 5. 09:54
Hat X-Faktor évad után alakul így.
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?